szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szijjártó Péter külügyminiszter aláírta kedden azt a rendeletet, amely alapján jelentősen, de különböző mértékben emelkedik a külszolgálaton lévő diplomaták, köztük Csiszár Jenő fizetése – írja a Bors.

A diplomáciai karrierjét ősszel megkezdő Csiszár Jenő örülhet legjobban az augusztus elsején hatályba lépő rendeletnek a cikk állítása szerint. Ha a volt műsorvezető most foglalná el főkonzuli tisztségét Milánóban, havi bruttó 1 millió 955 ezer forintos illetményre számíthatna. Így viszont ősztől havi 2 millió 187 ezer forintos fizetést vihet haza.

Ez annak köszönhető, hogy 425 ezer forintról 475 ezerre nőtt a milánói állomáshely deviza-alapilletménye. Nagyköveteknél és főkonzuloknál ezt szorozzák fel 4,6-del, ami a legmagasabb fizetési kategória.

A külügyi tárca a Borsnak azt állította, hogy Csiszár Jenő munkája nagyon fontos az olasz–magyar gazdasági kapcsolatokban, Milánó nullaszázalékos külképviseleti besorolási szorzót kapott „külpolitikai viszonyrendszerben el­foglalt helye” alapján, és emiatt nőhet tovább a diplomata fizetése. Kenyában és Etiópiában ugyanez a szorzó 15, illetve húsz százalék a Bors szerint.

Csiszár Jenő számíthat lakhatási költségtérítésre is, ennek je­lenlegi alapja havi háromszáz­ezer forint. A rendelet szerint ezt 156 százalékos szorzóval kell számol­ni Milánóban, vagyis az új fő­konzul lakhatását 468 ezer forintból biztosíthatja. Vegyes költségekre, például ruházkodásra havi 63 ezerre számíthat. Gyermekei után iskoláztatási költségre pedig havi 192 ezret számolhat majd el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dercsényi Dávid Itthon

Csiszár Jenőre a jó fenekek után szívás vár Milánóban?

Sokaknak talán nagy bulinak tűnik a milánói főkonzuli poszt, de ha Csiszár Jenő is ezt gondolja, nagyot fog tévedni: adminisztráció, jelentések írása, segítségnyújtás és tájékoztatás vár rá. Nagyon kérdéses, fel tud-e készülni feladataira fél év alatt – úgy fest, a kormány is afféle jutalomként adta neki ezt a posztot. A kinevezés, bár nagy károkat tán nem fog okozni, demoralizálhatja a karrierdiplomatákat.