szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A nemzetközi jogot durván sértőnek nevezte az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet a határőrizetről szóló törvénymódosítást. A szervezet arra reagált, hogy az Országgyűlés szigorította a jogi határzárat a kormány javaslatára.

"Minden határon túlmegy" az az ötlet, hogy a világ talán legkiszolgáltatottabb embereit akár hónapokra szögesdrótok mögötti konténerekbe zárják - idézte közleményében az Amnesty International Gauri van Gulikot, a szervezet európai igazgatóhelyettesét.   

Szerinte az elfogadott törvénymódosítások újabb példái annak az agresszív trendnek, ahogy Magyarország semmibe veszi a menekültek és migránsok jogait.

Az igazgatóhelyes felhívta a figyelmet arra, hogy ezeket az intézkedéseket gyerekekkel szemben is alkalmazni fogják, amivel durván megsértik a nemzetközi és uniós jogot.

Arra is lehetőség lesz, hogy menekülteket kényszerítsenek vissza Szerbiába bármilyen eljárás nélkül - tette hozzá.

Közölte, felszólítják az Európai Uniót, hogy tegyen lépéséket, és mutassa meg Magyarországnak, hogy a jogsértő és embertelen intézkedéseknek következményei vannak.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!