Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid

Az áprilisi tüntetések központi alakjává előlépett Gulyás Márton a "Nem maradunk csendben" demonstráción a választási rendszer megváltoztatását tűzte ki célul. Ahogy múlt szombaton fogalmazott: a cél, hogy a Fidesz ne kapjon 100 méter előnyt a 200 méteres síkfutásban, kullogjon csak vissza a rajtvonalra. A szakértő szerint a kívánatosnak megjelölt változtatással a baloldal levágná egyik lábát.

Némileg váratlanul, de nem előzmények nélkül került elő az április 15-i tüntetésen Gulyás Márton követelése az arányos választási rendszer érdekében. Ne induljon a Fidesz 100 méter előnnyel a 200 méteres versenyen, kullogjon csak vissza a rajtvonalra! – mondta az aktivista. A jelenlegi rendszer ugyanis a Fidesznek kedvez, a Fidesz magának alakította ki, hogy ne lehessen leváltani.

Gulyás Márton
©

Ha a Fidesz kicsivel veszít, akkor is nyer

Rögtön vita is indult a Gulyás-féle kezdeményezésről. A hvg.hu-n Ceglédi Zoltán politológus arról ír, hogy a Fideszt ebben a rendszerben is meg lehet verni, egyszerűen meg kell előzni népszerűségben (és ugyanilyen illúziókergetés szerinte a választási bojkott hirdetése is).

Róna Dániel politológus szerint a baloldalnak nem érdemes a választási rendszer arányosítását követelni, ha a célja az, hogy kormányra kerüljön. Az persze jogos követelés lenne, hogy a Fidesznek kevésbé kedvezzen a rendszer: a mostani ugyanis a győztesnek és a Fidesznek kedvez. A körzetek átrajzolása miatt a baloldal például hiába szerez a Fidesznél 1-2 százalékponttal több szavazatot, akkor is Orbánék kapnak több mandátumot. Ha a Fidesznél a szavazatelőny, akkor is ők nyernek.

Az USA-ban, Nagy-Britanniában többségi választási rendszer van, és nem mellesleg évszázados hagyományok, a fékek és ellensúlyok működő rendszere akadályozza meg, hogy a mindent vivő győztes akadály nélkül kormányozhasson. Jó példa erre, hogy Donald Trump amerikai elnök beutazást tiltó törvényeinek végrehajtását a szövetségi bíróság felfüggesztette. Róna azt is megemlíti, hogy bár háborút indíthat az elnök, a csapatok külföldi állomásoztatásához már kongresszusi engedély kell. És persze a képviselők sem robotok, hanem autonóm lények, akik nem szavaznak mindent csak úgy meg pártparancsra.

Ezt a kormányzási küszöböt nem lehet megugrani

Nem szabad összekeverni a többségi rendszert az illiberális demokráciával, utóbbi Róna meglátásában szinte teljesen nélkülözi a fékeket és ellensúlyokat a közjogi rendszerben.

Szavazólap 2014-ben
©

Az arányos rendszer Izraelben, Hollandiában, Németországban olyan politikai kultúrában létezik, ahol a pártok képesek koalíciókötésre – avagy a pártok azért lettek koalícióképesek, mert a rendszer ezt megkövetelte tőlük. Nálunk három politikai blokk van, a baloldal, a Jobbik és a Fidesz. A baloldal és a Jobbik Róna szerint sohasem kötne koalíciót (bár a választási szövetség ötlete már felmerült bizonyos szinteken). Mivel ilyen kicsi a baloldal koalíciós lehetősége, egy arányos választási rendszer épp neki lenne a legrosszabb.

Ebben a szisztémában 50 százalék plusz egy szavazat lenne szükséges egy baloldali parlamenti többséghez, míg a többségi rendszerben egy 45 százalékos baloldali győzelem egy 35 százalékos Fidesz- és ennél kisebb Jobbik-eredménnyel már többséget jelenthetne.

Eléggé visszalőne a baloldalra

Róna szerint egyébként a választási rendszer nem jó téma a politikai figyelem felkeltésére – a választópolgárok jó része nem tudja, hogy két szavazata van, nem ismeri a rendszert és nem is érdekli. Nagy-Britanniában egy ún. Boundary Commission ügyeli, hogy a választókerületi határok jók legyenek, ne legyenek nagy különbségek vagy gerrymandering, azaz pártoknak kedvező választókerületi területmeghatározás. A politológus szerint tehát ez nem lesz gyümölcsöző vita,

a választási rendszer szakmaiságát nemcsak az átlagválasztó, hanem még az értelmiségiek jó része sem érti.

László Róbert, a Political Capital szakértője pedig arra hívja fel a figyelmet egy korábbi elemzésében, hogy épp egy erős ellenzéki győzelemhez jönne jól a mostani rendszer, éppen azért, mert egy relatív népszerűségből csinálna erős felhatalmazást, míg egy arányosabb rendszerben egy kis baloldali győzelem patthelyzetet vagy akár ellenzéki összefogással egy Jobbik–Fidesz-koalíciót is eredményezhetne.

"Az arányosítás fegyverét éppen a kormányoldal süthetné el abban az esetben, ha azt tapasztalná, hogy ellenzéke menthetetlenül erősödik. A leendő győztesek már viszkető tenyérrel készítenék elő a kétharmados törvények átírását, mikor a Fidesz előállna egy tisztán listás választásirendszer-javaslattal abban a reményben, hogy ezzel tompítani tudná vereségét, egyúttal jó eséllyel megakadályozná, hogy a baloldal nemhogy kétharmados, de abszolút parlamenti többséget szerezzen. Miközben az ellenzék támogatását kérné a módosítójához, ártatlan szemekkel kérdezné: de hát nem ezt akartátok?" – írta László.

©

Vagy ahogy Róna megfogalmazza: egy párt akkor választ arányos rendszert, ha a másik párt többségét akarja megakadályozni, és akkor többségi rendszert, ha a saját győzelmét akarja megerősíteni. És, tegyük hozzá, amíg a Fidesz nem akarja megváltoztatni a választási rendszert, nem fog megváltozni.

Ilyen a mostani rendszer

A korábbi, rendszerváltás óta érvényben lévő kétfordulós, vegyes rendszer (ahol egyszerre voltak pártlisták és egyéni körzetek) 2012-ben egyfordulós vegyes rendszerrel váltotta le a Fidesz. A győztes pártot is illeti a töredékszavazatok utáni kompenzáció, a második forduló elmaradása miatt a sorsdöntő egyéni körzetekben, amelyek a mandátumok több mint feléről döntenek, a legerősebb jelölt van a legjobb helyzetben, egyáltalán, a rendszer a legerősebb pártot jutalmazza. Ezért alakulhatott ki 40 százalékos támogatottsággal Fidesz-kétharmad a parlamentben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szaúdi ügyészség: túladagolt kábítóinjekcióba halt bele Dzsamál Hasogdzsi

Szaúdi ügyészség: túladagolt kábítóinjekcióba halt bele Dzsamál Hasogdzsi

Tolatóradar: Dubajban már valóság a Jedi visszatér

Tolatóradar: Dubajban már valóság a Jedi visszatér

Baj van, elromlott a Facebook Messenger, nem mennek át az üzenetek [frissítve]

Baj van, elromlott a Facebook Messenger, nem mennek át az üzenetek [frissítve]

Óriási golfközpontot épít Zalacsányban Széles Gábor

Óriási golfközpontot épít Zalacsányban Széles Gábor

Állandó feszültség, ami már-már természetesnek hat: így ismerjük fel a krónikus stressz jeleit

Állandó feszültség, ami már-már természetesnek hat: így ismerjük fel a krónikus stressz jeleit

Gyurcsány képeket posztolt a porig égett irodáikról

Gyurcsány képeket posztolt a porig égett irodáikról