szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyetlen országnak sem állampolgára Magomed Daszajev – derült ki a parlament nemzetbiztonsági bizottságának ülésén.

Az LMP társelnökének, Szél Bernadettnek a  kezdeményezésére foglalkozott a nemzetbiztonsági bizottság a csecsen Magomed Daszajevvel, aki azzal lett híres, hogy "elbeszélgetett" Komáromy Gergely aktivistával – valójában megfenyegette és bocsánatkérésre szólította fel –, miután az leöntötte festékkel a Szabadság téri szovjet emlékművet.

Az ülésen elhangzottakról a Magyar Nemzet számolt be a kiszivárgott hírek alapján. Ezek szerint Daszajevet kapcsolatrendszere miatt figyeli az Alkotmányvédelmi Hivatal, valamint a bevándorlásiak is, mivel adataik szerint egyetlen országnak sem polgára, és a hatóságok azt sem tudták megmondani, hogy pillanatnyilag milyen jogcímen tartózkodik Magyarországon. Egymás után adja be a különböző kérelmeket, és amíg azok elbírálására vár, maradhat. A magát csecsennek mondó Magomed Daszajev gyanús hátterével az e heti HVG is foglalkozik, így például az az állítása is vitatható, amely szerint Magyarországon a dublini szerződés előírásai miatt kellett letelepednie. 

Az ülésről távozó képviselőktől azt is megtudta a lap, hogy Daszajev korábban nem volt olyan oroszbarát, mint amilyennek most beállítja magát.

Az MN arra is emlékeztetett, hogy a rendőrség semmit sem tett – a dobálásért társával gyorsított eljárásban pénzbüntetésre ítélt – Komáromy megfenyegetése miatt. Papp Károly országos rendőrfőkapitány a képviselőknek ezt azzal indokolta, hogy még senki nem tett feljelentést, ez azonban nem igaz, mivel a Fideszből nemrég kizárt Tényi István a múlt szombaton e-mailben feljelentést küldött az az V. kerületi ügyészségre.

A bizottsági ülésen is kiderült, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság mellett az Alkotmányvédelmi Hivatal is vizsgálja a nemzeti konzultáció internetes felületén futtatott orosz kód ügyét.

Orbán Viktor szerdán Brüsszelben egy újságírói kérdésre válaszolva azt állította, hogy utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy vizsgálja ki Magomed ügyét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!