szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

"Az ilyeneket meg kell nyomorítani, aztán közszemlére tenni a videót, hogy a többiek elgondolkozzanak" – ezzel a felvezetéssel kért segítséget Komáromy Gergely megtalálásához egy orosz nyelvű zárt Facebook-csoportban Magomed Dasejev 33 éves csecsen férfi. Állítása szerint nem ő vette rá a bocsánatkérésre Komáromyt, és nem a csecsen elnök megbízásából járt el.

Egy zárt Facebook-csoportban kezdte el a szervezkedést a szovjet emlékművet összefestékező Komáromy Gergely ellen Magomed Dasajev csecsen állampolgár.

Az ilyeneket meg kell nyomorítani, aztán közszemlére tenni a videót, hogy a többiek elgondolkozzanak. ... Ez a hulladék még nem kapott a fejére az oroszoktól. Megleckéztetném. EMBEREK, SEGÍTSETEK MEGTALÁLNI!

– idézi az Index az orosz nyelvű Facebook-csoportban elhelyezett bejegyzést Magomedtől (aki Michael Interwine-ként facebookozik). A csoportnak tagja az orosz nagykövetség egyik munkatársa is, kommentelt is a bosszúszomjas bejegyzés alatt, miután csoporttagok hiányolták a hivatalos orosz fellépést. A nagykövetség munkatársa azt írta, a magyar rendőrség már intézkedett, ennél többre nincs szükség. Az illető diplomata a Jobbik 2015-ös évértékelő rendezvényére meghívottak listáján szerepelt.

"Személyes ügynek tekintem. Ő akarta a bajt, és szívesen el is intézem neki" – írta még a csecsen a Facebookon. Elmondása szerint indulatait az hűtötte le, hogy Komáromy pozitívan, nyitottan reagált, miután sikerült megtalálnia, és "elbeszélgettek". A bocsánatkérő videót a G-Ras néven is ismert zenész aktivista a múlt héten tette közzé.

Magomed kommentekben azt is firtatta, vajon ha Komáromy fellép, lesznek-e ott rendőrök, és hány szemtanú lesz. "Nem vagyok én kamikaze. Tisztán kell az ilyen ügyeket intézni. (...) Semmit nem fognak tudni bebizonyítani, jó ügyvédem van :)))" – írta még.

A Facebook-csoportban arról beszélgettek, hogy Orbánt azért akarják itt megbuktatni, mert nem akar IMF-hitelt fölvenni. Volt, aki azt írta, hogy a teljes magyar társadalom oroszgyűlölő, és "pár hangadót fel kéne lógatni". Volt szó arról is, hogy fel kellene törni Komáromy Facebook-oldalát, de végül megelégedtek azzal, hogy személyes üzenetet küldtek neki, végül is ezzel a mesteri húzással sikerült kapcsolatba lépni vele.

Így készült

A csecsen férfi az Indexnek kifejezte nagyrabecsülését Komáromy felé, aki állítása szerint maga ajánlotta fel a bocsánatkérést. Állítja, nem Ramzan Kadirov csecsen elnök küldte erre a feladatra. Azt is mondta, hogy két órán át beszélgetett Komáromyval. A videót, amelyen Komáromy bocsánatot kér, hárman készítették, mindannyian itt élő oroszok, de Dasajev nem árulta el, kik. Maga Komáromy nem tudja, mit mondtak az orosz nyelvű felvezetésben.

Magomed provokatív kérdésnek nevezte, mi tett volna, ha G-Ras nem kér bocsánatot. De aztán hozzátette, hogy valószínűleg veszélyben lenne, mert a festékezős videóját sokan látták. A csecsen most hangsúlyozta, hogy jóban lettek Komáromyval, ezt az utóbbi is megerősítette. Magomed felajánlotta, hogy

fellépést is szervez neki a budapesti Orosz Intézetben.

A 33 éves, világlátott Magomed Dasajev a lapnak elmesélte az életét. Kiderült, hogy 2001-ben Svájcba ment emberi jogokat tanulni, 2006-ig Stockholmban egy menekülteket is foglalkoztató ügyvéd gyakornoka volt, de csalódott ebben, és 2008-tól már használt autókat vitt ki Záhonynál a schengeni övezeten túlra. Van egy alkoholkereskedelemmel foglalkozó cége is, ez az Interwine. Az elmúlt 16 évben csak egyszer volt Oroszországban – állítja.

Tuzson Bence kormányzati kommunikációs államtitkár azt mondta, a kormánynak nincs dolga az esettel kapcsolatban. Ha az aktivista úgy érzi, hogy nyomást gyakoroltak rá, tegyen feljelentést – javasolta. Az LMP javaslatára a nemzetbiztonsági bizottság szerdára napirendre tűzte a Magomed-ügyet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!