szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Magyarország mindenben megfelel az Európai Bizottság kéréseinek - biztosította Orbán az Európai Néppárt elnökségét szombat délelőtt Brüsszelben. A Fidesz pártcsaládja kemény hangú közleményben is helyretette a magyar kormányt, szó lehetett a Fidesz tagságának felfüggesztéséről is.

Orbán Viktor elfogadta az Európai Néppárt elnökségének kérését, és biztosította a szombat reggeli egyeztetés résztvevőit arról, hogy Magyarország mindenben megfelel az Európai Bizottság kéréseinek a CEU-val kapcsolatoban. Mint arról beszámoltunk, az ülés előtt Manred Weber frakcióvezető újfent megfogalmazta kritikáját a magyar kormány civiltörvény-javaslatával kapcsolatban is.

Orbán beleegyezéséről most már Siegfried Muresan, a Néppárt szóvivője is hírt adott a Twitteren:

Az Európai Néppárt hivatalos közleményt is kiadott az ügyben. Mint Joseph Daul néppárti elnökre hivatkozva írták: mindig is a párbeszéd hívei voltak, hogy a pártcsaládon belüli nézeteltéréseket rendezzék. Az elmúlt hetekben is fenntartották a párbeszédet a Fidesz vezetésével a felsőoktatási törvény ügyében, de az Európai Bizottságra is támaszkodtak. A bizottsági értékelést, a civil társadalom és tudományos közösség képviselőinek véleményét is megismerve azonban

arra jutott a néppárti vezetés, hogy a párbeszéd önmagában nem elegendő.

Daul szavai szerint "nyílt és őszinte" beszélgetést folytattak Orbánnal szombat reggel, és világossá tették, hogy a magyar hatóságoknak és a Fidesznek mindent meg kell tenniük, hogy a felsőoktatási törvény az Európai Bizottság kívánalmainak megfeleljen. A magyar miniszterelnök biztosította a Néppártot, hogy Magyarország így fog tenni.

 

©

 

A Néppárt elnöksége "világosan üzent" Orbánnak és pártjának, a Fidesznek is, hogy nem fogadják el az alapvető jogok korlátozását, illetve a jogállamiság semmibevételét. Ez vonatkozik a tudományos szabadságra és az egyetemek autonómiájára is.

Az EPP azt akarja, hogy a CEU nyitva maradjon, a határidőket felfüggesszék, és megkezdődjön a párbeszéd az Egyesült Államokkal.

Közben a Reuters meg nem nevezett néppárti forrásokra hivatkozva arról ír, hogy Orbánnak kilátásba helyezték, akár fel is függesztik a Fidesz tagságát a Néppártban, ha nem enged. Weber frakcióvezető ezt nem erősítette meg, de azt mondta,

nem marad következmények nélkül, ha a Fidesz kitart politikája mellett.

A hírügynökség tudósítása szerint Manfred Weber világos határt húz Orbán Viktor pártja, a Fidesz és a Jaroslaw Kaczynskihoz köthető lengyel Jog és Igazságosság között. Utóbbi nem is tagja az Európai Néppártnak, mint a frakcióvezető fogalmazott: "Orbán Viktor előnye az, hogy ő tagja a csapatnak, szót tudunk érteni vele. Kaczynski ezzel szemben azt csinál, ami tetszik neki."

Korábban az Európai Bizottság alelnöke is hasonlóan nyilatkozott a magyar kormánnyal kapcsolatban: Frans Timmermans ezzel indokolta, az aggályok ellenére miért nem indítanak a joggálamiság helyzete miatt is eljárást Magyarországgal szemben.

©

Hasonló véleményt fogalmazhatott meg a néppárti elnökségi ülésen Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is. A szintén a pártcsaládhoz tartozó politikus a Bruxinfo tudósítása szerint reményének adott hangot, hogy a magyar kormány a kitűzött, egy hónapos határidőn belül megválaszolja a bizottság által a héten felvetett aggályokat a felsőoktatási törvénnyel kapcsolatban.

A nemzeti konzultációval tűrhetetlen szintre ért az EU-ellenes retorika

A néppárti ülésén sem csak a CEU ügye kerülhetett szóba. Az EPP közleménye kitért a készülő civilellenes jogszabályra, valamint Orbánék nemzeti konzultációjára is. Azt írták, a nem kormányzati szervezetek fontos részei minden egészséges demokráciának, a társadalmat képviseik, és tiszteletet érdemelnek. Az Európai Néppárt világossá tette magyar partnerei számára, hogy

az Állítsuk meg Brüsszelt! kampány otrombán EU-ellenes retorikája elfogadhatatlan. A Fidesz évek óta tartó Európa-ellenes támadásai ezzel olyan szintet értek el, amit már nem tudunk tolerálni.

- fogalmaztak. A nemzeti konzultáció mélységesen félrevezető. Az Európai Uniót vízióval rendelkező néppárti képviselők alapították, "mélyen Európa-párti meggyőződést vallunk" - írták.

"Pont Orbán Viktort nem kell emlékeztetnünk arra, hogy a brüsszeli döntések az európai kormányok, valamint az Európai Parlament közös döntései. Közéjük tartozik a magyar kormány is, ahogy magyar képviselők is tagjai az Európai Parlamentnek."

Korábban a Fidesz EP-képviselői önkritikus elemeket sem nélkülöző levélben győzködték néppárti társaikat, hogy Orbán és köre igazából kompromisszumkész, Európa-barát társaság, még ha követett is el hibákat.

Fidesz: nincs itt semmi látnivaló!

Hasonlóan nyilatkozott a közmédiának Rogán Antal is: a Miniszterelnöki kabinetirodát vezető miniszter azt fejtegette, az ülésen mindenkinek világossá vált, a Fidesznek az Európai Néppártban a helye.

Az MTI tudósítása sem említi a néppárti aggályokat. Manfred Weber mondataiból pedig azt a kijelentést idézi, hogy Orbán Viktor mindig kész volt tárgyalni, és "a végén mindig eleget tett az uniós szabályoknak." Ez hamarosan egészen más területen is kiderülhet: Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter azt ígérte, hogy Magyarország a migránskvóták ügyében is maradéktalanul megfelel majd az Európai Bíróság döntésének.

EU-barátnak, az együttműködésre késznek mutatkozik a kormány a Miniszterelnökség által kiadott közlemény tanúsága szerint is. A Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető Havasi Bertalan által jegyzett közlemény szerint Orbán Viktor egyértelművé tette, hogy nem kívánja bezárni a kormány "Soros György Budapesten működő Közép-Európai Egyetemét", ám "tényleges tevékenység nélküli, offshore-postaládaként működő felsőoktatási intézmények létét a magyar jogszabályok a jövőben sem engedik meg".

És ha eddig ez nem lett volna világos, Havasi Bertalan azt is egyértelművé teszi, hogy

a kormány által indított Nemzeti Konzultáció nem Európa-ellenes. Ellenkezőleg: azt a célt szolgálja, hogy közös erővel megreformáljuk az Európai Uniót, amely jelenleg sok tekintetben rosszul működik, és megújításra szorul.

Ennek részeként pedig azt kérte a közlemény szerint Orbán Viktor az EPP elnökségétől, hogy "a magyar családok számára komoly rezsinövekedéssel járó energiaunió tervezetét az Európai Bizottság vonja vissza."

 

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az elefántpapa visszatért családjához, Nyíregyházára

Az elefántpapa visszatért családjához, Nyíregyházára

Akkora a szmog, hogy két településen már veszélyes a levegő minősége

Akkora a szmog, hogy két településen már veszélyes a levegő minősége

Kiderült, hol tárolja a magyar kormány a lélegeztetőgépeket

Kiderült, hol tárolja a magyar kormány a lélegeztetőgépeket