szerző:
hvg.hu

Magyarország mindenben megfelel az Európai Bizottság kéréseinek - biztosította Orbán az Európai Néppárt elnökségét szombat délelőtt Brüsszelben. A Fidesz pártcsaládja kemény hangú közleményben is helyretette a magyar kormányt, szó lehetett a Fidesz tagságának felfüggesztéséről is.

Orbán Viktor elfogadta az Európai Néppárt elnökségének kérését, és biztosította a szombat reggeli egyeztetés résztvevőit arról, hogy Magyarország mindenben megfelel az Európai Bizottság kéréseinek a CEU-val kapcsolatoban. Mint arról beszámoltunk, az ülés előtt Manred Weber frakcióvezető újfent megfogalmazta kritikáját a magyar kormány civiltörvény-javaslatával kapcsolatban is.

Orbán beleegyezéséről most már Siegfried Muresan, a Néppárt szóvivője is hírt adott a Twitteren:

Az Európai Néppárt hivatalos közleményt is kiadott az ügyben. Mint Joseph Daul néppárti elnökre hivatkozva írták: mindig is a párbeszéd hívei voltak, hogy a pártcsaládon belüli nézeteltéréseket rendezzék. Az elmúlt hetekben is fenntartották a párbeszédet a Fidesz vezetésével a felsőoktatási törvény ügyében, de az Európai Bizottságra is támaszkodtak. A bizottsági értékelést, a civil társadalom és tudományos közösség képviselőinek véleményét is megismerve azonban

arra jutott a néppárti vezetés, hogy a párbeszéd önmagában nem elegendő.

Daul szavai szerint "nyílt és őszinte" beszélgetést folytattak Orbánnal szombat reggel, és világossá tették, hogy a magyar hatóságoknak és a Fidesznek mindent meg kell tenniük, hogy a felsőoktatási törvény az Európai Bizottság kívánalmainak megfeleljen. A magyar miniszterelnök biztosította a Néppártot, hogy Magyarország így fog tenni.

 

©

 

A Néppárt elnöksége "világosan üzent" Orbánnak és pártjának, a Fidesznek is, hogy nem fogadják el az alapvető jogok korlátozását, illetve a jogállamiság semmibevételét. Ez vonatkozik a tudományos szabadságra és az egyetemek autonómiájára is.

Az EPP azt akarja, hogy a CEU nyitva maradjon, a határidőket felfüggesszék, és megkezdődjön a párbeszéd az Egyesült Államokkal.

Közben a Reuters meg nem nevezett néppárti forrásokra hivatkozva arról ír, hogy Orbánnak kilátásba helyezték, akár fel is függesztik a Fidesz tagságát a Néppártban, ha nem enged. Weber frakcióvezető ezt nem erősítette meg, de azt mondta,

nem marad következmények nélkül, ha a Fidesz kitart politikája mellett.

A hírügynökség tudósítása szerint Manfred Weber világos határt húz Orbán Viktor pártja, a Fidesz és a Jaroslaw Kaczynskihoz köthető lengyel Jog és Igazságosság között. Utóbbi nem is tagja az Európai Néppártnak, mint a frakcióvezető fogalmazott: "Orbán Viktor előnye az, hogy ő tagja a csapatnak, szót tudunk érteni vele. Kaczynski ezzel szemben azt csinál, ami tetszik neki."

Korábban az Európai Bizottság alelnöke is hasonlóan nyilatkozott a magyar kormánnyal kapcsolatban: Frans Timmermans ezzel indokolta, az aggályok ellenére miért nem indítanak a joggálamiság helyzete miatt is eljárást Magyarországgal szemben.

©

Hasonló véleményt fogalmazhatott meg a néppárti elnökségi ülésen Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is. A szintén a pártcsaládhoz tartozó politikus a Bruxinfo tudósítása szerint reményének adott hangot, hogy a magyar kormány a kitűzött, egy hónapos határidőn belül megválaszolja a bizottság által a héten felvetett aggályokat a felsőoktatási törvénnyel kapcsolatban.

A nemzeti konzultációval tűrhetetlen szintre ért az EU-ellenes retorika

A néppárti ülésén sem csak a CEU ügye kerülhetett szóba. Az EPP közleménye kitért a készülő civilellenes jogszabályra, valamint Orbánék nemzeti konzultációjára is. Azt írták, a nem kormányzati szervezetek fontos részei minden egészséges demokráciának, a társadalmat képviseik, és tiszteletet érdemelnek. Az Európai Néppárt világossá tette magyar partnerei számára, hogy

az Állítsuk meg Brüsszelt! kampány otrombán EU-ellenes retorikája elfogadhatatlan. A Fidesz évek óta tartó Európa-ellenes támadásai ezzel olyan szintet értek el, amit már nem tudunk tolerálni.

- fogalmaztak. A nemzeti konzultáció mélységesen félrevezető. Az Európai Uniót vízióval rendelkező néppárti képviselők alapították, "mélyen Európa-párti meggyőződést vallunk" - írták.

"Pont Orbán Viktort nem kell emlékeztetnünk arra, hogy a brüsszeli döntések az európai kormányok, valamint az Európai Parlament közös döntései. Közéjük tartozik a magyar kormány is, ahogy magyar képviselők is tagjai az Európai Parlamentnek."

Korábban a Fidesz EP-képviselői önkritikus elemeket sem nélkülöző levélben győzködték néppárti társaikat, hogy Orbán és köre igazából kompromisszumkész, Európa-barát társaság, még ha követett is el hibákat.

Fidesz: nincs itt semmi látnivaló!

Hasonlóan nyilatkozott a közmédiának Rogán Antal is: a Miniszterelnöki kabinetirodát vezető miniszter azt fejtegette, az ülésen mindenkinek világossá vált, a Fidesznek az Európai Néppártban a helye.

Az MTI tudósítása sem említi a néppárti aggályokat. Manfred Weber mondataiból pedig azt a kijelentést idézi, hogy Orbán Viktor mindig kész volt tárgyalni, és "a végén mindig eleget tett az uniós szabályoknak." Ez hamarosan egészen más területen is kiderülhet: Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter azt ígérte, hogy Magyarország a migránskvóták ügyében is maradéktalanul megfelel majd az Európai Bíróság döntésének.

EU-barátnak, az együttműködésre késznek mutatkozik a kormány a Miniszterelnökség által kiadott közlemény tanúsága szerint is. A Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető Havasi Bertalan által jegyzett közlemény szerint Orbán Viktor egyértelművé tette, hogy nem kívánja bezárni a kormány "Soros György Budapesten működő Közép-Európai Egyetemét", ám "tényleges tevékenység nélküli, offshore-postaládaként működő felsőoktatási intézmények létét a magyar jogszabályok a jövőben sem engedik meg".

És ha eddig ez nem lett volna világos, Havasi Bertalan azt is egyértelművé teszi, hogy

a kormány által indított Nemzeti Konzultáció nem Európa-ellenes. Ellenkezőleg: azt a célt szolgálja, hogy közös erővel megreformáljuk az Európai Uniót, amely jelenleg sok tekintetben rosszul működik, és megújításra szorul.

Ennek részeként pedig azt kérte a közlemény szerint Orbán Viktor az EPP elnökségétől, hogy "a magyar családok számára komoly rezsinövekedéssel járó energiaunió tervezetét az Európai Bizottság vonja vissza."

 

 

 

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Leopárd tombolt egy iskolában

Leopárd tombolt egy iskolában

Hiánycikk a szerelemcukorka

Hiánycikk a szerelemcukorka

Nehéz elhinni, de van, aki visszasírja a gyerekkorunk betegségeit

Nehéz elhinni, de van, aki visszasírja a gyerekkorunk betegségeit

Neki fog ütközni a galaxisunknak egy másik, ez elkerülhetetlen

Neki fog ütközni a galaxisunknak egy másik, ez elkerülhetetlen

Negyedszerre kapott csak amerikai vízumot az Oscar-jelölt film szereplője

Negyedszerre kapott csak amerikai vízumot az Oscar-jelölt film szereplője

"Az Orbán családra tuti több jut" – szétkapják a kommentelők a Facebookon dicsekvő Novák Katalint

"Az Orbán családra tuti több jut" – szétkapják a kommentelők a Facebookon dicsekvő Novák Katalint