Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem akar a kormány kilépni az Európai Unióból, csak alakítana rajta – közölte Lázár János egy üzleti fórumon. A kancelláriaminiszter szerint mindenki jól járt az uniós támogatásokkal, ezek nélkül nem tartana itt az ország.

Szürreális azt feltételezni, hogy a britek után a közép-kelet-európai országok elhagynák az Európai Uniót. A magyar kormány sem kilépni akar, viszont alakítana rajta, a V4-ek társaságában – mondta Lázár János a Hungarian Business Leaders Forum tanácskozásán. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta: a Brexit utáni időszakra az európai szocialisták már megadták a választ, a néppártiak viszont késnek vele. Internacionalizmus kontra nemzeti politikák – sarkította az új dilemmát.

Lázár János a HBLF konferenciáján
©

 Főbb megállapításai:

-  A még több integráció, még több jogkör elvonása – köztük a szociális, gazdasági természetű támogatásoké, az adóké, ellátási támogatásoké – ellentétes Magyarország érdekeivel.

-  A magyar kormány álláspontja szerint további tagállami jogkörök átadására nincs szükség. Az adóügyeket például nemzeti hatáskörben kell tartani, mert ebben Magyarországnak versenyelőnye van.

-  A Brexit utáni időszak tétje, hogy újabb mélyítési kísérlet várható, ez ellentétet szül Brüsszel és Magyarország között.

-  Brexit-tárgyalások: A magyar álláspont szerint a munkavállalói jogokról szóló tárgyalásokat mielőbb le kell zárni, biztonságot kell nyújtani az Egyesült Királyságban dolgozó magyaroknak, és 2020-ig fenn kell tartani Magyarország uniós költségvetési pozícióját is.

Nem hiszünk abban, hogy 2020 után az európai pénzügyi alapok megszűnnek, ezek az együttműködési rendszer részei – folytatta Lázár, hozzátéve: az intézményrendszer át fog alakulni, ha lesz is uniós forrás – Lázár szerint bőven lesz -, azokat központilag fogják elosztani, mint a Juncker-tervben történik. (A beruházási terv nem országok, hanem projektek szerint ad forrásokat, illetve a fejlesztések megvalósulását segítő garanciát.)

A nemzeti borítékok megszűnése pedig Lázár szerint azzal a következménnyel járhat, hogy az régió kevesebb pénzhez jut, mint eddig. Pedig az uniós támogatások súlya jelentős: Magyarország éves GDP-je 33-35 ezermilliárd forint, ebből évi 2-2,5 ezermilliárd az uniós forrás. A politikus – aki az uniós források lehívásáért felelős tárca vezetője egyben – úgy látja:

a támogatásokkal mindenki jól járt, segítette az államháztartás stabilizálását, fejlesztésre szinte csak ebből futotta, nőtt a bizalom Magyarország iránt, csökkent a kockázati kitettség.

A mezőgazdaság például nyolc év alatt 3500 milliárd forint támogatásban részesült, ezt semmivel nem lehetett volna pótolni, ám ebből alig jutott fejlesztésre. A pénz egy része az agráriumban, de azon kívül is a válság után kiesett jövedelmeket kompenzálta.

©

Magyarország előbb-utóbb szinte valamennyi vitáját lezárta Brüsszellel, az Európai Unió Bíróságának ítéleteit végrehajtotta, az egyetlen kivétel a migráció ¬– fejtegette a kancelláriaminiszter. Ebben nem jutunk dűlőre. Brüsszelben többségben vannak azok, akik a migrációnak több előnyét látják, mint azok, akik meg akarják állítani. „Ránk fogják kényszeríteni a nálunk regisztrált migránsok visszafogadást és a belépés megkönnyítését” – jövendölte. „Ez áthidalhatatlan konfliktus”, tette hozzá, de

alá fogjuk vetni magunkat a bírósági döntésnek.

A kvóták ügyében a kormány még 2015 végén indított "precedensértékű" pert azzal, hogy a rendelkezés sérti a nemzetek szuverenitását. Azóta a kormány álláspontja az volt, hogy foggal-körömmel harcol majd az igazáért. Az ügyben május 10-én tart tárgyalást a luxemburgi székhelyű bíróság.

Nekiestek a nagykövetek a kormánynak

A HBLF-konferencián a francia nagykövet, Eric Fournier nagy sikert aratott, amikor felmutatta az Állítsuk meg Brüsszelt! plakátot. Mi ez? - kérdezte. - A magyar adófizetők pénzét arra használják, hogy a Franciaországgal szomszédos ország fővárosát megállítsák? Majd kifejtette, reméli, hogy Lázár János nem azonosul ezzel a gondolattal. Ám Lázár János már nem válaszolt, mert elhagyta a konferenciát. (Utólagos megjegyzés: Lázár János a csütörtöki kormányinfón kitért az esetre, és külön kihangsúlyozta, hogy már azután intézték hozzá a kérdést, hogy ő elhagyta a termet.)

Szapáry György volt washingtoni nagykövet, Gajus Scheltema, Hollandia nagykövete, Czakó Borbála, a HBLF elnöke, Cséfalvay Zoltán, Magyarország állandó OECD és az UNESCO képviselője és Éric Fournier, Franciaország nagykövete
©

A miniszter helyett Szapáry György, a korábbi washingtoni nagykövet vette védelmébe az elhíresült plakátot, azzal érvelve, hogy Magyarországon nemrég 300-400 ezer menekült száguldott át, és az Európai Bizottság tanácstalansága vezetett a plakátkampányhoz. Erre a holland nagykövet, Gajus Scheltema azzal reagált, Magyarország több embert fogadott be letelepedési kötvénnyel, mint ahányat az uniós megállapodás keretében kellett volna áttelepítenie. "A plakát azt üzeni, nem akarok a megoldás része lenni, ki akarok ebből maradni". 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vezető német elemző: Új Felvilágosodás kell Orbán és társai ellen

Vezető német elemző: Új Felvilágosodás kell Orbán és társai ellen

Országlása legsúlyosabb válságát éli át Putyin, Navalnij igazi fenyegetést jelent rá

Országlása legsúlyosabb válságát éli át Putyin, Navalnij igazi fenyegetést jelent rá

Nem jó ötlet felváltva használni az e-cigit és a simát

Nem jó ötlet felváltva használni az e-cigit és a simát