szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Schmidt Máriáék közzétették az 1956-os emlékév szerződéslistáját, egy nem kereshető és nem rendezhető PDF dokumentumban. Ismerős nevek és fideszes kötődés is jócskán akad a 23 oldalas listán.

Igazán nagyot kaszált az 1956-os emlékév rendezvényein az MNB alapítványok támogatási listájáról jól ismert Frank Digital, amely az Origót birtokló cég tulajdonosáé, Száraz Istváné. A Frank Digital Kft. kicsivel több mint 522 millió forintot kapott, nettóban. Hat szerződést kötöttek a céggel, ebből az egyik 342 milliós. Azt a pénzt a többi között animált épületvetítések megvalósítására, tűzfalfestésre és online felület kialakítására kapták, de megbízták a céget képregényforítással és terjesztéssel, a képregény alapján animáció készítéssel, és a Pesti Srácok című imagefilm elkészítésével is.

Bruttó csaknem 600 millió forintot kapott Balásy Gyula két cége, a New Land Media Reklám Szolgáltató és Kereskedelmi Kft, valamint Lounge Design Kft is. Korábban 2015-ben a Lounge Design készítette a migránsellenes, "Ha Magyarországra jössz" feliratú kék plakátokat, és 2013-ban a "Magyarország jobban teljesít" szlogenű kampány arculatát is a Lounge Design tervezte és gyártotta. 2016 végén csaknem 10 milliárd forint értékben kötött szerződést a két céggel a Rogán Antal által vezetett Miniszterelnöki Kabinetiroda is "lakossági tájékoztató kampányok" címszóval. Vélhetően ebből az összegből ment 2017 elején a "Magyarország erősödik" c. reklámkampány, és az azt követő "Állítsuk meg Brüsszelt" szlogenű propagandakampány is. A New Land Media Kft. emellett a Magyar Nemzeti Banknak is tervezett kampányt. A 444.hu korábban arról írt, hogy Balásyt a médiapiacon Habony Árpád miniszterelnöki főtanácsadóhoz közelinek tartják. Balásy cégei egyébként egy új közbeszerzést is megnyertek. Az Átlátszó írt arról, Balásy Gyula két cégének most egy 2015 óta futó első világháborús kiállítást kell népszerűsítenie, a Schmidt Mária vezette Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány kötött szerződés alapján.

A Pesti Srácokat kiadó Gerilla Press a "Pesti Srácok Emlékpark” című program költségeire 76,3 millió forintot kapott. Huth Gergely cége, a Sziget Bt. a kocsma átalakítására is kapott 2 millió forintot.

Magyar Idők Kiadó Kft. 13 milliót kapott ”A legmagyarabb idők” költségeire.

A KDNP pártalapítványa, a Barankovics Alapítvány 1,1 millót kapott a Hozzáadott érték”- Magyar Kereszténydemokraták és 1956” című program költségeire. Kirívóan sok pénzt, 1,1 miliárd forintot kapott a Külügyminisztérium külföldi programok szervezésére.

A Friends of Hungary-vel 3 szerződést kötöttek, ahol az az érdekes, hogy kettőnek a címe és a támogatás összege is pontosan megegyezik. Az én forradalmam-Visszaemlékezések 1956-ról' című program költségeire darabonként 4.310.336 forint jutott, ugyanabban az időszakban. A nagyobb tétel egy 24,5 milliós, amit a Friends of Hungary Alapítvány megemlékezésének támogatására adtak. A Friends of Hungaryt évekkel ezelőtt a kormány alapította, a kuratórium elnöke Vizi E. Szilveszter, egyik tagja pedig Martonyi János volt külügyminiszter.

Az 56-os emlékév miatt létrehozott Nemzeti Emlékezet Bizottságának Hivatala is kapott bruttó 16,5 millió forintot egy nemzetközi szimpózium költségeire.

A Szakály Sándor vezette Veritas Történetkutató Intézet is kapott 20 millió forintot a "Szuezi válság és Magyarország 1956" című emléksorozat költségeire.

A Sziget Kulturális Menedzser Iroda 300 millió forintot kapott, hogy a különböző fesztiválokon megjelenjen 1956.

Lesz Dózsa film

Az emlékév egyik legnagyobb botránya arról szólt, Dózsa László vagy Pruck Pál szerepel-e az 1956-os plakátokon. A vitába nagyon élesen beszállt Schmidt Mária is - Dózsa mellett érvelve -, majd az 1956-os intézet jelentése áprilisra megállapította, teljesen egyértelműen megállapította, nem Dózsa, hanem Pruck Pál van a plakáton. Külön érdekesség, hogy több történész is vitatta Dózsa állításait arról, mit élt át a forradalomban. Most viszont kiderült, bruttó 4 millió forintért készül egy film "A pesti srác fia", Dózsa Zoltán történetéről.

A könyves-tévés-filmes Lévai Balázs SZÍNFOLT FILM Filmkészítő és Oktatási Szolgáltató Btje 36,7 milliót kapott az 56 hullámhosszán munkacímű színházi stand-up előadás elkészítésére, ezzel kapcsolatos produceri feladatokra,továbbá 10 középiskolásoknak szóló interaktív drámafoglalkozás megtartására és azok filmes dokumentálására.

Érdekesség, hogy az etióp fogorvos, Grum Mamo cége nettó 2 milliót kapott "A lánctalpak nyomában" című programra. Grum Mamo nyitotta egyébként 2015-ben az ország első afrikai éttermét.

Fideszes szálak

Az MTVA korábbi kommunikációs vezetője, Szabó László cége, az Ypsylon Média Kft 7,9 millió forintot kapott kommunikációs kampány megtervezésére és lebonyolítására. Szabó László – mint ismert – az első Orbán kormány idején a Deutsch Tamás vezette sportminisztérium helyettes államtitkára volt. A közmédia 2010 utáni átszervezése után az MTVA kommunikációs vezetője lett, ahonnan, 2012-ben a Lomnici- ügy után távozott.

13 millió forintot kapott A Magyarország vendégei elnevezésű programmal kapcsolatos feladatok elvégzésére az a Rendezvényguru kft, amelynek a Fidesz rendezvényeit több mint egy évtizede szervező Varga Szilvia a vezetője. Varga a második Orbán-kormány alatt aHungarofest nemzeti rendezvényszervező divízióját is vezette és tagja volt a közmédia Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának is. A Rendezvényguru 1 millió forintért egyébként az idei márcvius 15-i programok lebonyolításában is segédkezett. 

Az MCMLVI ( RÓMA1956) című program költségeire 5 millió forintot kapott az a Focus Media Center Kft, amely 2015-ben vezetője Sipos Áron, a Magyar Producerek Szövetségének korábbi elnöke 2015-ben egy másik cégén keresztül összesen 156 millió forint visszatérítendő támogatást kapott az MMKA-tól, de egy forintot sem fizetett vissza belőle. A Focus Media az előző kormány idején 60 millió forintot kapott a még Szőcs Géza vezette kulturális államtitkárságtól 16, a lombard–magyar, illetve a milánói–magyar kapcsolatokról szóló – azóta sem vetített - film elkészítésére. 

20 millió forintot kapott Online Közösség- Közösség - Az 1956-os szabadságharc megismertetése külföldi fiatalokkal című program költségeire az a FWD Affairs Kft., amellyel az elmúlt években már több 1-10 milliós megállapodást kötött a Miniszterelnökség tanácsadásra, a nemzetközi kormányszóvivő feladatellátásának segítésére, külföldre irányuló BTL kommunikációs tevékenységre, valamint "a véleményvezérek feltérképezésére és nemzetközi kommunikációs tevékenység támogatására”.

Az Elektromédia Kft 4,7 milliót kapott a HH1956 című program megvalósítására. A cégre rákeresve a Fidesz.hu egyik hírére bukkantunk, amely szerint ez a cég adta ki Az alkotmány nyomában című kötetet (francia nyelven). A 227 oldalas dokumentumban az alkotmány franciára fordításán kívül egy Szájer József és Gulyás Gergely interjút is lehetett olvasni.

A Filmkert Kft-vel nettó 11,6 milliós támogatási szerződést kötöttek egy 20 részes sorozat elkészítésére. A cég vezetője, Kenyeres Gyula neve nemcsak a filmekről lehet ismerős: ő volt Varga Mihály személyi titkára a Fidesz 1994-es és 1998-as kampányában.

A Csöbör Katalin fideszes országgyűlési képviselő által életre hívott alapívány, a Nő a Siker Alapítvány bruttó 5 millió forintot kapott interaktív kiállítás és filmklub megszervezésére az alsózsolcai Haller kastélyban. Csöbör Wittner Máriával közösen nyitott meg egy tárlatot.

Váratlanul kerültek ki a szerződések

Az 1956-os emlékév lebonyolítására két részletben összesen 14,5 milliárd forintot adott a kormány, az eseménysorozat szervezésével megbízott emlékbizottság élére Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét tették meg, társelnöke Schmidt Mária lett, míg a fővédnök szerepét Kövér László házelnökre osztották. A testületben helyet kapott még számos miniszteren és Boross Péter exminiszterelnökön kívül Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke is.

Az emlékév hivatalosan 2017. június 16-áig tart, ezért mikor az Átlátszó kikérte a szerzdőséseket, Schmidt Mária ezt megtagadta arra hivatkozva, hogy "a közérdekű adatok nyilvánosságra kerülése indokolatlanul zavarná az emlékév méltó lebonyolítását." Nyárra ígért nyilvánosságot, mire az Átlátszó beperelte őket, ezért most váratlanul nyilvánosságra hozták a szerződéslistát, amelyet ide kattintva tud végignézni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A kormány ezer milliárd brüsszeli forintért módosíttatja a költségvetést

A kormány ezer milliárd brüsszeli forintért módosíttatja a költségvetést

Top 50-es bűnözőt fogott el a rendőrség

Top 50-es bűnözőt fogott el a rendőrség

Hatalmas elismerés Párizsból egy magyar festménynek

Hatalmas elismerés Párizsból egy magyar festménynek