szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár a kormány korábban úgy vélte, egyes országoknak joga van a bevándorlásra építeni a gazdaságukat, most minden formában és szinten irtaná a bevándorlást akármilyen szinten jó színben feltüntető EU-s dokumentumokat. Szijjártó vétózik, és ezzel botrányt robbantott ki a külgazdasági miniszterek tanácsában.

Magyarország most már a bevándorlás semmilyen formáját sem tartja pozitívumnak, ezért megvétózza az EU ezt is megemlítő fejlesztési stratégiáját. Szijjártó Péter külügyminiszter azt mondja, emiatt most nagy a felháborodás, és felfüggesztették a külkereskedelmi miniszterek képviselőinek tanácskozását. A magyar külügyminisztert szerint most arra kérik, vonja vissza a vétót a csütörtöki miniszteri találkozóig, de erre nem hajlandó.

Szijjártó nem kertel: "a bevándorlás rossz dolog", veszélyezteti az európaiak biztonságát – akármilyen formában is.

Pedig a dokumentum kifejezetten visszafogott: arról beszél, "a jól menedzselt migráció és mobilitás" kedvezően járulhat hozzá a növekedéshez és a fenntartható fejlődéshez, a reguláris migráció és mobilitás hasznot hozhat a migránsok képességei és tudása miatt. Szijjártónak az sem tetszett, hogy olyanokat olvasott: megerősített együttműködésen keresztül az EU-nak és tagállamainak segíteniük kell "a biztonságos és felelősségteljes migrációt és az emberek mobilitását", továbbá jobban koordinált és átfogóbb stratégiát kell végrehajtaniuk annak érdekében, hogy "maximalizálni lehessen azokat a szinergiákat, amelyek a migrációból fakadnak".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!