szerző:
Tetszett a cikk?

Több mint 3,2 millió forint volt annál a „fideszes tanár úrnál”, akiről a hvg.hu írta meg, hogy jogszerűtlenül kezelhette az iskolai alapítvány vagyonát. Tavaly óta folyamatosan vette fel a diákokra szánt pénzt, míg végül alig egy pizza ára maradt a szervezet bankszámláján. Az iskolai alapítvány tiszta helyzetet teremtene, ezért a hvg.hu-nak rekonstruálták, hogyan bukott le végül az V. kerületi önkormányzat jogi bizottságában is tevékenykedő tanár.

1592 forint – mindössze ennyit hagyott az V. kerületi Szemere Bertalan Általános Iskola és Gimnázium diákjait támogató alapítvány bankszámláján K. András. Hétfőn hoztuk nyilvánosságra, hogy az alapítvány vagyona gyanús körülmények közt megcsappant, és ehhez köze van K. Andrásnak, aki az intézmény napközis tanára, illetve a szervezet kuratóriumának tagja volt. Csakhogy a tanár egyben Belváros-Lipótváros Önkormányzatában a jogi bizottság Fidesz–KDNP által delegált tagja, forrásaink szerint emiatt megpróbálhatták eltussolni az ügyet. Nem szóltak ugyanis a szülőknek, hogy nincs meg a főként általuk összeadott pénz, sőt, még egy titoktartási nyilatkozatot is aláírattak a tantestület többi tagjával.

Ennek ellenére sikerült kideríteni a történteket, majd közvetlenül anyagunk megjelenése előtt az iskola igazgatója, Arapovics Miklós arról tájékoztatott bennünket, hogy a tanár "visszahozta a pénzt". A korábban elérhetetlen K. András pedig utólag egy rövid nyilatkozatot juttatott el hozzánk, ebben valótlannak nevezte információinkat. Azt írta: 

"Az igazság az, hogy a Szemeresek a Szemeréért Alapítvány kuratóriumi tagságomról lemondtam és a házi pénztárban lévő pénzekkel elszámoltam".

Megszólal az alapítvány

A hvg.hu megkeresésére a Szemerések a Szemeréért Alapítvány úgy döntött, szeretnék tisztázni a helyzetet annak érdekében, hogy mostantól már kizárólag feladatukkal, a szemerés diákok támogatásával foglalkozhassanak. Ennek érdekében rendbe teszik az alapítvány „sajnos kaotikus nyilvántartását, a dokumentációt, és a pénzügyi viszonyokat”, és részletesen, kronologikusan elmondták, mi vezetett a jelenlegi helyzethez.

©

Arról már előző cikkünkben írtunk, hogy a civil szervezet kuratóriuma az elmúlt években folyamatosan változott, 2015 februárjában lemondott az elnök, ettől kezdve a gyakorlatban szinte mindent K. András intézett elnökhelyettesként. Tavaly az egyik kuratóriumi tag elhunyt, egy másik pedig lemondott, így az alapítványnak már csak két bejegyzett kurátora maradt. „Annak az okát nem ismerjük, hogy a kuratóriumi tagok pótlása miért nem történt meg, hiszen a jelöltek a tisztségre megvoltak, de az elnökhelyettes nem tette meg a szükséges intézkedéseket” – közölte az alapítvány. Vagyis szerintük maga K. András nem intézkedett, hogy mielőbb pótolják a többi tagot, pedig úgy tudjuk, még a bírósági bejegyzésre szánt iratok is elő voltak készítve.

Az elhunyt kuratóriumi tagtól hozzá került az alapítvány bankszámlájához tartozó bankkártya, és a számlakivonatokat is ő gyűjtötte. Csakhogy idén április 5-én az új vezetőnek jelölt tagok „kezébe került egy számlakivonat, melyen gyanús számlamozgást észleltünk. Az ügyről a Szemere Bertalan Általános Iskola és Gimnázium igazgatóját értesítettük. Ezt követően az Alapítvány kurátora a számlavezető bankban lekérte az egyenleget, és kiderült, hogy a számla csaknem üres.” A számlán ekkor volt ez az 1592 forintos összeg – miközben ebből kellett (volna) fedezni olyan kiadásokat, mint a szemerés diákok kirándulása, állatkerti belépői, sportolása, vagy a hamarosan esedékes félév végi tanulmányi jutalmak.

„Az alapítvány pénzét az alapítvány bankkártyájával vették le a számláról. Ezt követően, 2017. április 6-án 09:36 órakor az alapítvány a Budapest V. kerületi rendőrkapitányságon ismeretlen tettes ellen feljelentést tett. Az iskolaigazgató jelen volt a feljelenést megtételénél” – tudtuk meg a szervezettől. Ezen a napon mondott le tisztségéről K. András, és ment el fizetett szabadságra az iskolából, ahol azóta sem dolgozik.

Végig az iskolában volt a házipénztár, amivel védekezik

K. András hozzánk eljuttatott nyilatkozatában azt sugallja, mintha az iskolában leadott összeg az alapítvány házipénztárával való elszámolás lenne. Csakhogy az alapítvány új vezetősége ezt a kérdést is egyértelművé tette: április 5-én, amikor rájöttek a visszaélésre, a szervezet házipénztárát is ellenőrizték. Ebben akkor 281 ezer forint volt, méghozzá nem K. Andrásnál, hiszen az alapítványi házipénztár „az iskola pénztárában volt elhelyezve”.

Több mint egy hónappal később, május 11-én – miután értesült a hvg.hu készülő cikkéről – K. András jelezte az időközben felállt, de még be nem jegyzett új kuratóriumnak, hogy 12-én reggel átadja a nála lévő pénzt. „Ez meg is történt, a volt elnökhelyettes átadott a kuratóriumi tagoknak 3 265 700 forintot” – közölte a szervezet. Nekik is azt nyilatkozta, hogy ez az összeg „az alapítvány nála lévő házipénztárában volt”.

©

Egy névtelenséget kérő iskolai forrásunk nevetségesnek tartja, hogy utólag K. András megpróbálja házipénztári elszámolásnak nevezni a jogszerűtlenül nála lévő milliós összeg visszajuttatását. „Az alapítvány házipénztára, ami egy vaskazetta készpénzzel, végig az iskolai pénztárban volt. Ráadásul ha valóban el akart volna számolni a nála lévő összeggel, akkor miért nem a lemondásakor tette, miért várt több mint egy hónapot, mikor már tudta, hogy kitudódtak a történtek” – vetette fel. Úgy tudjuk, hogy a számlakivonatból egyértelmű: K. András a nála lévő kártyával részletekben, folyamatosan vette fel a pénzt. "Volt, hogy csak egy bevásárlás árát, máskor 50-100 ezer forintot. Mint amikor az ember a saját bankkártyáját használja” – jegyezte meg informátorunk.

A hirtelen visszakapott pénzből fedezik a gyerekek év végi jutalmait is

Az alapítvány azt is nyilvánosságra hozta: a visszakapott milliós összegből 3 millió forintot azonnal befizettek a bankszámlára, a „fennmaradó részt pedig az iskolában lévő házipénztárban hagyták az olyan év végi kiadásokra, mint például a jutalomkönyvek, serlegek, érmék, „ovisuli”-kiadások, iskolai dekorációk és a napközis csoportoknak vett játékok.

„Az alapítvány teljes pénzügyi átvilágítása jelenleg folyamatban van. Ennek lezárásakor tudjuk meg, hogy pénzeszközeink hogyan állnak. A jelenleg ügyvivő kuratórium mindent megtesz azért, hogy az alapítvány tovább működhessen, és a jövőben is tudja szolgálni célját, hogy támogassa az iskola tanulóit” – zárták közleményüket. Hozzátették, hogy a továbbiakban a tagok „sem képpel, sem hanggal, sem írásban nem szeretnének nyilatkozni a sajtónak, kérik ennek tiszteletben tartását”.

Még a bankkártyával visszaélés is felmerülhet

Kifejezetten nincsenek jogszabályban lefektetve a házipénztár kezelésének eljárási szabályai, ugyanakkor a számviteli törvény alapján erre is vonatkozik a bizonylati fegyelem – mondta a hvg.hu-nak Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének alelnöke. Szerinte ugyanakkor „nem szimpatikus” az ehhez hasonló, utólagos magyarázkodás, mert az alapítvány vagyonával a pénzkezelési szabályzatnak megfelelően mindig el kell tudni számolni. „Az érintett alapítványnál a kuratórium tagjai eleve csak együttesen kezelhették volna az ügyeket, az együtt dönthettek kifizetésekről, pénzfelvételről. Ha bebizonyosodik, hogy a szervezet elnökhelyettese a bankkártyával jogosulatlanul vett fel pénzt, akkor még a bankkártyával visszaélés gyanúja is felmerülhet” – magyarázta a könyvvizsgáló.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!