szerző:
Gergely Zsófia

A rendőröket riasztó szülőt hibáztatja annak az iskolai kirándulásnak a szervezője, amely hétfőn maradt el, mert aggódtak a busz nem megfelelő gumiabroncsai miatt – derül ki a hvg.hu birtokába került levélből. A jármű végül rendben volt, csakhogy a sofőr jogosítványa lejárt, mégsem a buszt biztosító cég felelősségét vetették fel. Ezért anyagi okokra hivatkozva nem is pótolják a legjobb tanulóknak járó utat, vagyis az ostor végül a gyerekeken csattan.

„Sajnálattal közöljük, hogy lehetőségeink nem engedik sem a kirándulás megismétlését, sem a kiemelkedően teljesítő gyerekek más módon való jutalmazását. A mai busz költsége a XVII. kerületi Német Nemzetiségi Önkormányzat éves költségvetésének közel 10 százaléka” – erről tájékoztatta hétfői levelében a kirándulást szervező nemzetiségi önkormányzat azoknak a diákoknak a szüleit, akiknek az elmaradt útjáról hétfőn elsőként a hvg.hu számolt be.

Ahogy megírtuk, hétfőn reggel azért nem indult el a 17. kerületi Újlak Utcai Általános Iskola tanulóit egy ausztriai jutalomkirándulásra szállító busz, mert a szülők aggódtak a jármű gumiabroncsai miatt. A kerületi rendőrség helyszínre érkező járőrei ellenőrizték a buszt, amit műszakilag rendben találtak, viszont kiderült, hogy a sofőr vezetői engedélye lejárt, ezért a kirándulás végül meghiúsult. A gyerekeket visszavitték az iskolába, a sofőr gyalog távozott, hiszen nem vezethetett.

A legjobban teljesítő tanulók számára az utazást – a tankerületi igazgató szerint az eddig hagyományoknak megfelelően – a XVII. kerületi Német Nemzetiségi Önkormányzat szervezte, illetve finanszírozta. Csakhogy a hétfőn kiküldött levelük alapján a szervezet a rendőröket riasztó szülőt hibáztatja, és a fentiek szerint, anyagi okokra hivatkozva nem vállalják a kirándulás pótlását.

Mint a birtokunkba került levélben írják, a 6 órakor megjelent busz műszaki állapotát egy szülő kifogásolta, ez azonban a kiérkező rendőrök "megállapítása szerint " megfelelő volt, akárcsak "a műszaki dokumentumok".

A lejárt jogosítványról egy szó sem esik

"Számunkra is a legfontosabb a gyerekeik biztonsága" – hangsúlyozzák – ezért is bérelték a buszt attól a cégtől, amely már 2015-ben és 2016-ban is szállította a diákokat a hasonló ausztriai kirándulásokra. "És minden rendben volt az utazások alatt” – tették hozzá.

Képünk illusztráció
©

Ők azért dolgoznak, hogy minél több államit támogatást kapjanak

Ugyanakkor a Kiss Gábor elnök, Tóth Anikó alelnök és Halász Ingrid képviselő által jegyzett levélben meg sem említik, hogy a dicsérgetett cég sofőrje lejárt vezetői engedéllyel vitte volna külföldre a diákokat. Ahogy az sem, hogy vajon miért nem a valószínűleg emiatt számonkérhető cégtől kérnek kompenzálást.

„Nagyon sajnáljuk, hogy meghiúsult a gyermekek jutalomkirándulása, hiszen önkormányzatunk tagjai önkéntesen, ellenszolgáltatás nélkül, saját szabadidejükben végzik tevékenységüket, pályázatokat írnak, illetve azért dolgoznak egész évben, hogy az önkormányzat minél több állami támogatást kapjon, melyek azután nagyrészt az Újlak Utcai Általános Iskola és a Csillagszem Óvoda német nemzetiségi oktatási színvonalának javítására használnak fel” – így méltatta egy barokkos mondatban saját erőfeszítéseit a nemzetiségi önkormányzat. A gyerekek 4 kísérő pedagógussal együtt a Rust-Family Parkba indultak volna. Hétfőn a hvg.hu-nak iskolai források név nélkül arról beszéltek, hogy a gyerekek csalódottak, de bizonyára megtartják a jutalomkirándulást egy másik időpontban.

Levágta a telefont a buszos cég illetékese

A buszt az iskola a Solar Pet Kft.-től bérelte a kirándulásra a szülőknek küldött levél alapján. Megkerestük a céget, ahol először türelmet kérnek, amíg nyilatkoznak, aztán eltűntek, majd újbóli érdeklődésünkre egyszerűen közölték, "nincs miről nyilatkozniuk" - majd letették a telefont.

Rendőrség: erre a kategóriára lejárt a sofőr jogsija

Már hétfőn megkerestük a kerületi rendőrkapitányságot, amely megerősítette a történteket. Pontosították, hogy a buszvezető vezetői engedélyének a kategória érvényessége járt le, "ellene a BRFK XVII. kerületi Rendőrkapitánysága szabálysértési eljárás megindítását kezdeményezte".

Itt írtunk arról, hogy a pesti gimnazisták tragikus, 17 életet követelő veronai buszbalesete óta tudatosabbak az emberek a hasonló esetekben, és azóta erre többször szükség is volt. Alig pár hete számoltunk be arról, hogy egy fóti iskolánál a szülők a szintén kirándulni induló busz tükörsimára kopott abroncsa miatt inkább csak vonattal engedték Visegrádra utazni az osztályt, áprilisban pedig a határnál tartóztattak fel egy diákokat szállító fékhibás buszt.

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Olaszországban meghalt az első koronavírus-fertőzött beteg

Olaszországban meghalt az első koronavírus-fertőzött beteg

Eddig nem látott Bugattit vett elő titkos gyűjteményéből a gyártó

Eddig nem látott Bugattit vett elő titkos gyűjteményéből a gyártó

Tizennyolc évet kapott a két újszülöttjét megfojtó sárkeresztúri nő

Tizennyolc évet kapott a két újszülöttjét megfojtó sárkeresztúri nő

Házba csapódott és kigyulladt egy autó Veresegyházon

Házba csapódott és kigyulladt egy autó Veresegyházon

Rákos megbetegedések kezelésére dolgoztak ki új módszert szegedi kutatók

Rákos megbetegedések kezelésére dolgoztak ki új módszert szegedi kutatók

Radar360: Persányi ment, Gyurcsány jött

Radar360: Persányi ment, Gyurcsány jött