szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Elfogadta a parlament kedden a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvényt. Szabó Tímea a szavazás után Orbán Viktorhoz vitt egy sokméteres dokumentumot a nehéz helyzetbe sodort szervezetek listájával. A szavazás utána a TASZ bejelentette: polgári engedetlenségbe kezd, és nem felel meg a jogszabálynak. A Helsinki Bizottság is közölte, hogy nem regisztráltatja magát. Cikkünk frissül.

A fideszes Kósa Lajos, Gulyás Gergely, Németh Szilárd és Vitányi István által jegyzett indítvány 130 igen, 44 nem és 24 tartózkodó szavazatot kapott. A zárószavazás előtt a fideszes többség leszavazta az ellenzéki módosításokat.

A Lex CEU elfogadásakor Szabó Szabolcs képviselő szirénázott a Házban, ez alkalommal Szabó Tímea vitt Orbán elé egy hosszú, többméteres dokumentumot, amelyet a levezető elnök tiltott szemléltetésnek minősített és büntetést helyezett kilátásba. A Párbeszéd képviselője azon szervezetek (végtelen) listáját mutatta a kormányfőnek, amelyeket a Norvég Civil Alap támogatott, és amelyek eleshetnek a támogatásoktól.

Nem fogadnak szót

A törvény elfogadása utána elsőként a Társaság a Szabadságjogokért jelentette be: polgári engedettlenségbe kezdenek. Percekkel később a Helsinki Bizottság is bejelentette, hogy nem regisztráltatja magát külföldön támogatott szervezetként.

A TASZ véleménye szerint a törvényt nem lett volna szabad elfogadni, mert az jogsértő. Ők úgy tudnak ez ellen leghatékonyabban fellépni, ha nem tesznek eleget a törvénytelen előírásoknak. Mint írták, ezzel senkinek a jogát és a transzparencia követelményét sem sértik meg, hiszen gazdálkodásuk már most is teljesen átlátható. A TASZ szerint a jogsértő törvény sérti a szólásszabadságot, az egyesülési szabadságot és megengedhetetlen módon különböztet meg egyes civil szervezeteket.

A Helsinki Bizottság röviden azt üzente: nem regisztálunk, és konkrét akciótervet közölt a törvény ellen, felvetették, hogy azonnal alkotmányjogi panaszt tesznek. Az Amnesty International tagsága fogja eldönteni, csatlakoznak-e a bojkotthoz, annyi biztos, hogy perre mennek.

A tagság dönt arról, csatlakoznak-e a TASZ által meghirdetett bojkotthoz - ez is egy opció -, az azonban biztos, hogy bírósági útra terelik az ügyet - közölte Demeter Áron, az Amnesty International emberi jogi szakértője. Először az Alkotmánybírósághoz fordulnak, a döntés fényében akár Strasbourgig is elmennek. Később megküldött közelményükben aljas támadásnak minősítették a törvényt.

"A törvény csak bizonyos civil szervezetekre vonatkozik, nagy valószínűséggel ellentétes az uniós egyenlő bánásmód követelményével, és sérti az egyesülési szabadságot, különösen a külföldi és nemzetközi források megszerzéséhez és felhasználásához való jogot" - írta az Amnesty.

A K-Monitor azt írta ki a Facebookra, hogy tovább küzd a törvény ellen, de nem részletezte, hogy csatlakozik-e a polgári engedetlenséghez. A Háttér társaság nem regisztrálja magát a bíróságon, egészen addig, míg létüket nem fenyegeti az ellenállás - mondta Dombos Tamás. Szerinte az elfogadott törvény jogellenes, nem az ő lépésük. Bízik abban, hogy a megfelelő jogi fórumok után a törvényt visszavonják.

A Norvég Civil Alap támogatási ciklusa tavaly áprilissal lezárult, az onnan kapott pénzt legkésőbb tavaly év elejéig elköltötték a szervezetek, ez az idei költségvetésükben semmilyen formában nem jelenik meg – mondta Móra Veronika, a pénzosztást végző egyik szervezet, az Ökotárs Alapítvány vezetője. Így őket nem érint a törvény. Az persze kérdés, hogy az azóta Norvég Civil Alaposként emlegetett szervezetek közül mennyi kap most is támogatást külföldről. Móra azt mondja, minden szervezet egyéni döntése, hogy csatlakozik-e a bojkotthoz, erre ő nem lát rá. Móra szerint országszerte 5-700 civil szervezetet érinthet a most elfogadott törvény, de ez a támogatások függvényében évről-évre változhat.

Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet kiáll a bojkottot hirdető szervezetek mellett, még ha rá nem is vonatkozik a törvény - valamit elnéztek ott fent.

Találtunk olyan szervezetet, ami regisztrál, de tiltakozik

A Partners Hungary Foundation tavaly 45 ezer dollárt kapott a Nyílt Társadalom Alapítványtól - nagyjából 26 ezer dollár a bűvös 7,2 millió forint -, az idei támogatási összegek is bőven túlszárnalják a törvényben rögzített határt - mondta Deák Éva, a szervezet vezetője. Az alapítvány munkatársai úgy döntöttek, nem bojkottálják a törvényt - vagyis regisztrálják magukat a bíróságon, azonban jogi lépéseket tesznek, az alkotmányjogi panaszbeadványhoz is csatlakoznak.

"Kiszámíthatalanok a következmények, az orosz és izraeli példa azt mutatja, a kormányok nem állnak meg az első lépésnél, így további szankcióktól lehet tartani. Van mitől tartani."

Deák azt mondta, a civil szervezetek abban állapodtak meg, elfogadják, hogy a különböző szervezetek különböző stratégiát alakítanak ki. 184 szervezet közös állásfoglalásban ítélte el a törvényt, az aláírók listája még bővülhet. Beszéltünk szervezettel is, amelyik még nem tudta, mit lép, mert egyelőre nem tiszta a helyzet.

Az utolsó pillanatban kicsit visszavettek

Az MTI emlékeztetője szerint a törvény hatálya alá tartozó egyesületek és alapítványok 15 napon belül kötelesek bejelenteni a bíróságon külföldről támogatott szervezetté válásukat, amint az általuk kapott tárgyévi támogatások összege eléri a pénzmosás elleni törvényben meghatározott összeg kétszeresét, 7,2 millió forintot. Az adatok nyilvánosak lesznek, az érintetteknek pedig a bejelentés után fel kell tüntetniük a honlapjukon, valamint az általuk kiadott - a médiatörvény szerinti - sajtótermékekben és egyéb kiadványokban is, hogy külföldről támogatott szervezetnek minősülnek.

©

A törvény szerint, ha valaki nem regisztrál, először az ügyész szólítja fel, hogy 30 napon belül tegyen eleget a kötelezettségének. Majd, ha továbbra sincs regisztráció, újabb ügyészi felszólítás jön, immáron 15 napos határidővel. Ezután már jön a bírság kiszabása: ezt az ügyészség kezdeményezi a bíróságon. Ha a szervezet a bírság kiszabása után is makacskodik, végül az ügyész keresetet indít a szervezet törlése érdekében. ha ez jogerőre emelkedik, a civil szervezetet törlik a nyilvántartásból. A Velencei Bizottság javaslata nyomán hagyták el a törlés lehetőségét a szankciók közül. A külföldről támogatott szervezetek köréből akkor lehet kikerülni, ha egymást követő két adóévben nem érik el a törvényi támogatási szintet.

A Fidesz tovább Sorosozik

A törvény elfogadását követő nyilatkozatokat felháborítónak tartja a Fidesz, a párt közleménye szerint "a Soros-szervezetek nyíltan a magyar emberek akarata ellen mennek", mikor nem hajlandók betartani a törvényt, holott a párt szerint pont a "Soros-hálózat" átvilágítása miatt hozták a jogszabályt. Megismételték a korábbi álláspontjukat: Soros György háborút hirdetett az ország ellen, le akarja bontani a kerítést és bevándorlókat akar behozni, amihez az ügynökszervezeteket akarja felhasználni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A francia orvosi akadémia hat hónapra növelné a dózisok közti időtartamot a Pfizer és a Moderna vakcináinál

A francia orvosi akadémia hat hónapra növelné a dózisok közti időtartamot a Pfizer és a Moderna vakcináinál

Május elején nyitnak az evangélikus templomok

Május elején nyitnak az evangélikus templomok

Ez az óra folyamatosan méri, hogy van-e láza

Ez az óra folyamatosan méri, hogy van-e láza