szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A TASZ szerint a jogsértő törvény sérti a szólásszabadságot, az egyesülési szabadságot és megengedhetetlen módon különböztet meg egyes civil szervezeteket.

A jogsértő civiltörvényt végső változatában is elutasítja a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) – közölte a jogvédő szervezet kedden, a szavazás után.

Ezt a törvényt a TASZ véleménye szerint nem lett volna szabad elfogadni, mert a törvény jogsértő. A jogvédők szerint a jogsértés ellen úgy tudnak leghatékonyabban fellépni, ha nem tesznek eleget a törvénytelen előírásoknak. Mint írták,

ezzel senkinek a jogát és a transzparencia követelményét sem sértik meg, hiszen gazdálkodásuk már most is teljesen átlátható.

A TASZ szerint a jogsértő törvény sérti a szólásszabadságot, az egyesülési szabadságot és megengedhetetlen módon különböztet meg egyes civil szervezeteket. Állaspontjuk szerint a jogrendszerben már jelenleg is meglévő szabályok sokkal alkalmasabbak az átláthatóság és a nemzet biztonságának garantálására, illetve a pénzmosás elleni fellépésre. Az átláthatóságot az szolgálja, hogy a szervezeteknek közzé kell tenniük pénzügyi adataikat, támogatóikat is feltüntetve, a nemzetbiztonságot és a pénzmosás elleni küzdelmet pedig nem a nyilvánosság, hanem az ezen célok biztosítására hivatott szervezetek, például az ügyészség megfelelő működése szolgálja. A törvényben előírt kötelezettségeket szükségtelennek és aránytalannak tartják.

A TASZ kezdeményezéséhez csatalkozott a Magyar Helsinki Bizottság is. Ők azt írták: "nem regisztrálunk!". Ez azt jelenti, hogy egészen addig nem vetik alá magukat a "külföldről támogatott" szervezetek kényszerregisztrációjának, amíg bíróság nem kötelezi őket erre. Emellett az Alkotmánybírósághoz és az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak. Indítványozni fogják, hogy a magyar bíróság kérje az Európai Unió luxemburgi bíróságának véleményét.

A Helsinki továbbá részt vesz abban a civil kampányban, amely a civilellenes kormánypropaganda ellenszele lehet, és tájékoztatja a nemzetközi szervezeteket és közvéleményt a magyarországi fejleményekről, "a civil szervezetek putyini mintát követő megbélyegzéséről".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!