szerző:
hvg.hu

Néhány százan vesznek részt a Március 15. térre meghirdetett "találkozón", amelynek résztvevői a tiltakozás új módszereit dolgozzák ki, illetve mutatják be. A téren egy ellentüntető is feltűnt, megafonba kiabált.

Vasárnap este fél 6-kor tüntetés kezdődött a Március 15. téren. A megmozdulást az elmúlt hónapok tüntetéseinek szervezői hirdették meg Itt van a tettek ideje! címmel. A szervezők a leírás szerint a demonstrációt valójában találkozónak szánták. Azokat invitálták, akik úgy érzik, nem hatottak a tavaszi több tízezres tüntetések, és a társadalmi ellenállás új és hatékonyabb eszközeit keresik. A programleírás szerint a gyűlést beszélgetések, tanácskozások követik majd, ahol az ellenállás különböző módozatait dolgozzák ki a résztvevők.

©

Tudósítónk szerint késő délután mintegy kétszáz-háromszáz ember jelent meg a meghirdetett eseményen, rendőrök nagyon láthatóan nincsenek. Az első felszólaló Pardavi Márta, a Helsinki Bizottság társelnöke volt. A szervezete valóban bemutatta, milyen, amikor a tiltakozás szintet lép - ami a tüntetés célja lenne. A Helsinki ugyanis más civil szervezetekkel együtt polgári engedetlenségbe kezdett a civiltörvény elfogadása után. Pardavi Orbán 2006-os szavaival védte lépésüket.

©

"Ha alkotmányos jogainkat sértik, kordont lehet bontani, és a civiltörvényt is bojkottálni lehet. A Helsinki folytatja jogvédő munkáját" - mondta.

A tüntetés résztvevőinek átlagéletkora láványosan magasabb, mint a tavaszi demonstrációkon.

Leginkább az Eleven emlékmű aktivistáit látni, akik a Szabadság téri világháborús emlékmű felépítése ellen tiltakoztak. Kollégánk szerint a közeli kávézók zavartalanul működnek, a demonstráció színpadát megfáradt, legénybúcsúra érkezett angolok is figyelik.

©

Pardavi után a gyermekéhezés elleni munkájáról is ismert Horgas Péter jelmeztervező szólalt fel, majd egy diákújságíró és Vágó Gábor volt LMP-s politikus beszélt, utóbbi úgy fogalmazott, "csak az idióták tétlenek". Vágó beszéde közben feltűnt egy megafonba kiabáló ellentüntető a színpad előtt, a szónok erre úgy reagált, hogy

a kamerák nem a magányos őrültekre mentek rá, amikor még értelmes ország voltunk.

Hozzátette: nem magányos őrültek csinálták a magyar forradalmakat. Öt perc után 6-8 rendőr jelent meg, hogy a helyzetet megoldja, holott Vágó jól kezelte a provokációt. A hirtelen előbukkant rendőrök mellett a tévéstábok is a szakállas férfi köré sereglettek.

©
©

Horgas Péter a felszólalások végén beszélgetni hívta a tüntetést megzavaró férfit, és megköszönte a rendőröknek a helyzet profi kezelését.

©

Este 7-kor az érdeklődők több csoportban folytatták a beszélgetést a tüntetés szervezőivel. A felállított sátrakban témákra bontva vitatják meg, mit is kellene tenni.

©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!