szerző:
-ha
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ugyanitt alaposan helyrerakja Trócsányit.

“Számomra nem ismeretes a polgári engedetlenség, azt a jog sem ismeri” – nyilatkozta szerdán Trócsányi László a közmédiának. Az igazságügyi miniszter ezzel arra reagált, hogy a TASZ és a Helsinki Bizottság bejelentette, hogy nem tesznek eleget a héten elfogadott civilelhárító törvény rendelkezésének, és nem regisztrálnak. Trócsányi szerint az alkotmány biztosítja azokat a jogi eszközöket, amelyekkel egy polgár vagy szervezet kifejezheti elégedetlenségét egy jogszabállyal szemben.

Ma reggel hasonló szellemben nyilvánult meg Orbán Viktor miniszterelnök: „Magyarországon az az alkotmányos rend, hogy a magyar nép választott képviselői, az erre előírt szabályok szerint törvényt alkotnak, akkor azt mindenkinek be kell tartani. A magyar jogrendszerben polgári engedetlenség nincsen” – mondta szokásos pénteki interjújában a közrádiónak.

Csakhogy a témával kapcsolatban Orbán részletesebben is kifejtette már a véleményét. A következőképpen:

„Vagy nyugalom lesz, vagy békétlenség. Vagy biztonságos kiutat találunk, vagy még súlyosabb válság lesz és zűrzavar.

Egyértelművé kell tennünk, hogy az előttünk álló válságért, a fenyegető békétlenségért a demokratikus kötelékeit ledobó, az emberek véleményére fittyet hányó kormányzatot terheli a felelősség.

Ma már nem jobb- és baloldal vitázik egymással, hanem a kormány vitázik az összes magyar emberrel.

A hazug, illegitim és önfejű kormányzati politikára az emberek nyílt és rejtett ellenállással válaszolnak. Az ellenállás rejtett útjait alaposan kiismerte Magyarország a Kádár-rendszer éveiben. Adóelkerülés, szürke- és feketegazdaság, korrupció, csendes munkalassítás.

A nyílt ellenállás formáit is ismerjük az elmúlt tizenhat évből és a nyugati demokráciák példáiból: sztrájkok, tüntetések, útlezárások, engedetlenségi mozgalmak”.

Igaz, a fenti gondolat egy több mint tízéves cikkből származik, de föltételezzük: a jelenlegi miniszterelnök komolyan gondolta, és még csak véletlenül sem az határozza meg megokolt, elvi álláspontját, hogy mi a pillanatnyi érdeke. Mondjuk, egyszerűbb helyzetben lennénk, ha hajlandó lenne valóságos újságírókkal is szóba állni, akik képesek korábbi véleményével szembesíteni, és nem csak a kiszolgáló személyzetén keresztül kommunikálna.

Addig is, amíg ez a helyzet előáll, olvasgassák a Magyar Nemzetben 2006 szeptemberében megjelent cikket.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!