szerző:
-ha
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ugyanitt alaposan helyrerakja Trócsányit.

“Számomra nem ismeretes a polgári engedetlenség, azt a jog sem ismeri” – nyilatkozta szerdán Trócsányi László a közmédiának. Az igazságügyi miniszter ezzel arra reagált, hogy a TASZ és a Helsinki Bizottság bejelentette, hogy nem tesznek eleget a héten elfogadott civilelhárító törvény rendelkezésének, és nem regisztrálnak. Trócsányi szerint az alkotmány biztosítja azokat a jogi eszközöket, amelyekkel egy polgár vagy szervezet kifejezheti elégedetlenségét egy jogszabállyal szemben.

Ma reggel hasonló szellemben nyilvánult meg Orbán Viktor miniszterelnök: „Magyarországon az az alkotmányos rend, hogy a magyar nép választott képviselői, az erre előírt szabályok szerint törvényt alkotnak, akkor azt mindenkinek be kell tartani. A magyar jogrendszerben polgári engedetlenség nincsen” – mondta szokásos pénteki interjújában a közrádiónak.

Csakhogy a témával kapcsolatban Orbán részletesebben is kifejtette már a véleményét. A következőképpen:

„Vagy nyugalom lesz, vagy békétlenség. Vagy biztonságos kiutat találunk, vagy még súlyosabb válság lesz és zűrzavar.

Egyértelművé kell tennünk, hogy az előttünk álló válságért, a fenyegető békétlenségért a demokratikus kötelékeit ledobó, az emberek véleményére fittyet hányó kormányzatot terheli a felelősség.

Ma már nem jobb- és baloldal vitázik egymással, hanem a kormány vitázik az összes magyar emberrel.

A hazug, illegitim és önfejű kormányzati politikára az emberek nyílt és rejtett ellenállással válaszolnak. Az ellenállás rejtett útjait alaposan kiismerte Magyarország a Kádár-rendszer éveiben. Adóelkerülés, szürke- és feketegazdaság, korrupció, csendes munkalassítás.

A nyílt ellenállás formáit is ismerjük az elmúlt tizenhat évből és a nyugati demokráciák példáiból: sztrájkok, tüntetések, útlezárások, engedetlenségi mozgalmak”.

Igaz, a fenti gondolat egy több mint tízéves cikkből származik, de föltételezzük: a jelenlegi miniszterelnök komolyan gondolta, és még csak véletlenül sem az határozza meg megokolt, elvi álláspontját, hogy mi a pillanatnyi érdeke. Mondjuk, egyszerűbb helyzetben lennénk, ha hajlandó lenne valóságos újságírókkal is szóba állni, akik képesek korábbi véleményével szembesíteni, és nem csak a kiszolgáló személyzetén keresztül kommunikálna.

Addig is, amíg ez a helyzet előáll, olvasgassák a Magyar Nemzetben 2006 szeptemberében megjelent cikket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!