Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem akárki került előzetes letartóztatásba: Czeglédy Csaba az MSZP egyik fontos politikusa. Ügyvédként védi a párt vezetőit peres ügyeikben, kiharcolja a szocialistáknak muníciót biztosító papírok nyilvánosságát, és a 2018-as kampányt is ő vezeti Vas megyében. Viszont senki sem mondhatja, hogy a mostani meggyanúsítása előzmény nélküli. Czeglédynek már volt vesztes büntetőpere. Míg a kormánypártok Simon Gábort csinálnának belőle, a szocialistáknál sokan mártírnak látják.

Czeglédy Csaba? Hol hallottam a nevet?

Ahhoz képest, hogy "csak" egy önkormányzati képviselő, az országos politikában is helyet követelt magának Czeglédy Csaba. És ismertsége most minden bizonnyal tovább nő, az MSZP politikusát nemrég helyeztek előzetes letartóztatásba 8 társával együtt, költségvetési csalás gyanúja miatt. Ezt a kormánypárt és sajtója igyekszik maximálisan felhasználni az ellenzék ellen, és Czeglédyt leegyszerűsítve Gyurcsány és Botka „közös (!)” ügyvédjeként emlegetik (a felkiáltójelet Ómolnár Miklós bulvárlapjától kölcsönöztük).

Czeglédy Csaba jelenleg a szombathelyi közgyűlés Éljen Szombathely!–MSZP–DK–Együtt képviselője és a frakció vezetője, a szombathelyi MSZP elnöke. A politikus 1998 óta, „kis kihagyással” tagja a képviselőtestületnek, a város alpolgármestere is volt, ő vádolta meg egy felvétel alapján fideszes képviselőtársát 2013 szeptemberében, hogy drogozik. A rendőrség nyomozott, majd háromnegyed év múlva az eljárást felfüggesztette arra hivatkozva, hogy a felvételen szereplő személy nem beazonosítható.

Czeglédy Csaba felszólal a szombathelyi városi közgyűlés ülésén
©

Mi volt az a "kis kihagyás"?

Czeglédy távolléte nem volt véletlen: a politikus ellen – a Rébusz Iskolaszövetkezet volt elnökeként – az ügyészség 2001-ben emelt vádat adócsalás, magánokirat-hamisítás és számviteli fegyelem megsértése miatt. A vád szerint Czeglédy egyedüli aláírásra jogosultként 8,3 millió forintnyi fiktív számlát fogadott be. A megyei APEH munkatársai 1999-ben bukkantak szabálytalanságra az iskolaszövetkezetnél, utána indult a nyomozás. 37 számlát kifogásoltak, ezeket „piackutatásról” állították ki, miközben nem volt mögöttük valós tevékenység, a számlákat más cég állította ki, az áfa-tartalmat rendre visszaigényelte a Rébusz.

Czeglédy annak idején azt mondta, nem érzi magát felelősnek, legfeljebb azzal vádolható, hogy nem kellő körültekintéssel járt el, a piackutatók szolgáltatásait igénybe vették.

A bíróság nem az ő érvelését fogadta el, első fokon 2002. április 17-én 8 hónap börtönbüntetésre ítélte adócsalás, magánokirat-hamisítás és számviteli fegyelem megsértése miatt. Az ítélet végrehajtását két évre felfüggesztette. Másodfokon a Veszprém Megyei Bíróság ítélte el – ha Németh Szilárd rezsibiztos jól emlékszik, akkor 1,4 évre, szintén felfüggesztve. Az ítélet részleteinek nem találni nyomát, így csak a Fidesz alelnökének állítását találtuk ezzel kapcsolatban. 2006 nyarára viszont már büntetlen előéletűnek számított.

És ezek után ívelt fel a politikai pályája?

2006 őszén újra elindult a helyi képviselő-választáson, és megint bejutott a közgyűlésbe, egyéni jelöltként, ráadásul nagyobb arányban nyert fideszes ellenfelével szemben, mint 1998-ban. Akkor lett alpolgármester is. Az MSZP-ből nem lépett ki soha, csak felfüggesztette tagságát, míg az előző eljárás zajlott – mondta Nemény András, az MSZP Vas megyei elnöke. Arra a kérdésre, hogy miért szavaztak neki a jogerős ítélet után bizalmat, Nemény azt mondta, Czeglédy rengeteget dolgozott akkor is, mikor nem volt tisztsége, a szervezet pedig úgy gondolta, megérdemli, hogy egyéniben bizonyítson.

„Ha a választók elfogadják, annál nincs jobb bizonyíték. Az esélyt megérdemelte, és élt vele. 2010-ben és 2014-ben is.”

Nemény szerint Czeglédy azért tudott nyerni, mert nagyon sok munkát tesz a körzetébe, mindenki ismeri. 2004-ben egy fiktívtag-beléptetési botrány is megrázta a helyi MSZP-t, itt Czeglédy a jó oldalon állt, ahogy Nemény fogalmaz, „a legharcosabb ellenálló volt”.

Tényleg ügyvédként segíti Gyurcsányt?

©

Czeglédy Csaba a politikusi pálya mellett ügyvédként is dolgozik, ebben a minőségében nem csak az MSZP, de Gyurcsány Ferenc ügyeit is viszi. Az MSZP-nek keretszerződése volt az ügyvédi irodájával, Botka László miniszterlenök-jelölt most ennek felfüggesztését kérte az MSZP vezetésétől, egyúttal etikai vizsgálatot kezdeményezett Czeglédy ügyében.

A szegedi polgármester korábban maga is ügyfele volt a jogásznak. Czeglédy vitte ugyanis Botka László 12 sajtóperét. Nyakó István szóvivő elmondása szerint sikerrel végezte ezeket a megbízásokat. Személyiségi jogi perekben képvisel több szocialistát, de a Nemzeti Választási Bizottságos ügyekben is ő jár el. A kopaszbalhé és az MVM–CÖF-támogatás miatt is van megbízása. Gyurcsány Ferenc DK elnököt is jellemzően személyiségi jogi, sajtóhelyreigazítási, illetve az azokból fakadó további polgári ügyekben képviselte Czeglédy az elmúlt 5 évben.

„Számos eljárást nyert azok ellen, akik szerint Gyurcsány plagizálta a szakdolgozatát, illetve akik azt állították, 2006-ban kilövette a tüntetők szemét, vagy illuminált állapota miatt bicsaklott ki a bokája tavaly nyáron” – közölte a párt sajtósa. Emlékeztetett,

Czeglédy harcolta ki a trafikakták nyilvánosságát, és elérte azt is, hogy a bíróság mondja ki a taóról, hogy közpénz.

Az MSZP-t nem zavarja, hogy Czeglédy Gyurcsánynak is dolgozik, attól senki sem kérdőjelezi meg, hogy szocialista, a DK pedig azért választotta őt, mert az ügyek jelentős része politikai is, ezért olyat kerestek, aki abban a világban is otthon van. Arra, hogy a 2002-es bírósági döntés után miért szavaztak neki bizalmat, a DK-tól azt a választ kaptuk: „az említett ítéletnek jogi következményei nem voltak. A politikai következményeiről pedig a választópolgárok voltak hivatottak dönteni, akik az ítélet óta már többször újra megválasztottak egyéni képviselőnek”.

Mivel gyanúsítják most Czeglédyt?

A Szegedi Járásbíróság Czeglédyt és meg nem nevezett 8 társát egy hónapra előzetes letartóztatásba helyezte. Bűnszervezetként vannak számon tartva, adócsalással gyanúsítják őket. A többi gyanúsított személyazonosságáról tehát nem tudni. Az ügyészségen és a bíróságon is kérdeztük, van-e köztük másik politikus is, de egyelőre nem kaptunk választ.

A bűnszervezetet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal dél-alföldi pénzügyi nyomozói leplezték le, az érintett cégek és személyek vagyonát zárolták, az akció során több városban is felléptek. Kezdetben csak sajtóhírek szóltak arról, hogy Czeglédy is érintett az ügyben, a hatóságok részéről ezt végül a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője mondta ki. Szanka Ferenc arról beszélt: a gyanú szerint Czeglédy Csaba – a többi között számos magyarországi mulitnacionális cégnek diákmunkásokat közvetítő – szombathelyi székhelyű gazdasági társaság vezetője, társaival együtt egy többszintes céghálót működtetett, hogy elkerüljék az adófizetést.

A bűnszervezet alsó szinten lévő, strómanok által vezetett Csongrád, Fejér és Vas megyében bejegyzett iskolaszövetkezetek a gyanú szerint nem végeztek érdemi tevékenységet, csak azért hozták ezeket létre, hogy a tevékenységet ténylegesen szervező, Czeglédy Csaba által vezetett cégnek ne kelljen adót és járulékot fizetni a diákmunka után. A bűnszervezet 2013 és 2016 januárja közötti működése alatt 1,7 milliárd áfát és 1,6 milliárd forint szja-t nem fizetett be.

©

Hiába kérdeztük Nemény Andrást és más helyi politikusokat, ők állítják: nem látnak rá Czeglédy cégügyeire, de bíznak ártatlanságában. A politikus ügyvédje nem akart nyilatkozni a hvg.hu-nak. Ipkovich György volt szocialista polgármester egy sajtótájékoztatón azt mondta, az ügyben, ami miatt Czeglédyt elvitték, három éve folyik a közigazgatási eljárás, de elmondása szerint eddig egy elmarasztaló határozat sem született. Czeglédy „kiemelése” érzékenyen érinti az MSZP-t: ő volt a megyei kampányfőnök is.

Czeglédy csak celeb, vagy központi szereplő?

A büntetőeljárás pontos részleteit nem ismerjük egyelőre, de a céginformáció segíthet eligazodni. Az ügyben emlegetett, főtevékenység szerint munkaközvetítést végző Human Operator Kft.-ben az Opten céginformációs adatbázis szerint Czeglédy Csaba igazgatósági tag és a legnagyobb arányú részvényes a maga 28 százalékával. A cég honlapja szerint ráadásul Czeglédy az igazgatóság elnöke is, ami miatt több helyen felvetették, Czeglédy törvénytelenül látja el ügyvédi tevékenységét, hiszen a kettő kizárja egymást. Czeglédy ugyanakkor korábban azt állította, 2010. december 31-e óta ügyvédi tevékenységet folytat, operatív módon nem vesz részt az említett cég életében.

A Human Operator honlapján két cím van megadva, egy szombathelyi és egy budapesti is, mégpedig a Széll Kálmán tér 8. alatt. Az Opten szerint ez hivatalosan az egyik fióktelepe is a cégnek. Ugyanezen a házszámon más diákmunkával foglalkozó cég is elérhető.

Miért ilyen nehéz megmondani, miért felel Czeglédy?

Érdekes mellékszálnak tűnik, hogy Rébusz 2 néven bő tíz éve alakult egy új iskolaszövetkezet. Czeglédy korábban tagadta, hogy ennek köze lenne az ő korábbi Rébusz nevű szervezetéhez. Annyit ismert el a vaol.hu-nak, hogy a Rébusz 2-nek a Humán Operator Kft. az egyik legjelentősebb megbízója, de több száz más vállalattal is kapcsolatban áll. „A Rébusz 2.0 Iskolaszövetkezetben sem tulajdonjogom, sem posztom nincs” – mondta még 2007-ben, mikor tetemes köztartozás miatt újból előkerült a Rébusz szövetkezet. Az Optenben 100 milliót meghaladó adótartozás szerepelt.

A Rébuszt, és a vele valamilyen módon kapcsolatba hozható iskolaszövetkezetek útját bonyolult követni, az elmúlt években ugyanis ezek átalakultak, megszűntek vagy épp felszámolás alatt vannak. A rebusz.hu honlap értelemszerűen már nem működik, de egy archiválóprogrammal megnéztük, egy 2012-es állapot szerint a honlapon az irodáik között szerepelt a Szombathely, Kossuth Lajos utca 8-as szám is, amely házszám alatt Czeglédy cégének székhelye is van.

A rebusz.hu-t 2012 decemberében irányították át az ilovediakmunka.hu honlapra, mindkettő domain tulajdonosa ugyanaz a cég, de ott Czeglédyvel kimutatható cégkapcsolatot nem találtunk. Az nem látszik, hogy az ilovediakmunka.hu mögött melyik szövetkezet áll – most nem vették fel a telefont, korábban pedig a HVG munkatársának az egyik ügyintéző azt mondta, „végül is ez a Rébusz” –, ám ennek is a Széll Kálmán tér 8. alatt van az irodája, ugyanott, ahol a Czeglédy-féle Humán Operátoré. A telefonszám eltér, azonban a faxszám megegyezik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rétvári Bence megfertőződött a koronavírussal

Rétvári Bence megfertőződött a koronavírussal

Az autógyárak kibírják a válságot, de a beszállítóik egyre nagyobb bajba kerülnek

Az autógyárak kibírják a válságot, de a beszállítóik egyre nagyobb bajba kerülnek

A világ távoli szegletébe is megérkezett a koronavírus – a Marshall-szigetek eddig úszta meg a járványt

A világ távoli szegletébe is megérkezett a koronavírus – a Marshall-szigetek eddig úszta meg a járványt