szerző:
Gergely Zsófia

Csalódottan mentek nyári szünetre azok a gyerekek, akik a lejárt jogsival érkező sofőr miatt nem mehettek el egy iskolai kirándulásra. Jött a tipikus egymásra mutogatás, a másik hibáztatása, végül viszont az igazi happy end: egy busszal rendelkező olvasónk bevállalta a diákok útiköltségét. Közben az is kiderült, hogy az eredetileg megbízott cég sofőrje olyan vezetői engedéllyel akarta Ausztriába fuvarozni a csoportot, aminek az orvosi érvényességi ideje járt le, a szervező nemzetiségi önkormányzat pedig az őket ért „tortúra” miatt már nem is akarja megszervezni az útjukat.

Egy hete számoltunk be arról, hogy a 17. kerületi Újlak Utcai Általános Iskola tanulói azért nem mehettek el egy ausztriai jutalomkirándulásra, mert a szülők aggódtak a jármű rossznak tűnő gumiabroncsai miatt. Végül a kerületi rendőrség járőrei megállapították, hogy műszakilag rendben van a jármű, viszont a sofőr vezetői engedélyével gond van, így nem vezethetett, gyalog távozva hátrahagyta a buszt. Szegény gyerekeket meg visszavitték az iskolába, pedig a legjobb teljesítményt nyújtó diákoknak járt volna a jutalomút az osztrák Rust-Family Parkba.

Az eset után olyan adok-kapok indult el, ami pont csak a gyerekekről nem szólt: a buszt biztosító Solar Pet Kft., amikor nyilatkozatra kértük, levágta a telefont, a kirándulást szervező/finanszírozó XVII. kerületi Német Nemzetiségi Önkormányzat pedig a már az elmaradt esemény napján a rendőröket riasztó szülőt hibáztatta a meghiúsult útért. A birtokunkba került levelükben azt állították: a gyerekek biztonsága érdekében választották a korábban már bevált céget, a kirándulás pótlását viszont anyagi okból nem vállalják, „nem engedik a lehetőségeik”. „A busz költsége a XVII. kerületi Német Nemzetiségi Önkormányzat éves költségvetésének közel 10 százaléka” – közölték.

Nem bukták el a kirándulásra szánt pénzt

A hvg.hu azonban megtudta, hogy a pént megmaradt, hiszen a szervezők az elmaradt szolgáltatásért nem fizettek a buszos cégnek. Ráadásul a lejárt engedéllyel érkező sofőrért egyértelműen az őt alkalmazó cégnek kell felelősséget vállalnia. Ezért újra megkerestük a kerületi német nemzetiségi önkormányzatot, amely arra hivatkozott: soha nem is állították, hogy a költségvetésüknek ezt a 10 százalékát elvitte volna az út, csak azt írták a szülőknek, hogy „annyit tesz ki”. Szerintük erre azért volt szükség, mert közülük többen azzal vádolták őket, hogy „egy ingyenes, rossz állapotú buszt” rendeltek.

Ezzel a kirándulás szervezője megerősítette, hogy a pénz a rendelkezésükre áll, de úgy tűnt, a XVII. kerületi Német Nemzetiségi Önkormányzat tagjai annyira azért nem törik magukat a gyerekek pótutazásának megszervezése érdekében. Egyrészt arra hivatkoztak, hogy „jelen pillanatig nincs a birtokukban hivatalos információ arról, hogy a busz miért nem indulhatott el”, márpedig „amíg hivatalos állásfoglalást nem kapnak, addig az erre az utazásra határozatban elkülönített pénz nem szabadul fel”.

Ha pedig majd „megérkezik a hivatalos tájékoztatás” a rendőrségtől az el nem indulás „hivatalos” okáról,  illetve arról, „hogy miért nem teljesített a buszos vállalkozás”, akkor még össze kell ülnie a XVII. kerületi német nemzetiségiek vezetőségének. Először ugyanis dönteniük kell a határozat visszavonásáról, majd egy újabb határozatot arról, hogy „a képviselőtestület vállalja-e, hogy újra megszervezi az utat”.

Az orvosi vizsgálat nem volt rendben

Csakhogy megkerestük a BRFK-t, amely nem is tud arról, hogy a tájékoztatásuktól függne a gyerekek kirándulása, sőt ilyet a rendőrség nem is fog adni. Válaszukból kiderült, hogy egészen pontosan a sofőr vezetői engedélyének orvosi érvényességi ideje járt le, ezért vele szemben szabálysértési eljárást indítottak. Azt azonban természetesen „a rendőrség nem akadályozta meg, hogy a buszt egy másik olyan sofőr vezesse, aki rendelkezik a vezetéshez szükséges jogosítványokkal” – tették hozzá. Ezen túlmenően nem foglalkoznak az üggyel, szerintük „arra a kérdésére, hogy miért nem indult el a busz, a buszt üzemeltető társaság tud választ adni”.

De ha a nem létező hivatalos állásfoglalás be is futna, nem sok jóval kecsegtet, ahogy a német nemzetiségiek válaszoltak a pótlásra vonatkozó kérdésünkre. „Az elmúlt napok tortúrájának ismeretében nem biztos, hogy a képviselő-testület vállalja azt a felelősséget, hogy elküldjön egy gyerekcsoportot busszal kirándulni, hiszen amennyiben bármi probléma adódik a busszal, a sofőrrel, illetve esetleg közúti esemény az utazás során, az elmúlt napok azt bizonyítják, rajtuk kérik számon” – közölték.

Az pikáns, hogy a honlapjukon máig elérhető az a felhívás, amiben roppant szigorúan figyelmeztetik a szülőket a megfelelő okmányokra. „Kérjük, ne felejtsék el a gyerekeknek bepakolni a személyi igazolványukat vagy útlevelüket + lakcímkártya! A buszra való felszállásnál a kísérő tanárok ellenőrizni fogják, a későbbi kellemetlenségek elkerülése végett! Ha valaki otthon felejti, az sajnos nem vehet részt a kiránduláson” – írták.

Állami támogatásból fizették volna

Kérdésünkre megerősítették, hogy a kirándulást közpénzből fedezték (volna): az elmúlt két évhez hasonlóan idén is az állami feladatalapú támogatásból járt a jutalomút a németből legjobban teljesítő diákoknak. Ehhez képest a szervezet – amelynek három tagja jegyezte a szülőt hibáztató körlevelet – többszöri kérés ellenére sem volt hajlandó megadni a telefonszámukat, arra hivatkozva, hogy nem ez a főállásuk, és így munka mellett nem tudnak „médiával történő telefonbeszélgetést folytatni”. „A továbbiakban a média irányába az ügyet részünkről lezártnak tekintik” – tették hozzá.

Akadt azonban a hvg.hu-nak egy olvasója, aki nem hezitált, már az első cikkünket követően azzal kereste meg szerkesztőségünket, hogy biztosít egy buszt a hoppon maradt diákcsoportnak. „Egy kis buszos cégünk van, de nagyon szívesen elviszem őket, ennyit pénzről le tudunk mondani. Iskolásként én is alig vártam a kirándulásukat, rossz volt belegondolni, mennyire csalódottak lehettek a gyerekek” – mondta Vincze Sándor, a Molvin Busz Team vezetője. Hozzátette, ő maga is járt már az osztrák parkban, ami egy fantasztikus hely, már csak ezért sem maradhat el a kirándulás.

A Klik is besegít

Miután ezt írásban is vállalta, már csak a gyerekek belépőjének árát kellett előteremteni, amiben a Klik nyújtott végül segítséget. „Nagyon fontos, hogy a gyermekek érdeke semmilyen területen se sérüljön, szívügyünk, hogy a tanulmányi eredményükkel kiérdemelt jutalomutazáson részt vehessenek. Ezért köszönettel elfogadjuk annak az Úrnak az önzetlen felajánlását, aki Önökön keresztül jelentkezett” – válaszolta Varjuné Fekete Ildikó tankerületi igazgató, miután továbbítottuk hozzá a felajánlást. A Kelet-Pesti Tankerületi Központ pedig vállalta a további költségeket és magát a szervezést. „A diákokat értesítjük a jó hírről, hogy 43 tanulónak és 4 kísérő tanáruknak nem kell lemondania egy nagyszerű élményről” – tették hozzá.

Mivel a huzavona közben kitört a nyári szünet, és így a gyerekeket már nehéz lenne összeszervezni, az utazás szeptember végén-október elején jöhet össze, amiről a hvg.hu „igen, manapság ilyen is van” címszóval be fog számolni.

Ősszel, de mehetnek kirándulni (képünk illusztráció)
©

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Nyelőcsőbe vezetett lélegeztető cső miatt halt meg a beteg, az orvos 1,2 évet kapott

Nyelőcsőbe vezetett lélegeztető cső miatt halt meg a beteg, az orvos 1,2 évet kapott

Már telefon sem kell, ha zenét hallgatna az Apple Watchon

Már telefon sem kell, ha zenét hallgatna az Apple Watchon

Havi 35 ezerrel keresnek majd többet a BKV-sok

Havi 35 ezerrel keresnek majd többet a BKV-sok

Kétszázharmincál is több textilüzemet záratnak be Bangladesben a környezetszennyezés miatt

Kétszázharmincál is több textilüzemet záratnak be Bangladesben a környezetszennyezés miatt

Közelebb jött a járvány: hat koronavírusos fertőzött Észak-Olaszországban

Közelebb jött a járvány: hat koronavírusos fertőzött Észak-Olaszországban

Takarékosság vagy több pénz: nem közelednek az álláspontok az uniós költségvetésről

Takarékosság vagy több pénz: nem közelednek az álláspontok az uniós költségvetésről