szerző:
hvg.hu

Horváth Miklós szerint egyáltalán nem igaz, amit Schmidt Mária az ő távozásáról állított, és az Origón is valótlanságokat írtak róla.

Honlapján tette közzé saját álláspontját Horváth Miklós történész, az MTA doktora és a Pázmány Péter Katolikus egyetem tanára, akiről egy hete az Origo azt írta, felmondta az 1956-os emlékévre szóló szerződését.

A kormánypárti lap azt írta, Horváth az 1956-os emlékév "történészszakmai vezetője" volt, a felmondás hátterében pedig a lap szerint "az Emlékév lejáratása érdekében, a még 2016 decemberében indított sajtótámadás áll". Az Origo mindezt a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásért felelős közalapítvány kuratóriuma ülésén készült jegyzőkönyvre hivatkozva írta, az ülésen pedig eszerint szó volt a Dózsa László–Pruck Pál-vitáról is, amelyben Horváthra kenték a dolgot, mondván ő azonosította be Dózsa Lászlót eredetileg a vitatott képen, utóbb pedig egyszer sem nyilatkozott az ügyben a nyilvánoság előtt, így Schmidt Máriának kellett vállalnia a felelősséget.

Horváth most a honlapján tette közzé a saját verzióját a történtekről, szerinte ugyanis nagyon nem így történtek a dolgok. Mint írja,

  • teljességgel félrevezető az a beállítás, hogy a távozásra vonatkozó döntése mögött bármiféle sajtótámadás állna. Ezzel szemben azért mondott fel, mert az emlékév lezárásával a szerződés szerinti szakmai tevékenysége nem lehet arányos a neki megállapított megbízási díj nagyságával, és az aránytalanságok elkerülése miatt kérte a szerződés felbontását.
  • egyáltalán nem ő volt az emlékév "történészszakmai vezetője", sőt, tudomása szerint nem is volt ilyen pozíció. A szerződésében egyszerűen arról volt szó, hogy "támogatja a korszakra vonatkozó történészi kutatómunkát".
  • korábban soha nem kifogásolták a munkáját, sőt, még újabb szerződést is kötöttek vele 2017-re, így szerinte Schmidt

a Kuratóriumot felhasználva utólag tesz kísérletet a Dózsa–Pruck-ügyben viselt nem annyira szakmai, mint inkább erkölcsi felelősség áthárítására.

  • bár Schmidt Mária hiányolta, hogy nem nyilatkozott a Dózsa-Pruck-ügyben, ez azért volt, mert a szerződésében volt titoktartási záradék is. (Az 56-os Intézet történészei például fegyelmit is kaptak, mert megszólaltak az ügyben.)
  • bár a közalapítvány most hiányolja a tudományos vitát a kérdésben, arra azért nem került sor, mert a testület tisztában volt vele, hogy az csak Pruck Pál képének elismerésével végződhetne – amit Horváth maga is elismert végül – de a Terror Háza Múzeum azzal az indokkal zárkózott el a kérdés megvitatásától, hogy az 56-os Intézet szakanyaga nem tartalmaz új, megfontolásra érdemes eredményeket.

Azt nem tartom tudomány-közeli „megoldásnak”, ha negligáljuk az új álláspont kialakítására ösztönző forrásokat, vagy tudományon kívüli eszközökkel – például adminisztratív intézkedésekkel – lépünk fel azok ellen, akik rávilágítanak mulasztásainkra, szakmai tévedéseinkre és/vagy a változtatás igényével lépnek fel.

  • Horváth maga még 2016-ban felülvizsgálta a véleményét, és elismerte, hogy Dózsa László helyett Pruck Pál van a képen, ennek ellenére kötöttek vele szerződést 2017-re is.

Horváth mindenesetre a maga részéről ezennel elismeri korábbi tévedését, és közli: "szakmai felelősségem teljes tudatában – a lehetséges következményekkel is számolva – bocsánatot kérek Pruck Erikától és családjától, hogy jelentkezésükig nem kételkedtem Dózsa László állításában, mely szerint Ő van a képen. Teszem ezt őszintén, abban a tudatban, hogy a korábban elhangzottakért – ahogy Pruck Erika megfogalmazta: édesapja emlékének meggyalázásáért – a bocsánatkérést nem tőlem, hanem Schmidt Máriától várja."

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!