szerző:
hvg.hu

Hivatalosan is tájékoztatta a házelnököt a köztársasági elnök arról, hogy aláírta pénteken a településkép védelméről szóló törvény módosítását, vagyis a plakáttörvényt.

Az Országgyűlés múlt pénteken szavazta meg a lex Csicskaként elhíresült törvényt, aminek az eredeti verziójához nem lett meg a kétharmados többség, így az államfőhöz a feles részekből álló indítvány került, és azt nem írta alá, visszaküldte a parlamentnek. A frissített verzió alapvető része már nem igényelt kétharmados többséget, miután egy huszárvágással városkép-szabályozással intéztek el pártfinanszírozási kérdéseket.

Az újratárgyalt, már nem kétharmados indítványt aláírta pénteken Áder János – derül ki a parlament közzétett tájékoztatásból.

A törvény előírja a kötelező listaáras plakáthely-beszerzést a közvetlenül vagy közvetetten költségvetési támogatásban részesülő szervezeteknek. A listaártól csupán az uniós nyílt eljárás szerint lefolytatott beszerzéssel, illetve a közbeszerzési törvény szerinti központi beszerző szerv által lefolytatott beszerzési eljárás során lehet eltérni.

A plakátkihelyezésről szóló szerződéseket haladéktalanul el kell küldeni az érintett hatóságnak, amely azt honlapján közzéteszi. Ha a szerződésátadás nem teljesül, akkor a hatóság két napon belül eltávolítja a plakátokat. A jogellenesen elhelyezett plakátokért 150 ezer forintos bírság szabható ki. A módosítások a járműveken elhelyezett hirdetésekre is vonatkoznak.

A Jobbik már reagált: az ellenzéki párt megfosztási eljárást kezdeményez Áder Jánossal szemben, aki szerintük méltatlanná vált a köztársasági elnöki feladatok ellátására. Emellett az Alkotmánybírósághoz fordulnak, és utólagos normakontrollt kérnek. A Jobbik úgy véli, hogy Áder nem Magyarország, hanem Orbán köztársasági elnöke.

Sokak szerint a törvényt a Fidesz a Jobbik ellen hozta, hogy a miniszterelnökkel szakító Simicska Lajos plakátos cége ne tudjon olcsó hirdetési felületet adni az ellenzéki pártnak.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Feles törvényként erőltette át a lex Csicskát a Fidesz

Újra nekifutott a kormány a lex Csicskaként elhíresült, Áder János államfő által visszaküldött plakáttörvény megszavazásának, de a legújabb verzió alapvető része immár nem igényelt kétharmados többséget, ugyanis egy huszárvágással városkép-szabályozással intézne el pártfinanszírozási kérdéseket. Orbán Viktor állítólag az utolsó pillanatban bólintott rá az új javaslatra, ráadásul így nem kellett hazarohannia a brüsszeli csúcsról, mert erre legfeljebb kétharmados voksolás esetén lett volna szükség. Mindeközben egy olyan MSZP-s módosító ügyében is vihar keveredett, amelyet a szocialisták szerint a fideszes Gulyás Gergely csempészett be a Törvényalkotási Bizottság napirendjére.

Tizenkét rab lábát mosta meg Ferenc pápa

Tizenkét rab lábát mosta meg Ferenc pápa

3500 éves sírhelyet tártak fel Egyiptomban, előkerült egy múmia is

3500 éves sírhelyet tártak fel Egyiptomban, előkerült egy múmia is

Börtöncégeket telepítenének a leszakadó településekre

Börtöncégeket telepítenének a leszakadó településekre

Vízpárát figyeltek meg a Holdon, ez fontos lehet

Vízpárát figyeltek meg a Holdon, ez fontos lehet

Az amerikaiak szerint a kínai titkosszolgálatok pénzelik a Huawei-t

Az amerikaiak szerint a kínai titkosszolgálatok pénzelik a Huawei-t

Ferenc pápa idén is fekve imádkozott a Szent Péter-bazilikában

Ferenc pápa idén is fekve imádkozott a Szent Péter-bazilikában