szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A kormány újabb plakátkampánya egyetlen személyre szűkíti az ellenségképet: Soros Györgyre. Az üzenet sokakban rossz emlékeket ébresztett, mint Heisler Andrástól megtudtuk: így érez a hazai zsidóság is.

A diadalmas 99 százalékos nemzeti konzultáció után a kormány rögtön új plakátkampánnyal állt elő. A Soros György képével illusztrált plakáterdő és a szlogen ("Ne hagyjuk, hogy Soros nevessen a végén!") sokakat emlékeztetett a náci idők kampányaira. Török Gábor az 1984-et idézte, Bokros Lajos pedig már odáig ment, hogy lefasisztázta a kormányt. De mi a véleménye erről a magyarországi zsidóság nagyobbik hányadát képviselő Mazsihisznek?

Heisler András elnök szerint ez a plakátkampány újra rossz emlékeket ébreszt a hazai zsidóság körében – s ez független a kampány megalkotóinak szándékától. Alkalmas arra, hogy bármelyik oldal elővehesse az ún. "zsidókártyát”, s ez nem jó, nem helyes út. Ugyanakkor Heisler kijelenti, közössége bármilyen gyűlöletbeszéd ellen is kifejezi rosszallását – hiszen a történelem és maga a zsidó vallás is erre tanítja évezredek óta a generációkat.

©

Ráadásul nem ez az első eset, nemrégiben Heislernek és a Mazsihisznek a kormány Horthy Miklóst méltató kijelentései miatt kellett kifejeznie ellenvéleményét. Orbán Viktor és Lázár János is kivételes államférfinek nevezték a kormányzót, mire a Mazsihisz úgy reagált "azt az embert, aki aláírta a magyar zsidóságot másodrendű állampolgárrá lefokozó numerus clausust (1920), majd az első és második zsidótörvényt (1938 és '39), nem lehet kivételes államférfinak nevezni".

"Sok jelzést kapunk a közösség tagjaitól", mondja Heisler az elmúlt idők vitatható kormányzati kijelentéseiről, egy olyan közösségtől, amely "sokat tapasztalt a történelem során". A szervezet ilyenkor nem tehet mást, mint hogy jelzi a kormánynak kifogásait – hol hangosan, hol halkabban, informális csatornákon át. Ez olykor működik – a perkátai Horthy-szobor emelése ellen a halk kérés is elegendőnek bizonyult, pedig már majdnem beindult egy hangos médiakampány. Az indulás előtti napon az önkormányzat valamiért kitáncolt a szoborállítás mögül, így a szobrot végül is csak magánterületen tudták felállítani.

Heisler most nem ilyen optimista, ez a Soros-kampány nem fog szerinte leállni a tiltakozások miatt, most "mindent felülír a szavazatmaximálás és a választási érdek". A Mazsihisz ennek ellenére vagy éppen ezért továbbra is értékekről kíván beszélni, nyilatkozataiban erre fogja fektetni a hangsúlyokat a jövőben is.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!