szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A kormány újabb plakátkampánya egyetlen személyre szűkíti az ellenségképet: Soros Györgyre. Az üzenet sokakban rossz emlékeket ébresztett, mint Heisler Andrástól megtudtuk: így érez a hazai zsidóság is.

A diadalmas 99 százalékos nemzeti konzultáció után a kormány rögtön új plakátkampánnyal állt elő. A Soros György képével illusztrált plakáterdő és a szlogen ("Ne hagyjuk, hogy Soros nevessen a végén!") sokakat emlékeztetett a náci idők kampányaira. Török Gábor az 1984-et idézte, Bokros Lajos pedig már odáig ment, hogy lefasisztázta a kormányt. De mi a véleménye erről a magyarországi zsidóság nagyobbik hányadát képviselő Mazsihisznek?

Heisler András elnök szerint ez a plakátkampány újra rossz emlékeket ébreszt a hazai zsidóság körében – s ez független a kampány megalkotóinak szándékától. Alkalmas arra, hogy bármelyik oldal elővehesse az ún. "zsidókártyát”, s ez nem jó, nem helyes út. Ugyanakkor Heisler kijelenti, közössége bármilyen gyűlöletbeszéd ellen is kifejezi rosszallását – hiszen a történelem és maga a zsidó vallás is erre tanítja évezredek óta a generációkat.

©

Ráadásul nem ez az első eset, nemrégiben Heislernek és a Mazsihisznek a kormány Horthy Miklóst méltató kijelentései miatt kellett kifejeznie ellenvéleményét. Orbán Viktor és Lázár János is kivételes államférfinek nevezték a kormányzót, mire a Mazsihisz úgy reagált "azt az embert, aki aláírta a magyar zsidóságot másodrendű állampolgárrá lefokozó numerus clausust (1920), majd az első és második zsidótörvényt (1938 és '39), nem lehet kivételes államférfinak nevezni".

"Sok jelzést kapunk a közösség tagjaitól", mondja Heisler az elmúlt idők vitatható kormányzati kijelentéseiről, egy olyan közösségtől, amely "sokat tapasztalt a történelem során". A szervezet ilyenkor nem tehet mást, mint hogy jelzi a kormánynak kifogásait – hol hangosan, hol halkabban, informális csatornákon át. Ez olykor működik – a perkátai Horthy-szobor emelése ellen a halk kérés is elegendőnek bizonyult, pedig már majdnem beindult egy hangos médiakampány. Az indulás előtti napon az önkormányzat valamiért kitáncolt a szoborállítás mögül, így a szobrot végül is csak magánterületen tudták felállítani.

Heisler most nem ilyen optimista, ez a Soros-kampány nem fog szerinte leállni a tiltakozások miatt, most "mindent felülír a szavazatmaximálás és a választási érdek". A Mazsihisz ennek ellenére vagy éppen ezért továbbra is értékekről kíván beszélni, nyilatkozataiban erre fogja fektetni a hangsúlyokat a jövőben is.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Munkagép és autó is lángolt ma az országban

Munkagép és autó is lángolt ma az országban

IDEA Intézet: A Fidesz EP-listavezetője a legkevésbé szimpatikus

IDEA Intézet: A Fidesz EP-listavezetője a legkevésbé szimpatikus

A világ egyik legnagyobb autógyártójánál a csúcsvezetők többsége nő

A világ egyik legnagyobb autógyártójánál a csúcsvezetők többsége nő

Banki kiszámolós: hányan maradhatnak?

Banki kiszámolós: hányan maradhatnak?

Kanadaiak vennék meg a  Paks közeli egykori katonai repülőteret

Kanadaiak vennék meg a Paks közeli egykori katonai repülőteret

Halálos motorbaleset történt Vértesacsán

Halálos motorbaleset történt Vértesacsán