szerző:
hvg.hu

A Nyírvidéki Kisvasút azóta sem indult újra.

A nyolc éve ideiglenesen bezárt Nyírvidéki Kisvasút mozdonya és vonatkocsijai kerültek felújítva Felcsútra – emlékeztet a Nyíregyiek.hu oldal, amely két fotót is közöl az egykori nyíregyházi kisvasút fel nem újított vonatkocsijairól és a felcsúti kisvasút későbbi felújított vagonjairól.

A Szabolcs Online korábban azt írta, a Nyírvidéki Regionális Kisvasút, közismertebb nevén a Nyírvidéki Kisvasút utolsó üzemeltetője a MÁV-Start Zrt. volt, de 2009-től "ideiglenesen" szüneteltették a forgalmat, előbb csak egy szakaszon, majd a 2009/2010. évi menetrendváltástól a teljes hálózaton is.

A Nyírvidéki Kisvasútnak egyébként komoly történelme volt: az 1905-ben épült Nyíregyháza–Dombrád közötti vonal 1911-ben egy balsai szárnyvonallal bővült, 1930-ban pedig a balsai Tisza-híd átadásával kapcsolatba került a Bodrogközi Gazdasági Vasúttal és a Pálházi Állami Erdei Vasúttal, így Nyíregyháza kapcsolatba került Sárospatakkal és Sátoraljaújhellyel is kisvasúton.

A kapcsolat a híd 1944-es felrobbantásáig tartott, amely azóta sem épült újjá, a kisvasút viszont így is mintegy 20 települést és tanyát kötött össze Nyíregyházával.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!