Tetszett a cikk?

Keményen egymásnak feszültek az MSZP-ben, miután Botka László miniszterelnök-jelölt nyíltan árulónak nevezte Molnár Zsoltot, a párt legerősebb, informális hatalommal rendelkező emberét. Az egyik oldal azt mondja, leszámolnak a "belső fideszesekkel", a másik nem is érti, hogy fordulhat elő nyilvános harc a választás előtt 10 hónappal. Botka vagy Molnár bukik?

"Nem tudom, mi lesz a vége, ezt se Botka, se Molnár nem tudja megnyerni"

– nézett tanácstalanul egy befolyásos szocialista pár órával azután, hogy Botka László gyakorlatilag leárulóza Molnár Zsolt MSZP-s politikust. "Mindkettő sírni fog" – mondja egy másikuk. Sok szereplővel beszéltünk – döntő többségük névtelenséget kért –, az érvekről és ellenérvekről később még szó lesz, előbb vázolni szeretnénk a történteket, amelyek elvezettek a nyílt vádaskodásig.

Botka László helyzete kongresszusi pajzsra emelése ellenére sem egyszerű. A különböző háttérbeszélgetésekből kiderült, hogy a párt hivatalos miniszterelnök-jelöltje valójában harcban áll a párt egy meghatározó részével. Persze ez valahol kódolva volt, miután eleve furcsán indult jelöltsége. Bár tavaly nyáron indult a választmányi elnöki posztért is, helyette Hiller Istvánt választották meg, vagyis Botka helyzete meggyengülni látszott, és a politikus maga is olyan nyilatkozatokat tett, amelyek alapján kizártnak tűnt, hogy ő végül beáll az MSZP élére miniszterelnök-jelöltnek.

Molnár Zsolt
©

Később mégis győzködni kezdték Botkát, hogy a négy évente bemutatott flörtölés helyett most álljon bele a választásokba, legyen listavezető. Ő a választmányi poszt elvesztésére utalva visszakérdezett:

"És mit írunk a szórólapra? A pártunknak nem kellett, Önöknek jó lesz, üdv, MSZP?"

Amikor végül elvállalta a miniszterelnök-jelölti szerepet, azzal magyarázta pálfordulását, hogy ha nem történik semmi, a 2014-es bukásnál is nagyobb lesz a vereség. Nyugodt építkezésre azonban Botkának nem volt ideje, első pillanattól kialakult egy adok-kapok közte és Gyurcsány Ferenc között. A szocialista politikus ugyanis nem akarja a DK-s volt kormányfőt a vágyott közös listán látni, mondván, vele biztos nem lehet választást nyerni, mert taszítja a bizonytalan szavazókat. Botka nagy reményekkel vágott neki a többi kis párttal való tárgyalásba, de mind ajtót mutattak neki.

Fogy a levegő vagy nő a támogatottság?

Még hivatalosan meg sem választották miniszterelnök-jelöltnek, mikor a hvg.hu-nak már több, névtelenséget kérő, befolyásos szocialista politikus arról beszélt: Botkának pár hónapot adnak, ha nem javulnak a számok, akkor muszáj lesz változtatni a stratégián. Végül Botkát a kongresszus meggyőző módon, 96 százalékkal megválasztotta.

Mára a győzelem is kapott egy furcsa mellékízt egyeseknél. Egy szocialista politikus érdekes választási metódusról beszélt a hvg.hu-nak. Miután Botka volt az egyetlen jelölt, ezért aki nemmel szavazott, annak át kellett húznia a nevét, az üresen leadott szavazólap érvényes igen szavazatnak számított. Forrásunk szerint még toll sem volt a fülkékben, álltak viszont mellette segítők, akiktől szükség esetén lehetett kérni. Könnyen kiszúrható volt ez által, ki van Botka ellen. Így mennyire titkos egy szavazás?! – kérdi a párttag.

Azt, hogy így kellett szavazni, ketten is megerősítették, ám nekik ez nem volt furcsa vagy gyanús, az egyszemélyi döntésnél ez így szokott lenni. Párton belül nagyobb feltűnést keltett, amikor a Puch László volt pártpénztárnok tulajdonában lévő Vasárnapi Hírek azt írta: ha Botka őszig nem hozza a számokat, röpül. Kérdéseinkre egy forrásunk sem beszélt akkor ennyire keményen. Szerintük Botkát nem, csak a stratégiáját kellene leváltani, ha nem látszanak eredmények. Máshol azt vetették fel: Botka azzal bizonyítsa, hogy komolyan gondolja az indulást, hogy lemond Szeged vezetéséről.

©

Miközben a pártból üzengettek, Botka László is igyekezett megerősíteni pozícióját. Ennek látványos pillanata volt, amikor megvétózta a Fidesz–MSZP-alkut a plakáttörvény kapcsán. Mostanra a történetet mindenki teljesen másként meséli, mindenki egymásra mutogat. Nem lehet tehát megmondani, kik mit terveztek a kormánypárt mely prominenseivel együttműködve, illetve mit és mikor tudott minderről Botka. A Fidesz bölcsen hallgat a részletekről, így senki sem tudja igazolni saját összeesküvés-elméletét, annyit mondtak, valóban voltak előzetes egyeztetések, de ez természetes.

Rostélyt fel

Botka aztán július elején elhívta a szocialistákat Szegedre, ahol az Index beszámolója szerint kijelentette, aki szivárogat, vele szembe megy, rossz hírét kelti, "annak a nevét beolvassa a kamerába". A raporton Botka neveket nem mondott, mégis, többen magukra vehették Botka fenyegetését – vagy másokat azonosíthattak célba vett személyekként. A szegedi fejmosás után írta meg Molnár Zsolt a baloldalhoz köthető Sztárklikken: Gyurcsánnyal együtt kell működni, neki helye van a parlamentben. A Botka stratégiájának lényegét támadó Molnár-sorokra a miniszterelnök-jelölt azt mondta a csütörtökön megjelent 168 Órában:

"mi demokratikus párt vagyunk, ha valamit közösen eldöntünk, és azt valaki egy hónappal később nyíltan, a sajtóban kritizálja, az árulás."

Az árulást és a kollaborációt nem tűri, az ellen "tűzzel-vassal harcol". Ezt ugyan Botka jobban nem részletezte, a jelöltet és a helyzetet ismerő források szerint ez akár Molnár Zsolt kizárásának kezdeményezését is jelentheti. Botka az interjúban ugyan választási szövetséget ajánlott a többi pártnak, de egy lendülettel beléjük is szállt. Azt mondja, azzal nem számolt eddig, hogy milyen mélyen érnek bele a Fidesz csápjai az ellenzékbe.

"Nemcsak azokról beszélek, néhányan lehetnek csak, akik a Fidesz jól fizetett haszonélvezői és beépített emberei, hanem azokról a jószándékú balekokról is, akik nem veszik észre, hogy amit tesznek, az kizárólag a Fidesz hatalomban tartását segíti." Nem szálazta szét, kit melyik kategóriába sorol, ám szerinte a kisebb pártok közreműködésével tervezett Új pólusra nincs szükség, "a kis pártok csak játszadoznak", pillanatnyi érdekeik szerint változtatják álláspontjukat. Az egyik kis párt egyik vezetője viszont – még az interjú megjelenése előtt – azt mondta, az MSZP-n röhög mindenki, miután háromnaponta teljesen eltérő üzenet érkezik a pártból a jövőt illetően.

"Nem dicsérném fel Mesterházyt, de ott legalább hatalmilag rend volt. Laci túl sok frontot nyitott, mindenkinek lekevert egy taslit, aki szembejött."

Molnár Zsolt a hvg.hu-nak adott interjúban visszautasította Botka vádjait, azt mondja, még nem végleges a stratégia – ezért is beszélhet róla –, majd az elnökség és a választmány eldönti októberben, mi legyen. A Botka mellett állók szerint viszont teljesen egyértelmű a helyzet, a miniszterelnök-jelölt megválasztásával együtt elfogadtak egy dokumentumot, ami rögzíti, "a 2010-es kudarc főszereplőinek, a Fideszt kétharmados győzelemhez juttató politika megtestesítőinek háttérbe kell vonulniuk. Ezek a politikusok nem szerepelhetnek az MSZP 2018-as országos választási listáján." Vagyis nem kérdés, hogy Gyurcsány kell vagy nem kell.

Az MSZP-n belüli kollaboránsokról nem most beszélnek először, az viszont új, hogy ennyire nyíltan megnevezzenek bárkit gyanúsítottként. Kiszivárgott hírek szerint Botka korábban is kifakadt: "ingyen senki nem lehet ennyire hülye" – mondta egy választmányi ülésen, mikor a fideszes támadások kereszttüzében akarták színvallásra kényszeríteni. Ez a mondat a mostani interjúban is elhangzott. Egyébként már az előző választás előtt is nagyon durva, bizonyítékokkal alá nem támasztott pletykák, híresztelések voltak arról, kit hogyan vett meg a Fidesz és mennyiért.

Ki az a Molnár Zsolt?

Most pedig van egy megnevezett ellenség is. Ez tehát Molnár Zsolt, aki körül egyszer már felforrtak az indulatok. Ron Werber izraeli tanácsadó 2014-ben azt mondta: "Molnár Zsolt adjon hálát az Istennek minden egyes napon, amikor nem nyitom ki a számat". A balhé azért tört ki, mert bár a szocialisták még a választási kampány forró szakaszában tudták, hogy Rogán vagyonnyilatkozata nem stimmel, az ügyet nem a súlyának megfelelően kezelték. Állítólag Molnár lépett fel az esetleges negatív kampány ellen. Azzal érvelt, hogy Rogán támadása visszaüthet. Mire aztán az MSZP-s szóróanyag a nyomdába került, Rogán módosította a vagyonnyilatkozatát.

Gyurcsány Ferenc, Tóth Bertalan, Molnár Zsolt és Harangozó Gábor a parlamentben
©

Az Indexnek akkor több szocialista azt mondta, "a fideszes frakcióvezető a kampánystábból kaphatott figyelmeztetést a készülő akcióról". Az Egyenlítő blog munkatársai is arra panaszkodtak, hogy rendre leállítatják a fontosabb, fővárosi fideszes politikusokról szóló anyagokat – Molnár akkoriban a budapesti pártszervezet vezetője volt. Most egy, az akkori kampányban semmilyen szerepet nem vállaló beszélgetőtársunk kizártnak tartotta, hogy Molnár egyedül bármit le tudott volna állíttatni.

Molnárral szemben előkerült az is, hogy 2002-ben ügyvédként még a Fidesznek és az MDF-nek dolgozott, az óbudai választási bizottságban ő volt a delegált. Ezt utóbb személyes kapcsolatokkal magyarázta, és állítja, politikai munkát nem végzett. Akkortájt került kapcsolatba egyébként Horváth Csaba II. kerületi politikussal, később belépett az MSZP-be is, karrierje felívelt.

2014-ben előkerült róla egy fénykép majd egy videó is, amint Göncz Árpád kifütyülésekor ott volt a Kossuth téren kapucniban, majd az elnöki beszéd megzavarása után az MTV székháza elé is átvonult a szkinhedekkel. Molnár azt mondta, nem volt szkinhed, ezt fényképpel is bizonygatta, a videót meg szerinte összevágták. Megkerestük gimnáziumi osztálytársait, akik szerint kamaszként valóban nem volt szkinhed, de jobboldali, esetenként szélsőséges nézeteket vallott.

Értsünk a fintorból, amit akarunk

Azt egyik beszélgetőtársunk is elismerte, Molnár empatikus a Fidesszel, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnökeként pedig simán, gyanút nem keltve beszélhet Lázár János vagy Pintér Sándor miniszterekkel is. Ebben ő nem is feltétlen lát problémát, azt mondja, a mostani, sajátos háborús logika miatt tilos egyetérteni a miniszterelnökkel, holott Tusnádfürdőn volt egy-két mondata, ami még egy szocialista szerint is jól hangzott.

Azt, hogy Molnár párton belüli pozíciói kifejezetten erősnek mondhatóak, többen is megerősítették. Volt, aki egyenesen azt állította, ténylegesen ő a fővárosi vezető – korábban hivatalosan is az volt –, és ő örökölte Hagyó Miklós hálózatát. A harmadik legerősebb emberként is jellemezték, közvetlenül Botka László miniszterelnök-jelölt és Molnár Gyula pártelnök után. "Hatalmas munkabírása van, hatalmas kapcsolati hálója, mindenkinél jobban értesült, a 168 Órá-s interjú után is biztos végighívott rengeteg embert." Azt is mondták róla, a pártelnök hálás lehet, mert nyugalmat teremtett a pártban.

A döntő kérdés most az: áruló vagy sem? Egy meghatározó szocialista politikus szerint Botkáék rossz helyen fogták meg, ha kollaboráns is, azt nem lehet levezetni abból, hogy névvel vállalt cikkben összefogást sürget Gyurcsánnyal. A pártban sokan osztják ugyanis ezt a véleményt – tette hozzá. Mikor viszont azt kérdeztük, kijelenti-e, hogy Molnár nem kollaboráns, egy fintor kíséretében következő válasz jött: "ezt senki nem tudja megmondani". Azt viszont úgy látja:

ha valóban az a Fidesz forgatókönyve, hogy a kormány számára az MSZP az ideális ellenzék, akkor számtalan eszköze van arra, hogy a szocialista pártot erre a feladatra fazonírozzák, és ehhez Molnár kiváló szereplő.

Érdekharcok

Molnár a saját érdekei szerint jár el – mondta egy szocialista, utalva arra, hogy Botka ellenfele a 2019-es önkormányzati választásokra is gondol az általa favorizált választási stratégia mellett érvelve. Szerinte az MSZP nem engedheti meg magának, hogy a kisebb pártokkal rosszban legyen. Botka megjelenése előtt egyébként igen meghatározó DK-s körökből azt hallottuk, "Molnár Csaba és Molnár Zsolt már megállapodott a fővárosi kerületek nagy részében".

Valamifajta megállapodást leközölt a Magyar Idők is, nem tudni, a két lista fedte-e egymást, az MSZP mindenesetre hivatalosan cáfolta az értesüléseket. Az egyébként egy létező félelem az MSZP-ben, hogy ha a DK elindul velük szemben, minden meccset elbuknak jelöltjeik a 18-as választáson. Botka támogatói szerint ez a félelem alaptalanná válik, ha megerősödik az MSZP, és a baloldalon egyébként is a győzteshez húznak a szavazók. Ez a stratégia viszont az országgyűlési választás estéjéig nehezen ellenőrizhető.

"Miközben értem Molnár Zsolt reálpolitikusi vonulatát, a Botka által indított politikai történetbe nem nagyon fér bele, hogy Gyurcsánnyal közös listán legyen. Ha valaki ezt nem tudja kikényszeríteni, a hajára kenheti, hogy igaza van"

– mondja egy kívülálló politikus.

Molnár Zsolt a héten már felvetette a pártszavazás lehetőségét is. Egyelőre ez nem nyerte el sokak tetszését. Beszélgetőtársaink szerint az ilyet el kellene kerülni: "miről szavazunk? Hogy Botka igen vagy nem?"

Azt, hogy a Botka–Molnár-párharcból ki jön ki győztesen, nehéz megjósolni, mindenesetre egyikük szerint Botka nem könnyítette meg a helyzetet azzal, hogy nyíltan nekiment Molnárnak. Bár szerinte Botka erős, stábja nem reálisan mérte fel a belső erőviszonyokat. Beszéltünk olyan politikussal, aki szerint nonszensz egy ilyen küzdelmet 10 hónappal a választás előtt a nyilvánosság elé vinni, ezt zárt ajtók mögött, négyszemközt kellett volna elrendezni. Más szerint is lett volna a normális, és maximum "a szivárogtatót nem ültetik az asztalhoz." A Botka pártján állók viszont azt mondják, itt nincs eltaktikázva semmi, ha nem szólal meg, akkor azt sunnyogásnak lehetne venni. Egyikük azt mondja, nem hiszi, hogy Molnár Zsolt erősebb lenne, mint Botka, más pedig úgy véli,

"Zsoltnak tudomásul kellene vennie, hogy nem őt választották miniszterelnök-jelöltnek."

Molnár Gyula pártelnök a hvg.hu-nak nyilatkozva azt mondta, választási időszakban nem lehet a belső vitát nyilvánosan vívni, ha szükség van rá, megteremti a fórumot a vitára, például egy kibővített Országos Választási Bizottsági ülésen.

Molnár Gyula és Botka László
©

Botka pedig jó, ha azzal szembe néz, hogy már hetekkel ezelőtt forogtak olyan forgatókönyvek, amely szerint az MSZP listavezetőt cserél, és beáll más politikus mögé. Karácsony Gergely és Szél Bernadett nevével játszanak. Egy szocialista politikus szerint ezt nem buktatásként, hanem "kompromisszumként is lehetne tálalni, egy új helyzetre adott jobb válaszként".

"Legalább állva halunk meg, mondhatjuk, hogy Botkát megbuktatta a Fidesz" – konstatálta egy Botka oldalán álló. A nyilvánosság előtt folytatott versenyt meglepve figyelő szocialista viszont arra inti társait: "ha új kongresszust hívunk össze és leváltjuk Botkát, el se induljunk a választáson, öt százalékot se fogunk elérni".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!