Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Csak a győzelemért érdemes elindulni, mondja Botka László. A szegedi polgármester nem fél a Momentumtól, és türelmet kér, mire az ő miniszterelnök-jelöltségének következtében a közvélemény-kutatásokban is meglátszik az MSZP erősödése. Botka állítja, nem ő mond értékítéletet Gyurcsányról, hanem a választók, akik nem úgy gondolják, hogy "ha követtek is el hibát, már megbűnhődtek érte". Interjú Botka Lászlóval, az MSZP miniszterelnök-jelöltjével.

Hvg.hu: Mit írnak majd a szavazólapra? „Nekünk nem kellett, Önöknek jó lesz, üdv, Magyar Szocialista Párt”? Ezt ön mondta júniusban, mikor nem lett választmányi elnök, de felmerült, hogy lehetne miniszterelnök-jelölt.

Botka László: Egy felismerés ért meg bennem fél év alatt. A számok alapján azt láttam, ha nem történik valami, ha a korábbi forgatókönyv játszódik újra, és a valódi politika helyett az összefogósdival szórakoztatjuk az embereket, akkor a 2014-esnél is nagyobb vereség vár a demokratikus pártokra. Úgy éreztem, a baloldalon én tudok a leghatározottabban az asztalra csapni, hogy térjetek már észre, itt az emberekkel kell foglalkozni és új politikát meghirdetni.

Hvg.hu: Akkor az már nem üt vissza, hogy választmányi elnöknek bezzeg nem kellett, de miniszterelnök-jelöltnek jó lesz?

B. L.: A tisztújító kongresszus után az új pártvezetés többször elmondta, hogy bennem gondolkodik miniszterelnök-jelöltként. Nemcsak formálisan kaptam meg az elnökség és a választmány fölhatalmazását, napról napra erősödik mögöttem az egység, miután a bázison, a szavazóinknál pozitív fogadtatása van annak, amit mondok, egyre jobban tér vissza a remény és a bizalom, elkezdtek megmozdulni az emberek.

Hvg.hu: Az, hogy a társadalom hogy reagál a programjára, az MSZP támogatottságában mikor látszódhat? Németországban hamar ment, Martin Schulz jól nyitott, megelőzte Angela Merkelt, és a pártja támogatottsága is 7-10 százalékot erősödött január óta, amivel majdnem beérte a CDU–CSU-t. Az MSZP támogatottsága nem igazán mozdul, ön viszont majdnem beérte Orbán Viktort.

©

B. L.: Látom a számokat, innentől az a felelősségem, hogy valamilyen módon ezt átkonvergáljam, hogy a párt is erősödni tudjon. Szakemberek szerint kell néhány hónap, hogy a politikai üzenet eljusson az ország minden pontjára, a sarki kocsmában is beszéljenek róla. Tendenciákat pár héten belül láthatunk. Kulcskérdés, hogy a társadalom nyitott-e erre.

Hvg.hu: Mennyire indulhat hitelesen egy baloldali politika Lengyel László szófájáról?

B. L.: Semmilyen szerepe nincs Lengyel Lászlónak az én politikai stratégiám alakításában. A Pénzügykutató évtizedek óta szervez rendezvényeket, ahol elsősorban nagy tudású szakemberek tartanak előadást. Évente két-három ilyenen részt szoktam venni. A januári találkozón egy-egy órában meghallgattuk Surányi György gazdaságpolitikai, majd Bárándy Péter a jogállamisággal kapcsolatos értekezését. Ennyit a valóságról.

Hvg.hu: A maradék időben meg Gyurcsányt buktatták a háta mögött.

B. L.: Nem emlékszem, hogy felmerült volna Gyurcsány Ferenc neve.

Hvg.hu: Párton belül sem tudja mindenki eldönteni, hogy ön komolyan gondolja-e a jelöltséget, vagy a három feltétele – a közös lista, közös jelölt, új politika – csak arra jó, hogy legyen min megsértődni és visszajönni Szegedre, ha ezek nem teljesülnek.

B. L.: Ez a kérdés nem vethető fel komolyan, annál komolyabban nem lehet csinálni, mint ahogy beleálltam az elmúlt hetekben. A három feltételem nem személyes, az igazságtalan és utálatos választási rendszerben csak akkor van reális esély a győzelemre, ha országosan és mind a 106 választókerületben egy demokratikus jelölt áll a Fidesszel szemben. A koordinált indulás és a külön lista azt üzenné a választónak, hogy ezek még összefogni sem képesek, hát hogy bízzam rájuk az ország kormányzását?! A politikai kiindulópontot mindenkinek tudomásul kell vennie. Miután a demokratikus pártok támogatottsága összeadva is alig több, mint a Fideszének a fele, elmondható, hogy

a pártok hétéves stratégiája kudarcot vallott.

Hvg.hu: Nem lehet, hogy magukkal a pártokkal van baj, a hitelességükkel? Lehet azt mondani, hogy Gyurcsány Ferenc a probléma, de kétszer kaptak ki kétharmaddal.

B. L.: Egy tömbben tekintenek ránk a választók. Az elmúlt években ezen az oldalon nem volt politikai innováció. Szombati beszédemben nagyon komoly cezúrát húztam, új baloldali politikát folytatok. Orbán nem tombolán nyerte a kétharmadot, a választók jelentős része elfordult tőlünk, mert csalódott a korábbi kormányzásban. Leginkább azok a választók – munkavállalók, nyugdíjasok, alacsony jövedelműek –, akiket egy szociáldemokrata pártnak képviselnie kellene. Az egységes, demokratikus alternatívánál sokkal fontosabb, hogy egy új politika is összeálljon.

Hvg.hu: Nem biztos, hogy elhiszik az emberek, hogy az MSZP vagy a baloldal képes új politikát megvalósítani.

B. L.: Garancia kell arra a választásokon, plakátarcként, frontvonalban szereplő politikusok személyében, hogy nem a 2010 előtti világ fog visszajönni.

Hvg.hu: Milyen megújulásról lehet beszélni az MSZP-ben, mikor Barabás János, az MSZMP KB volt titkára a választmány elnökhelyettese?

©

B. L.: Ezt helyén kell kezelni, egy percig ne gondolja senki, hogy egy választmány elnökhelyettese formálja a szocialista párt politikáját.

Hvg.hu: A Momentum mennyire kavarhatja föl a helyzetet? Az új politikáról ők is eszükbe juthatnak a választóknak.

B. L.: Volt egy sikeres projektjük, amit én is támogattam. A siker most az övék. Hadd élvezzék. Időt kell adni nekik, nem rájuk rontani, ahogy a kispártok vezetői első rémületükben teszik. Ki fog majd derülni, hogy milyen irányba politizálnak. Viszont egy politikustól nehezen tudom értelmezni, amit a Momentum vezetője mondott egy interjúban, hogy 2018-ban még nincs kormányváltás, 2022-re készülnek.

Hvg.hu: Mondja ezt más is, csak nem névvel, hanem háttérben, egész magasrangú politikusok is.

B. L.: Ezzel nem tudok mit kezdeni. Próbáljunk már a választó agyával gondolkodni. Egy ilyen mondat önbeteljesítő jóslatként erősíti a meggyőződést, hogy itt semmi tétje 18-nak.

Én 2018-ban akarok sikert elérni!

Természetesen szimpátiával figyelem a Momentumot, de nem igazából érzem kihívásnak. Persze értem a kis pártoknál az izgatottságot és a pánikot. Vajon ki kapja a Fekete Pétert?  Egész biztos, hogy a többi liberális párt vezetője árgus szemmel, aggódva fogja figyelni a következő hónapok közvélemény-kutatásait, hogy vajon melyiküktől veszi el a legtöbb szavazót a Momentum, illetve az új határozott programjával az MSZP.

Hvg.hu: Ha a Momentum összeszed 260 ezer szavazatot a fővárosban, akkor önből lesz miniszterelnök?

B. L.: Nem a Momentum gyűjtött egyedül, és a 266 ezer budapesti azt írta alá, hogy népszavazást akar az olimpiáról. Nekik is azt tudom mondani, hogyha komolyan akarják a kormányváltást, akkor szívesen venném, ha együtt tudnánk majd működni. Nagyon az elején vagyunk, szerintem maguk sem tudják, hogy a dolog hova fog kifutni.

Hvg.hu: Nem tart attól, hogy egy Momentum–LMP-egységgel (kiegészülve esetleg Együtt–Párbeszéd-együttműködéssel) létrejöhet egy új pólus az MSZP-vel és a DK-val szemben?

B. L.: És ők majd egyedül legyőzik a Fideszt? Nem hinném.

©

Hvg.hu: Elsőként mondta ki korábban, hogy az MSZP-ben vannak kollaboránsok, akik alibizni próbálnak, akiknek szépen csillog a második hely is. Demeter Márta pont ezért lépett ki az MSZP-ből. Mennyire erős a párton belüli ellenszele?

B. L.: Hétről hétre erősödött az egység. Az elmúlt néhány hét pezsgésbe hozta a baloldali szavazókat, és ez eljutott a szocialista párt vezetőihez is, akik felsorakoztak mellém és a program mellé.

Hvg.hu: Év végén lehetett hallani azt, hogy Molnár Csaba (DK) és Molnár Zsolt (MSZP) már elég jól áll a fővárosi egyéni jelöltek leosztásában.

B. L.: A szocialista párt testülete ilyet nem tárgyalt és nem fogadott el. A politika olyan, hogy mindenki mindenkivel beszélget.

Hvg.hu: És mi lesz Gyurcsány Ferenccel? Eddig ott tartanak, hogy ön azt mondja, menjen, ő azt mondja, nem megy.

B. L.: Legkevésbé sem mondtam azt, hogy menjen, a legkevésbé sem mondhatja meg egy politikus egy másik pártnak, hogy mit csináljon.

Hvg.hu: Azt mondta, hogy vele nem lehet nyerni, lépjen hátra, ugyanúgy mint Orbán Viktor. Ez mint jelent, ha nem azt, hogy menjen?

B. L.: Nekem nincs Gyurcsány-fóbiám, a személyes véleményem is bizonyára jobb róla, mint egy átlagos választópolgáré. De egy dolgot látni kell: ahhoz, hogy meg tudjuk szólítani azt a plusz egymillió embert, akit eddig nem sikerült, garancia kell arra, hogy nem a 2010 előtti kormányzás logikája fog visszajönni. Gyurcsány az évértékelőjében azt mondta, „nem követtünk el hibát, de ha igen, már megbűnhődtünk érte”. Bárcsak így lenne, de nézzünk rá a számokra. Az a plusz egymillió ember, akire szükség van a győzelemhez, sajnos nem így gondolja. Nem én mondok értékítéletet Gyurcsányról, a 6 éve létrehozott pártja a parlamenti bejutási küszöb határán billeg, feltehetően ők sem erre számítottak.

Hvg.hu: Mi lesz, ha Gyurcsány azt mondja, marad, nem engednek, és akkor a DK nem száll be?

B. L.: A következő hónapokban szeretném megismertetni a választókkal az új baloldali politikát, ennek lesz társadalmi hatása.

Hvg.hu: De önnek vannak feltételei. Ha a DK nemet mond, akkor beszélhet a programról, de világossá válik, hogy a feltételei nem teljesültek. Mondania kell valamit arra, mit tesz, ha Gyurcsány nemet mond.

B. L.: Ennél engem sokkal jobban érdekel, hogyan fogadja a társadalom a programot, mert nekem a választópolgárok a szövetségeseim. Ez egy-két hónapon belül látszik a kutatásokban. Még az is lehet, hogy jelentősen átrendeződik a politikai terep, és akik rettentően nyeregben érzik magukat, más helyzetben fogják magukat találni. Egy biztos, ebben a fél évben ezeket a döntéseket meg kell hozni, ősszel már kőkemény kampányüzemmódba kell kapcsolni. A hangzatos sajtónyilatkozatok ellenére úgy látom, az újragondolás elkezdődött minden pártban. Aki komolyan gondolja a kormányváltást, képes lesz a saját korábbi álláspontját meghaladni. 

©

Hvg.hu: Első körben mindenki nemet fog mondani a feltételeire. Ön az LMP-vel folytatott tárgyalás után azt mondta, reméli, hogy majd meggondolják magukat. Meddig vár?

B. L.: Ez rajtuk múlik, tudom, hogy gondolkodnak. Ha már az LMP-ről beszélünk: eddig egyetlen választás előtt nem jutottunk el odáig, hogy az LMP leült volna velünk egyeztetni. Ez már komoly előrelépés. Szavazóik kormányváltást akarnak, a meghirdetett programomról a társelnökök pozitívan nyilatkoztak, az csatlakozási pont lehet. Meddig várok? Ha a társadalom nem úgy fogadja a programomat, mint vártam, a pártok pedig ragaszkodnak a túlélési stratégiájukhoz, és nem kötnek kompromisszumot, akkor építem tovább Szegedet. Az nem érdekel, hogy a végén 28 vagy 32 képviselő ül-e bent a parlamentben. Választásokat szeretek és szoktam megnyerni.

Hvg.hu: Akkor nem lesz MSZP-lista, Botka László vezetésével?

B. L.: Természetesen lesz, ha az MSZP egyedül győzhet.

Hvg.hu: Mennyire tartja most váltópártnak az MSZP-t?

B. L.: Azt érzékelem, hogy egyre több választópolgár fordul újra az MSZP és a baloldal felé, kezd újra hinni a kormányváltásban. Megnézzük, hogy ez hova fog vezetni.

Hvg.hu: Ha ön lesz a hivatalos jelölt, lemond a polgármesterségről?

B. L.: Miért mondanék le?

Hvg.hu: Ha vesztenek az ön vezetésével, beül a parlamentbe és frakcióvezető lesz?

B. L.: 2014 őszén is tudtam választani az ellenzéki képviselőség és a polgármesterség között, hasonló döntést hoznék 2018-ban is, de nem ebben gondolkodom. Engem most az érdekel, hogy hogyan lehet leváltani az Orbán-kormányt.

Hvg.hu: Fodor Gáborral van terve?

B. L.: Minden kormányváltást akaró demokratával…

Hvg.hu: Világos, csak…

B. L.: Természetesen a politikában azért megkerülhetetlen, hogy kinek milyen támogatottsága, üzenete és választói vannak. Biztos, hogy vele is le fogunk ülni beszélni.

Hvg.hu: De akkor ő nem lesz mondjuk a negyedik a listán.

B. L.: Világosan fogalmaztam a 2010 előtti világgal és annak megtestesítőivel kapcsolatban. Még nem tartok ott, hogy listákról beszéljek. 

©

Hvg.hu: Azt mondja, hónapok kellenek ahhoz, hogy a sarki kocsmában az MSZP programjáról beszéljenek. Ott nem inkább a Jobbik szokott beszédtéma lenni? Az előző választás előtt szocialisták fogták a fejüket, hogy a Jobbik nyomul vidéken, fórumokat tart, aktivizálja a közösséget, fiatal aktivisták cipelik a nénik csomagját. A baloldal nincs lépéshátrányban?

B. L.: De igen. Az embereket akkor lehet mozgatni, ha azonosulni tudnak a politikával, és van esély a győzelemre. Tavasszal végigjárjuk az országot, még egyértelműbbé tenni, mit jelent a baloldali politika, amit hirdetek. Abban hiszek, hogy politizálni az emberek között kell. Erre is vagyunk kényszerítve, mert nincs médiabirodalmunk, nem tudunk médián keresztül kommunikálni az emberekkel.

Hvg.hu: Ott a Népszava, meg egy pletyka egy paktumról: oknyomozás nincs, állami hirdetés van.

B. L.: Nagyon sok legenda van, erre nem tudok mit mondani, nem ismerem a hátterét.

Hvg.hu: A Jobbikot a súlyán kezeli az MSZP meg a baloldal?

B. L.: Határozottan elmondtam a véleményem a Jobbikról, semmiféle politikai, technikai együttműködés nem lehetséges.

Hvg.hu: Nem is arra gondoltam, hanem hogy a párt mekkora veszélyforrás a baloldali szavazókra.

B. L.: Igen, ezért is tartottam rendkívül károsnak, mikor köztiszteletben álló értelmiségiek beszéltek a nyilvánosság előtt és a médiában a Jobbikkal való technikai koalícióról.

Hvg.hu: Ez Medgyessy Péter volt.

B. L.: Nem csak ő mondta. Ezek a mondatok lebontják a csalódott baloldali szavazókban a még álló erkölcsi gátakat a Jobbikkal szemben. A Jobbik is egy fontos szempont volt a döntésemben. Ha nem leszünk képesek új politikát megfogalmazni, a kormányváltást akarók tömegei fognak a Jobbikhoz csatlakozni, mert nem érdeklik őket a szélsőséges megnyilatkozások és a bakancsok, csak érzik, hogy el vannak árulva. Óriási a felelősségünk. 

©

Hvg.hu: Azt már nagyjából átgondolta, mi az, amit a Habony-média előrángathat önről? Van csontvázlistája?

B. L.: Viszonylag könnyű helyzetben vagyok, mert huszonvalahány éve vagyok a közéletben.

Hvg.hu: De nem volt ennyire reflektorfényben.

B. L.: 21 éves koromban kerültem be a parlamentbe, onnantól kezdve a nyilvánosság előtt zajlik az életem. Átéltem különböző intenzitású hazug és lejárató kampányokat, ebből a szempontból gyakorlott vagyok, de biztos, hogy valamit ki fognak találni.

Hvg.hu: Milyen kampányra számít? Az Orbán–Vona-csörtéből lehet arra következtetni, hogy szólhat akár arról is, hogy ki a buzi.

B. L.: Odáig fajult a politika, hogy a Fidesz nem vitatkozni akar a politikai ellenfelével, hanem megsemmisíteni. A szegedi parkolóbotránnyal már most elkezdték a karakterrombolásomat.

Hvg.hu: Hamarosan kezdődik a tárgyalás.

B. L.: Öt éve zajló ügy, és végtelenül felháborító, mert úgy vagyunk beállítva, minthogyha haveroknak osztogattunk volna parkolóbérletet. 20 éves gyakorlat, hogy az önkormányzati képviselő ingyen parkolóbérletet kap, hiszen az kell a munkájához. Ez minden nagyvárosban így van, a jelenlegi gyakorlat is ez.

Hvg.hu: Itt a titkárnői szintig lementek.

B. L.: Arról a néhány munkatársról van szó, aki a napi munkája miatt rohangál a városban, a költségüket meg kellene téríteni. Semmilyen bűncselekmény nem történt, minden szabályos volt. 2002-től vagyok Szeged polgármestere, többtucatnyi feljelentést tettek ellenem a 2010-es kormányváltás után, és akkor ezt az ügyet próbálják felfújni.

Hvg.hu: Csakhogy ez eljutott vádelemésig.

B. L.: A diktatúrák szokása, hogy kriminalizálják a politikai ellenfelet. Biztos vagyok benne, hogy a bíróság felmentő ítéletet fog hozni.

Hvg.hu: Egy másik cikk személyi összefonódásokra utalt a városháza, a bíróság, a rendőrség és a média között.

B. L.: Szeretnék őszinte beismerő vallomást tenni, a polgármesteri hivatalban dolgozó hölgyeknek és uraknak van házastársa, és ők dolgoznak valahol, ki a rendőrségen, ki a bíróságon.

Hvg.hu: Amikor a Fidesz klientúráról van szó, akkor pont az az egyik érv, hogy itt dolgozik a férje-felesége, biztos összefonódás van, kedvezményeket kapnak, más elbírálás alá esik.

B. L.: Az, hogy a polgármesteri hivatal oktatási kulturális irodáján dolgozó munkatárs felesége bíró, abban mi az összeférhetetlen? Írja már össze nekem, aki ezt a hülyeséget kitalálta, hogy a polgármesteri hivatalban dolgozó 400 ember házastársa hol dolgozhat, és hol nem. Ez közröhej.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Földtől mintegy 280 millió kilométerre készül szoftverfrissítésre a NASA

A Földtől mintegy 280 millió kilométerre készül szoftverfrissítésre a NASA

Kimentek a hivatalos meghívók, jöhetnek az Apple újdonságai

Kimentek a hivatalos meghívók, jöhetnek az Apple újdonságai

Már készül az új Apple TV, ez valami nagyon új lehet

Már készül az új Apple TV, ez valami nagyon új lehet