szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A külgazdasági és külügyminiszter rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be pénteken, hogy hazarendelte a Hollandiában akkreditált magyar nagykövetet a holland nagykövet lapinterjúja miatt. Szijjártó Péter úgy értékelte a lépést, hogy Magyarország határozatlan időre megszakította a nagyköveti szintű kapcsolatot Hollandiával. Az ügyvivői szintű kapcsolat megmarad.

Arra utasította Szijjártó Péter pénteken a hollandiai magyar ügyvivőt, hogy hétfőn a holland külügyminisztériumban utasítsa vissza Hollandia nagykövetének kijelentéseit, és kérjen magyarázatot. A külügyminiszter szerint a magyar kormány és a terroristák közé egyenlőségjelet tenni durva vád és kegyeletsértő is. "Nem elégszünk meg zárt ajtók mögötti magyarázattal" – mondta ezzel kapcsolatban a rendkívüli sajtótájékoztatón, ahol bejelentette a hollandiai magyar nagykövet hazahívását.

A miniszter úgy fogalmazott: "Magyarország nem egy bokszzsák", illetve "a meghunyászkodás politikája lehet, hogy szokás volt eddig Magyarországon, de most már nem az". "Ha a hollandok így szeretnék folytatni a kétoldalú kapcsolatot, akkor majd mi is így folytatjuk”, ha Hollandia nem kér elnézést, akkor további politikai és diplomáciai lépéseket is tesz a magyar kormány – tette hozzá az Index szerint.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Bert Koenders holland külügyminiszter fogadásán a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2016. október 4-én.
©

Az MTI szerint konzultációra rendelték haza a Hollandiába akkreditált magyar nagykövetet, és a nagyköveti szintű kapcsolattartás megszakításával kapcsolatban Szijjártó Péter jelezte: ez a diplomáciában az egyik legradikálisabb lépés.

Szijjártó Péter úgy vélte: Hollandia budapesti nagykövete a diplomáciai szokásokat semmibe vevő, messze túllépő, Magyarországot méltóságában és szuverenitásában is megsértő nyilatkozatot tett, amely nagyon ritkán fordul elő, és emiatt volt kénytelen újabb diplomáciai lépéseket tenni. "Hollandia budapesti nagykövete egy interjúban gyalázta Magyarországot, ezért nem mellőzhető a holland kormány nyilvános állásfoglalása ebben a kérdésben" – fogalmazott.

A külügyminiszter közölte azt is: a Magyarországra érkező új holland nagykövetet semmilyen minisztériumban és semmilyen állami intézményben nem fogják fogadni, amíg a holland kormány nem ad hivatalos magyarázatot az előző nagykövet kijelentéseire. Mostanáig zárt ajtók mögött, nem nyilvános magyarázatot sem kapott Magyarország Hollandiától – válaszolta egy kérdésre.

Az Index megkereste az ügyben a holland nagykövetséget, de onnan nem nyilatkoztak, arra hivatkozva, hogy nem illetékesek, a lapot a holland külügyminisztériumhoz irányították.

A távozó holland nagykövet, Gajus Scheltema a 168 Órának adott egyebek mellett interjúban azt mondta: szerinte a magyar kormány ugyanolyan elvek mentén kreál ellenségképeket, mint a terrorcselekményeket végrehajtó vallási fanatikusok, "amelynek tagjai a globalizáció vesztesei, ezért a szélsőségesség, a fanatikus vallásosság felé fordultak, mert ez ad nekik biztonságérzetet". Szijjártó Péter külügyminiszter még csütörtökön közölte, hogy felháborította a nagykövet nyilatkozata, ezért a kormány nem fogadja a holland nagykövetet, a külügyben sem lesz szívesen látott vendég. „Örülünk annak, hogy a holland nagykövet hazamegy, remélhetőleg ezt minél előbb megteszi” – tette hozzá.

Hugo Gajus Scheltema, Hollandia budapesti az I Bike Budapest biciklis felvonuláson a IX. kerületi Közraktár utcában 2015. április 25-én.
©

Ez nem a holland kormány álláspontja

Bert Koenders holland külügyminiszter a Volkskrant szerint úgy reagált pénteken: a csütörtöki interjú pontos holland fordítása még nem készült el, de az egyértelmű, hogy Hollandia nem von párhuzamot a terrorizmus és a magyar kormány fellépése között. Nem gondolja azt sem, hogy a távozó magyarországinagykövetüknek ilyen véleménye lenne – tette hozzá. A holland külügyminiszter megjegyezte ugyanakkor: vannak aggodalomra okot adó fejlemények Magyarországon, és itt a civiltörvényt valamint a jogállam helyzetét említette.

A Telegraaf délben egyelőre rövid hírben számolt be az MTI alapján arról, hogy diplomáciai bonyodalmat okozott a távozó nagykövet "búcsúinterjúja".

A holland köztévé oldalán az ANP holland hírügynökségre hivatkozva idézik Bert Koenderst, aki péntek reggel azt nyilatkozta: a holland kormány nem gondolja, hogy a terrorizmus és a magyar kormány intézkedései között párhuzamot lehetne vonni.

©

Geert Wilders, a hollandiai Szabadságpárt (PVV) iszlámellenes és sokak szerint populista vezetője egyik képviselőtársával írásbeli kérdéseket tett fel a távozó budapesti nagykövet ügyével kapcsolatban a holland külügyminiszternek. Az öt kérdést Geert Wilders péntek délelőtt a Twitteren is közzétette. Egyebek mellett azt akarják megtudni, hogy a holland külügy tud-e az interjúról, abban a távozó nagykövet a holland kormány álláspontját képviselte-e, illetve a holland kormány kész-e bocsánatot kérni a magyartól, és ha nem, miért.

Pedig csütörtökön eleinte még minden szép volt

Hollandia magyarországi nagykövetségének Facebook-oldalán az utolsó bejegyzés csütörtök délelőtti, és éppen a magyar közrádió egyik műsorát ajánlják, amelyben a távozó Gajus Scheltema a Mátyás király úti villáról beszél, ahol lakott budapesti szolgálata idején.

Párbeszéd: Szijjártót kell visszahívni, nem a hollandiai magyar nagykövetet

A Párbeszédnél úgy látják, hogy Szijjártó Péternek azonnal le kell mondania „a holland diplomáciai kapcsolatok példa nélküli felrúgásáért”. Az Orbán-kormány a magyar nagykövet visszahívásával ismét csak azt bizonyítja, hogy Magyarországra Putyin alattvalójaként tekint, nem pedig mint az Európai Unió tagjára. Szijjártó Péter részéről aránytalan túlkapás a diplomáciai kapcsolatok felfüggesztése még akkor is, ha a Fidesznek fáj az igazság – fogalmaznak az ellenzéki párt közleményében.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
hvg.hu Itthon

A holland nagykövet: itt a politika logikája klasszikus marxista világlátás

A magyar politikai életben a klasszikus marxista világlátás uralkodik, a magyar kormány pont úgy kreál ellenségképet, mint a terrorista vallási fanatikusok - érdekes gondolatokat osztott meg egy interjúban a távozó holland nagykövet. Aki mellesleg imádja a Kiskunságot. Update: Szijjártó Péter nagyon felhúzta magát az interjún.

Koronavírus: majdnem 1000 ember halt meg egyetlen nap alatt Spanyolországban

Koronavírus: majdnem 1000 ember halt meg egyetlen nap alatt Spanyolországban

Élelmezési válság jöhet, pedig van elegendő étel

Élelmezési válság jöhet, pedig van elegendő étel

36 ezer alkalmazottját függeszti fel a British Airways

36 ezer alkalmazottját függeszti fel a British Airways