szerző:
hvg.hu

Nyílt levélben reagált Kőrösi Tamás, a győri Kaáli Intézet orvos igazgatója, pannonhalmi bencés öregdiák Veres András győri püspök augusztus 20-i szentbeszédére, amelyben "sajnálattal gondolt" azokra a párokra, akik részt vettek lombikbébiprogramban. Szerinte a résztvevők többsége tudatlanságból cselekszik vagy cselekedett.

Nem pusztítunk el semmit, ezt egyszer s mindenkorra tudomásul kellene venni az ellenzőknek: minden idegszálunkkal az életre koncentrálunk. Nem játszunk Istent: nem, nem, soha! Ellenben sokszor érezzük a Teremtő leheletét az arcunkon, bátorító kezét a vállunkon” – így fogalmaz nyílt levelében a győri Kaáli Intézet igazgatója és reagál arra az egyházi érvelésre, amelyet Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke prezentált augusztus 20-án a Szent Jobb körmenethez kapcsolódó szentmisén.

A püspöknek az a problémája a lombikbébiprogrammal, hogy több embriót hoznak létre, mint amennyit aztán beültetnek, a többit pedig elpusztítják. Ennek szerinte egy keresztény számára elfogadhatatlannak kell lennie.

Veres András a Magyar Nemzetnek is kifejtette álláspontját. Azt mondta, hogy nem üzent hadat a lombikbébiprogramnak, de a keresztény értékek ezen a téren mást diktálnak, szerinte "a lombikbébiprogram nem járható út az élet továbbadására", és bűnösök azok a párok, amelyek mégis részt vesznek abban. A püspök úgy vélte: egy lelkipásztor sosem tanácsolhatja egy családnak, hogy vágjon bele a programba, ha természetes úton nem születhet gyermekük. Ő ehelyett az örökbefogadást javasolja a "steril házaspároknak".

Novák Katalin család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár úgy reagált a püspök szavaira, hogy nem lehet elítélni a gyermekvállalás érdekében lombikprogramot választó párokat. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere viszont úgy látja, hogy az egyház kritikája jogos, és szigorítani kellene a programot a meg nem születő emberiók kérdésében.

A szakma részéről hétfőn törte meg a csendet Kőrösi Tamás, a győri Kaáli Intézet orvos igazgatója, nyílt levele itt olvasható teljes egészében.

Püspök úr, tényleg ezt szeretnénk?

Az egyház „20–30 évvel ezelőtti enciklikákra hivatkozva döngöli sárba a nőket, a gyermektelen párokat, akik az élet továbbadásának méltóságáért szeretnének és kívánnak is küzdeni. Foggal-körömmel, erejüket és pénzüket nem kímélve harcolnak, mert minden nőben megvan az anya lehetősége, minden férfiban az apáé. Soha, senki ne akarja ezt elvenni tőlük. Ahogy Edwards professzortól sem a lombikbébi-kezelés kidolgozásáért 2010-ben kapott Nobel-díjat” – válaszolt a lombikbébiprogramot ért egyházi kifogásokra Kőrösi Tamás.

A győri Kaáli Intézet orvos igazgatója elmagyarázta, hogy egy kilökődött, érett petesejt létrejöttéhez a petefészek ezer tüszőkezdeményt indít érésnek, majd körülbelül 200 nap alatt kiválasztja az aktuális „jelöltet" és átadja a megtermékenyülés folyamatának. Ha a sejt megtermékenyül, akkor 30 százalék valószínűséggel ágyazódik be és születhet új élet kilenc hónap múlva. Vagyis, átlagosan háromezer kezdeményből jön világra egy egészséges újszülött, de ha a beágyazódott embriók arányát nézik, akkor ez a „rejtett" vetélési ráta 70 százalékos.

Ehhez képest a lombikbébiprogram olyan petesejtekkel dolgozik, amelyek egy kivétellel soha nem jöttek volna a világra, soha nem termékenyültek volna meg. A jól működő programokban, köztük a győriben, 35 éves kor alatt 40–60 százalékos a hazavitt gyerekek aránya, és párok ezrei élhetnek boldog családban.

„Nem pusztítunk el semmit, ezt egyszer s mindenkorra tudomásul kellene venni az ellenzőknek: minden idegszálunkkal az életre koncentrálunk. Nem játszunk Istent: nem, nem, soha! Ellenben sokszor érezzük a Teremtő leheletét az arcunkon, bátorító kezét a vállunkon. Kicsengettek, vége az órának” – fogalmazott Kőrösi Tamás.

A szakember egy másik, méghozzá egyházi szempontból is alátámasztja érvelését. „A megszületett gyermekek döntő többsége, akiket a szülők Isten ajándékának és az isteni gondviselés bekövetkezett csodájának tekintenek, meg van keresztelve! Hívő emberek lettek, vagy hitem szerint azzá fognak válni. Kevés kivétellel, mind a több tízezren. Ez a nyáj vajon miért nem kell az egyháznak?” – írta.

A levél utolsó mondatában Veres Andrást szólítja meg Kőrösi Tamás: „Püspök úr, tényleg ezt szeretnénk?

Magyarország legszebb arca is lombikbébi volt

A 20 éves Viczián Viktória, Magyarország szépének első udvarhölgye, az idei Miss World Hungary közönségdíjasa, Miss Beuty Face 2017 is a lombikprogramnak köszönheti életét – fedte fel az RTL Híradónak.

„Más vagyok mint a többi ember, de ebben az a pozitív, hogy nem szégyellem, és ugyanolyan ember vagyok, ugyanúgy élek, ugyanolyan egészséges vagyok” – mondta az interjúban.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Fegyverek közt hallgatnak a múzsák? A nyilasokéi nem

Fegyverek közt hallgatnak a múzsák? A nyilasokéi nem

Heisler András: Nyugi, beszélgessünk, mielőtt szobrot állítunk

Heisler András: Nyugi, beszélgessünk, mielőtt szobrot állítunk

Először jelöltek magyar színésznőt Nemzetközi Emmy-díjra

Először jelöltek magyar színésznőt Nemzetközi Emmy-díjra

Földön fekvő kerekesszékest rugdosott a borsodi kórház dolgozója – videó

Földön fekvő kerekesszékest rugdosott a borsodi kórház dolgozója – videó

Katonákat küld Szaúd-Arábiába az Egyesült Államok

Katonákat küld Szaúd-Arábiába az Egyesült Államok

Egymillió magyar próbált szerencsét külföldön az EU-csatlakozás óta

Egymillió magyar próbált szerencsét külföldön az EU-csatlakozás óta