szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jó és fontos jel az Európai Bíróság ítélete a menedékkérők uniós tagállamok közötti elosztását szolgáló mechanizmusról, azt mutatja, hogy a menekültek ügyét csak európai szolidaritással lehet megoldani - mondta Thomas de Maiziere német belügyminiszter. A magyar kormánynak kemény üzenetet küldött.

Az uniós belügyminiszterek tanácsa 2015-ben nem teljes egyetértésben, hanem minősített többséggel döntött a mechanizmusról - idézte fel Berlinben Thomas de Maiziere. A német belügyminiszter szerint ez ugyan szokatlan megoldás volt, de szükség volt rá, és az Európai Bíróság most megerősítette, hogy a döntés jogos, és kötelező érvényű.

Ez jó és fontos jel, azt mutatja, hogy a menekültek nagy témáját csak európai szolidaritással lehet megoldani, ami a harmadik országokkal folytatott együttműködésre, a külső határok védelmére és a legális úton érkező menekültkontingesek ügyére is vonatkozik - tette hozzá az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa.

Hozzátette, elvárja, hogy az érintett országok teljes mértékben eleget tegyenek kötelezettségeiknek, elfogadják az ítéletet, befogadják a megfelelő számú, védelemre szoruló menekültet és gondoskodjanak arról, hogy ott is maradjanak.

Mint mondta, nagyon üdvözli Robert Fico szlovák kormányfő kijelentését, miszerint országa elfogadja az ítéletet, hiszen "egy jogi közösséghez az is hozzátartozik, hogy a legfelsőbb bíróság ítéleteit elfogadják". Ha ez nem történik meg, alkalmazni kell a megfelelő eszközt, ebben az esetben az uniós kötelezettségszegési eljárást - tette hozzá Thomas de Maiziere.

Arra a felvetésre, hogy Németország nem küld vissza menedékkérőket Magyarországra, azt mondta, hogy "a menekültek emberhez méltó befogadásának természetesnek kellene lennie minden európai országban", így Magyarországon is.

Senki sem kaphatja meg a menekültek befogadása alóli mentesség "jutalmát" azzal, hogy "különösen rosszul bánik a menekültekkel" - mondta a német belügyminiszter.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!