szerző:
hvg.hu

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európai Regionális Bizottságának budapesti ülésén Orbán Viktor mondott nyitóbeszédet. Ebben az elmúlt évek sikeres népegészségügyi intézkedési között említette a trafiktörvényt, amelynek köszönhetően szerinte csökkent a dohányosok száma. Orbán arról is beszélt, hogy a kormány politikájának köszönhetően a sport a magyar fiatalok mindennapjainak részévé vált.

“Köszönöm, hogy ilyen jól kezdődhet az én hetem is, zenével és nem csatározásokkal. Ritka öröm az én szakmámban”

- mondta beszédének elején a magyar miniszterelnök. Ezután így folytatta: a világ vitáinak középpontjában a globális világrend és a nemzetállamok konfliktusa áll. Számos globális szervezet válságot él át, nem úgy a WHO, amelyre minden körülmény között szükség van.

Meg kell védenünk szabadságunkat a birodalmi törekvésekkel szemben

, mondta Orbán. Ugyan Magyarország gyakran bírálja a globális intézményeket, de ez a kritika nem terjed ki a WHO-ra, hangsúlyozta.

Innen gyorsan át is tért a migrációra. A népességfogyás az egyik legégetőbb probléma, egész Európát sújtja. Vannak szervezetek, amelyek a migrációval akarják megoldani ezt a kihívást. Ugyanakkor vannak olyan nemzetállamok, amelyek a családpolitika megerősítésével igyekeznek válaszolni erre a problémára, magyarázta. Orbán megismételte a jól ismert frázist: nem a bajt kell ide hozni, hanem a segítséget kell odavinni, "nem a bajt kell a nyakunkba venni, azzal csak tetéznénk azt".

Szerinte hosszú távú stratégiát kell alkotni a háború sújtotta területek problémáinak megoldására. Azt nem részletezte, miként képzeli el ezt.

Ezután három akciótervet ismertetett, amelyek Magyarországon zajnalak.

  • Munkahelyek védelme: felszámolták a munkanélküliséget.
  • Demográfiai akióterv a népességfogyás megállítására. Ennek célja, hogy a teljes termékenységi ráta 2,1-re nőjjön. Jelenleg ez 1,49.
  • Népegészségügyi akcióterv: Orbán szerint ez több csatát, háborút tartalmazott. Itt említette a dohányzás visszaszorítását.

“Óriási viták mellett ellenőrzés alá vontuk a teljes dohányipart" - Orbán gyakorlatilag a trafiktörvénynek tulajdonította, hogy csökkent a rendszeresen dohányzók száma: a 2014-ben publikált adatok szerint 2012-2013 között 28-ról 19 százalékra csökkent a rendszeresen dohányzók száma.

Elmondása szerint a chipsadóból finanszírozták az egészségügyi dolgozók béremelését. A chipsadó is siker: miatta több gyártó megváltoztatta termékeik összetételét, illetve kevesebben fogyasztanak egészségtelen ételeket.

"A fiatalok életének részévé tettük a sportot"

, jelentette ki Orbán.

Beszédének végén Orbán kiemelt népegészségügyi problémának nevezte a daganatos megbetegedéseket. Az általa idézett statisztika szerint évente kb. 30 ezren halnak meg ilyen megbetegedésekben, ez a halálokok negyedét teszi ki. A kormány ezen a területen is lépett: kiépítettek egy szervezett és célzott szűrőprogramot, Orbán kíváncsian várja ennek eredményeit.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!