szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A történész szerint amíg Lázár kezében van a Sorsok Háza, addig nincs remény a megnyitásra.

A Miniszterelnökséget vezető minisztertől a csütörtöki Kormányinfón megkérdezték, hogy áll a Sorsok Háza projekt, mire Lázár csak annyit válaszolt:

Sehogy.

Aztán kifejtette, ha rövid időn belül nem történik valami, akkor projekt számára kialakított épületegyüttes nem a holokauszt áldozatainak új emlékközpontjaként fog megnyílni. Néhány hónapig még várnak, de ha nem történik előrelépés, akkor a kormány mást kezd a területtel.

Schmidt Mária személyesen reagált erre, közleményt adott ki a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány, amiben a történész azt írja, a Sorsok Háza létrehozásának szükségességéről és fontosságáról a kormány Lázár János javaslata alapján döntött még 2013 nyarán.

Szerinte a cél azóta sem változott, közös feladatuk, hogy „az egész magyar társadalom, zsidók és nem zsidók együtt dolgozzuk fel a holokausztot, nézzünk szembe a múltunkkal, nevezzük meg a bűnösöket, méltó módon gyászoljuk meg az áldozatokat és állítsuk példaként az embermentőket.”

Ennek a célnak szerinte maradéktalanul megfelel a Sorsok Háza történészkoncepciója.

A végén pedig kijelenti:

Mindazonáltal szükséges felhívnunk a figyelmet arra, hogy amíg Lázár János és személyes megbízásából a súlyos állampárti múlttal terhelt Zoltai Gusztáv kezében van a Sorsok Háza, addig annak megnyitására nincs remény.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Videó: járókelők között raboltak ki egy idős férfit Ferencvárosban, senki sem állt meg segíteni

Videó: járókelők között raboltak ki egy idős férfit Ferencvárosban, senki sem állt meg segíteni

A jelenlét ereje – pillanatképek Törőcsik Mari életéből

A jelenlét ereje – pillanatképek Törőcsik Mari életéből

WHO: Új vírusmutáció jelent meg Indiában, a fertőzések száma azóta nő

WHO: Új vírusmutáció jelent meg Indiában, a fertőzések száma azóta nő