szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bemutatták a munkacsoportok vezetőit, emellett tanárokat kértek fel a munkára.

A Nemzeti Pedagóguskar (NPK) szerdai konferenciáján bemutatták azokat a szakértőket, akik az új Nemzeti Alaptanterven (NAT) dolgoznak - írja a Magyar Nemzet. Az új NAT készítésének körülményeit többen azért bírálták, mert a nyilvánosság kizárásával, és eddig az abban részt vevő szakértők bemutatása nélkül zajlott. 

Csépe Valéria miniszteri biztos szerdán azt mondta, három nagy tartalomfejlesztő munkacsoport fogja végezni a munkát, amelyeknek a vezetőit most bemutatta. "Mindhárman vállalták, hogy a mai naptól mellém állnak mint céltábla" – mondta, hozzátéve, "a személyünkkel, az eddigi munkánkkal vállaljuk a felelősséget, hogy a feladatot megcsináljuk".

  • Az egyik munkacsoport a „curriculum fejlesztéséért” fog felelni, ennek vezetője Katona Nóra lesz, akit Csépe Valéria "Európa legismertebb iskolapszichológusaként" jellemzett. Katona Nóra az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Pedagógiai és Pszichológiai Karán (PPK) dolgozik.
  • A „digitális technológia” munkacsoportot Juhos István fogja irányítani, aki a Geomatech projekt szakmai vezetője. A Geomatech honlapja szerint egy olyan kezdeményezés, melynek célja, hogy a közoktatásban résztvevő diákok megszeressék a matematikát és a természettudományos tárgyakat, illetve nagyobb arányban tanuljanak tovább ezeken a területeken, ezért nemzetközi kutatási módszertanokon alapuló digitális tananyagokat hoznak létre.
  • A harmadik munkacsoport feladata a "tudásterület fejlesztés" lesz, ez Csapodi Csaba irányításával fog működni. Csapodi eredetileg matematika tanár, 13 éven át tanított az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskolájában, később dolgozott az Oktatási Hivatalnak és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetnek, 2015 óta pedig az ELTE természettudományi karának Matematikatanítási és Módszertani Központjában oktat.

Mivel szerintük a NAT-on dolgozó többi szakembernek szüksége van valamiféle védelemre, mert könnyű valakit ellehetetleníteni néhány jól vagy rosszul elhelyezett mondattal, ezért a többiek nevét nem modnták el, de Csapodi azt mondta, igyekeztek az oktatás minél szélesebb területeiben jártas szakembereket felkérni, így gyakorló pedagógusok, az adott terület elismert egyetemi oktatói, fiatalabb és tapasztalatlanabb tanárok, valamint alsó, felső tagozaton, illetve gimnáziumban és szakképző intézményekben oktató pedagógusok is fognak dolgozni az új NAT-on.

Csapodi azt is jelezte, hogy az adott tudásterületeken működő szakmai egyesületeinek képviselőit is fel fogják keresni, hogy kikérjék véleményüket, első lépésként pedig egy részletes kutatást is megrendeltek az egyes tudásterületek vezetőitől. A szakértőknek vizsgálnia kell a korábbi hazai NAT-okat, elemezni a jelenlegi tartalmi szabályozókat és a nemzetközi példákat is, a vizsgálatot követően pedig javaslatokat kell kidolgozniuk az egyes tudásterületekre nézve.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Alföldi Róbert, Hernádi Judit és Mácsai Pál is támogatta az SZFE-t az ITM előtt

Alföldi Róbert, Hernádi Judit és Mácsai Pál is támogatta az SZFE-t az ITM előtt

Müller Cecília: Nem szabad belefáradnunk a járványba

Müller Cecília: Nem szabad belefáradnunk a járványba

Oszama bin Laden unokahúga: ha Biden nyer, szeptember 11-i merényletek várhatnak az országra

Oszama bin Laden unokahúga: ha Biden nyer, szeptember 11-i merényletek várhatnak az országra