szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Orbán Viktor azt mondta, hogy tulajdonképpen kedvelik egymást a holland miniszterelnökkel.

Lezárták a konfliktust a holland miniszterelnökkel, visszatérhet a magyar nagykövet Hollandiába – mondta Orbán Viktor miniszterelnök magyar újságíróknak pénteken Tallinnban.

Az EU soros elnökségét betöltő Észtország fővárosában rendezik meg az uniós tagállamok állam-, illetve kormányfőinek csúcstalálkozóját, Orbán Viktor ott egyeztetett Mark Rutte holland miniszterelnökkel.

"Le is zártuk a két ország közötti konfliktust, kedveljük egymás tulajdonképpen, és egyetértünk nagyon sok kérdésben" – fogalmazott, hozzátéve: a Hollandiába akkreditált magyar nagykövet visszatérhet Hágába.

Szijjártó Péter augusztus 25-én konzultációra hazahívta a hollandiai magyar nagykövetet. A külügyminiszter úgy értékelte akkor ezt a lépést, hogy Magyarország határozatlan időre megszakította a nagyköveti szintű kapcsolatot Hollandiával. Gajus Scheltema, a távozó budapesti holland nagykövet előző nap egy interjúban úgy fogalmazott ugyanis a magyar kormánnyal kapcsolatban, hogy az ugyanolyan elvek mentén kreál ellenségképeket, mint a terrorcselekményeket végrehajtó szélsőséges vallási csoportok, "amelynek tagjai a globalizáció vesztesei, ezért a szélsőségesség, a fanatikus vallásosság felé fordultak, mert ez ad nekik biztonságérzetet".

Bert Koenders holland külügyminiszter nem sokkal később közölte: a holland kormány hivatalos álláspontja szerint hibás az az utalás, hogy kapcsolat lenne egy EU-tagállam és a terroristák módszerei között. "A magyar kormány tettei nincsenek semmiféle kapcsolatban a terrorizmussal" – közölte, bocsánatot ugyanakkor nem kért.

René van Hell, Hollandia új budapesti nagykövete szeptemberben állt munkába.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magyarország laborjában is szigorítanak és felpörgetik a teszteléseket

Magyarország laborjában is szigorítanak és felpörgetik a teszteléseket

Hétfőn már tárgyalnának a kormánnyal a magánegészségügyi szolgáltatók arról, hogyan tudnák segíteni a járvány elleni védekezést

Hétfőn már tárgyalnának a kormánnyal a magánegészségügyi szolgáltatók arról, hogyan tudnák segíteni a járvány elleni védekezést

Megmagyarázta a kormányhivatal, mi a baj a hódmezővásárhelyi ingyenes buszjáratokkal

Megmagyarázta a kormányhivatal, mi a baj a hódmezővásárhelyi ingyenes buszjáratokkal