szerző:
Tetszett a cikk?

Szívesen nyilatkozott természetvédelemről, a Földért viselt felelősségről Erdő Péter azon a hétvégi rendezvényen, ahol azonnal megszakította az interjút, mikor a menekültekről is meg akarták kérdezni. Csakhogy állatvédő forrásaink szerint őket sem méltatta válaszra, mikor környezetvédelmi-állatvédelmi együttműködés miatt megkeresték. Július óta vártak valamilyen reagálásra, mikor meglátták a tévében a pontosan erről előadó katolikus vezetőt.

Ahogy megírtuk, Erdő Péter Esztergom-Budapesti főegyházmegye érsek faképnél hagyta a Hír Tv riporterét egy hétvégi konferencián, amikor Őcsényről, illetve a menekültek helyzetéről kérdezte. Ez az a település, ahol a polgármester lemondásáig fajuló népharagot generált, hogy menekült családok nyaraltak volna a helyi panzióban. Erdő nem egyszerűen nem válaszolt, a kérdést hallva kelletlenül/ingerülten intett egyet a kezével, annyit vetett még oda, hogy „ezt nem tudom” és elköszönés nélkül elsietett.

A jelenet sokaknál kiverte a biztosítékot, főleg, hogy mindez az emberiség és a Föld jövőjéről szóló konferencián zajlott, ahol Erdő az eseményen meghívott vendégként a felelősségvállalásról beszélt. A természetvédelem fontosságát, az ezért viselt felelősségünket hangsúlyozta – még a Hír Tv riporterének is, közvetlenül az elrohanása előtt.

Erre kapták fel a fejüket állatvédők, és eljuttattak egy levelet a hvg.hu szerkesztőségébe. Ebben a – természetvédelem egyik pillérét jelentő – állatvédelem megreformálása érdekében az Igazságügyi Minisztérium által életre hívott szakmai munkacsoportjuk kereste meg magát Erdő Pétert. A több ezer fős 2016. február 20-i állatvédelmi tüntetés után jött létre a munkacsoport azzal a céllal, hogy kidolgozza az állatvédelmi jogszabály-módosításokat.

„A tudományos társadalom fontos szereplőjének tartjuk a katolikus egyházat és ezen belül is a püspöki konferenciát” – írták Erdőnek – ezért együttműködésre kérték a katolikus vezetőt kifejezetten „környezetvédelmi-állatvédelmi vonalon”. Hivatkoztak korábbi egyházi körlevelükre, környezetvédelmi-természetvédelmi tárgyú publikációikra, illetve pápai enciklikára is. „Együttműködést szeretnénk kérni a tisztelt püspöki konferenciától annak érdekében, hogy az állam és a társadalom egy fontos szereplője véleményének megismerésével és befogadásával tudjuk erősíteni munkánkat” – írták Erdő Péternek.

A hétvégi konferencián menekültekről nem, csak a természetvédelemről nyilatkozó érsektől a mai napig egyetlen szó válasz nem érkezett. Ahogy egyébként Veres András győri megyéspüspöktől, illetve a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciától sem, akiket szintén megkeresett a munkacsoport.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Azonnali szigorításokat követel a kormánytól a Magyar Orvosi Kamara

Azonnali szigorításokat követel a kormánytól a Magyar Orvosi Kamara

Éjszakai kijárási tilalmat vezetnek be Csehországban

Éjszakai kijárási tilalmat vezetnek be Csehországban

Még egy statisztikát megbolondított a koronavírus

Még egy statisztikát megbolondított a koronavírus