szerző:
Tetszett a cikk?

Kalandos élete van a tihanyi babamúzeumot igazgató Filotás Tivadarnak. Politikusi beszédet kétszer könnyezett meg, Martin Luther Kingét és Orbán Viktorét. Ám utóbbiból kiábrándult, és felajánlotta vendégházát a menekülteknek. Az őcsényi panziós inspirálta, és félelem nélküli Magyarországot akar.

Az Őcsényben elutasított menekült családnak felajánlunk egy egyhetes tavaszi nyaralást a Tihanyi Babamúzeum vendégházában, teljes ellátással. Üdv: Filotás Tivadar

Ezt a levelet kaptuk hétfőn. A Filotás családnév ismerős lehet, Tivadar 1945-ben született Bajorországban, apja a magyar öttusasport első olimpikonja, de felmenői között találni huszárezredest, 1848-as halálraítéltet és MNB-igazgatót is. Filotás gyerekként költözött Magyarországra, majd az 1956-os forradalom után újra külföldön élt. Emigrációja alatt külföldi egyetemeken tanult, és nagy hatással volt rá az 1968-as diáklázadás.

Csalódott Orbánban

A rendszerváltás idején tért haza, feleségével 1994-ben alapították meg a Babamúzeumot. Üzletember, de tagja volt a tihanyi képviselő-testületnek is. Lapunknak most azt mondta, sötét időket idéz az, ami manapság Magyarországon történik, az őcsényi eset után, amikor egy teljes falu lázadt fel a menekültek és a rajtuk segíteni próbáló panziós ellen, teljesen kiábrándult. Az őcsényi panziós története után döntött úgy, hogy tavasszal szívesen vendégül látja a menekülteket, mert

példát szeretnék mutatni mindenkinek, hogyan is kell bánni az idegenekkel.

Azt nem tudja, de igazából nem is érdekli, hogy Tihany nyitottabb közösség-e, mint az őcsényi, abban azonban biztos, hogy senkinek sem jelentene problémát, ha megjelenne néhány pihenni vágyó idegen a településen. Már nem képviselő ugyan, de a mai napig jóban van a testülettel, szerinte Tihany is nyitni akar a világ felé, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy ne féljenek a menekültektől sem. Filotásnak a mai közállapotokról is megvan a véleménye.

1989-ben megkönnyeztem Orbán beszédét, amit Nagy Imre újratemetésén mondott el. Előtte csak Martin Luther King híres beszédétől érzékenyültem el ugyanígy. De azóta rájöttem, hogy Orbán egy nagyon dörzsölt, számító politikus, csalódtam benne.

Orbán korábban megszólalt az őcsényi menekültbalhé ügyében, úgy fogalmazott, semmi kivetnivalót nem lát abban, hogy egy magyar falu fellázadt néhány menekült ellen. „Nagyon helyes, hogy határozottan, hangosan és érthetően fejezték ki a véleményüket” – mondta a kormányfő. Filotás arra a kérdésre, hogy tart-e bármilyen attrocitástól (ismert, az őcsényi panzióst inzultálták, autójának kiszúrták a kerekét), azt mondta, nem fél, az elvei ellen cselekedne, ha el tudná bizonytalanítani a közhangulat. „Az pedig magára vessen, aki emiatt nem nézi meg a Babamúzeumot.”

©

Ugyanakkor anyagilag nem függ a múzeumtól, de arra kíváncsi, hogy megjelennek-e negatív beírások a vendégkönyvben, miután híre megy, hogy kész menekülteket nyaraltatni. Miért szánja el magát ma valaki 72 évesen egy ilyen lépésre?

Meggyőződésem, hogy az embereket nem lehet a végtelenségig hülyíteni. Mindenki félelem nélküli Magyarországot akar, amihez a befogadás is hozzátartozik.

Nehéz kérdés

Megkerestük Tósoki Imre polgármestert is, hogy megtudjuk, mit szól Filotás felajánlásáról. A Fidesz politikusa, aki idén augusztus 20-án a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést vehette át Kontrát Károly belügyi államtitkártól, azt mondta:

nehéz kérdés, hogy a tihanyiak befogadóbbak-e, mint az őcsényiek.

A hvg.hu érdeklődésére nem tudta megmondani, hogyan reagálnának a tihanyiak, ha megjelenne a vendégházban néhány oltalom alatt álló menekült. „Lehet, hogy észre sem venné senki őket, lehet, hogy nagy feltűnést keltenének. Az biztos, hogy én nem verném nagy dobra, nem tartanék sajtótájékoztatót az ügyben” – mondta Tósoki.

Tósoki Imre polgármester
©

Az őcsényi ügyről a polgármester csak annyit jegyzett meg, hogy szerencsétlen esetnek tartja, és nagyon sajnálja volt kollégáját, a korábbi őcsényi polgármestert, aki végül lemondott tisztségéről, így a faluban új választást kellett kiírni. Filotással a mai napig jó a kapcsolata van Tihany polgármesterének, úgy fogalmazott, a vállalkozó a Fidesszel nem, de vele szimpatizál. „Ő egy liberális, befogadó ember, én ezt tiszteletben tartom.”

Nem reménytelen

Megkerestük a Migration Aidtől Siewert Andrást is, aki azt mondta, az őcsényi eset után sok levelet kaptak, nemcsak olyan, nagy nyilvánosságot kapó felajánlásokat említett, mint a szombathelyi püspöké vagy a cserdi polgármester, Bogdán Lászlóé, hanem rengeteg magánszemély is megkereste a civil szervezetet, hogy segíteni szeretne a menekülteknek.

Olyan sok felajánlás érkezett a Migration Aidhez, hogy egyeztetnünk kell más civil szervezetekkel is, mert egyedül nem bírnánk minden felajánlással élni

– mondta Siewert. Az őcsényi esettel kapcsolatban most úgy fogalmazott, ott nem spontán, hanem politikailag, mesterségesen gerjesztett folyamatok játszódtak le. „Nem reménytelen a helyzet Magyarországon, egy tanulási folyamat közepén járunk, ami arról szól, hogy a többségi társadalom hogyan tud együtt élni a kisebbségekkel.”

Siewert azt is elmondta, hogy „Migránsinvázió” címmel hamarosan tájékoztató kampányt indítanak, amely a menekültválság tényeiről és tévhiteiről szól majd.

Tihany már bizonyított, de

Július utolsó szombatján már jártak menekültek Tihanyban, az Abcúg akkor közölt riportjából kiderült, a Menedék Egyesület 44 menekültnek szervezett egynapos kirándulást a Balaton partjára. Afgán, perzsa és szír férfiak, nők és gyerekek álltak a bencés apátság előtt, majd fürödtek a tóban. Egyikük azt mondta, az a jó a Balatonban, hogy „itt nem kell félni”.

A Menedék munkatársa, Faragó Renáta a HírTV-ben később elmondta, a csoport csak egyetlen beszólást kapott Tihanyban, mikor megérkeztek és leszálltak a buszról, akkor kérdezte egy hölgy, hogy „egészen Szíriából jöttek idáig?” Ezt leszámítva mindenhol pozitív volt a fogadtatás.

A Migration Aid (amelynek munkatársai az őcsényi panzióssal is kapcsolatban voltak) már a nyáron is szeretett volna menekülteket nyaraltatni a Balatonnál, de akkor elszabadultak az indulatok, Manninger Jenő, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról írt a Facebook-oldalán, hogy a nyaraltatás minden bizonnyal a Soros-terv része, és „a későbbi betelepítések előszobája lehet”.

A civil szervezet akkor azt mondta a hvg.hu-nak, hogy az oltalmazotti, menekült- vagy befogadotti státuszt kapott menedékkérők nem fognak feltűnést kelteni a tóparton, de nem biztos, hogy bármelyiküknek is lesz kedve odamenni az ellenük gerjesztett gyűlöletkampány után. Végül az akkori nyaraltatást elhalasztották, ahogy aztán az őcsényit is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Balavány György Itthon

Balavány: Nekünk Őcsény kell?

Kézenfekvő a vélekedés, hogy a tolnai faluban zajló szociothriller az orbáni gyűlöletpropaganda eredménye. A helyzet rosszabb: nagyjából ugyanezt csinálnánk Orbán nélkül is.

hvg.hu Itthon

Őcsény miatt indult petíció, beszállt Veiszer, Beer és Hajós is

Öt ismert ember – Veiszer Alinda műsorvezető, Beer Miklós váci püspök, Hajós András zenész-tévés, Gundel Takács Gábor tévés és Gégény István, a Szemlélek blog elindítója – kezdett petíciót, amelyhez azok csatlakozását várják, akik megvédenék az emberséges társadalom határait.