szerző:
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Jól bevált eszközéhez nyúlt Budapest fideszes városvezetése: amikor látták, hogy a közvélemény egy ellenzéki kezdeményezés mögé készül beállni, hirtelen ellehetetlenítik az egészet.

Egy rendkívüli közgyűlésen, az ellenzéki képviselőknek csak a helyszínen kiosztott határozati javaslatot elfogadva hatályon kívül helyezte a főváros a római-parti védmű part menti nyomvonalát támogató április határozatát. Ez azt jelenti, hogy nem lesz népszavazás a mobilgátról. A kérdés úgy szólt volna, hogy:

Egyetért-e Ön azzal, hogy a Fővárosi Közgyűlés helyezze hatályon kívül a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmi létesítményének nyomvonalával kapcsolatban hozott 229/2017. (IV.5.) számú határozatát?

70 körül jön bölcs belátás?

A szerdai közgyűlésen ezt a határozatot népszavazás nélkül visszavonták, de gát lesz, a kérdés, hogy mikor, azt egy későbbi határozat fogja eldönteni. Három lehetséges nyomvonal létezik. Az első szerint a part mentén, a Duna vonalától nem messze – ez ellen tiltakoznak a legtöbben, ezt vonták most vissza, de nem kizárt, hogy a későbbiekben ugyanezt meg is szavazzák. A második javaslat Bús Balázsé, Óbuda polgármestere azt szeretné, ha az első verzióhoz képest beljebb épülne a gát, a kerítés vonalában. A harmadik elképzelés a civileké, a Nánási út–Királyok útja vonalában húzódna a gát, de ezt ellenzi a főváros és a III. kerület is, ugyanis ebben az esetben a part és a tőle 200 méterre lévő gát között védtelenné válnának a házak.

©

A hvg.hu-nak a Fák a Rómain civil közösség egyik tagja, Tömör Miklós azt mondta, a civilek javaslatát ugyanis elvetették a most meghozott határozattal, de ők azt szeretnék, ha mindhárom nyomvonalról ugyanolyan mélységű és transzparens vizsgálat születne, amíg pedig ez nem készül el, a főváros állítson le minden engedélyezési eljárást.

Minimális győzelem ez, ha győzelem egyáltalán, mert a nyomvonal kérdése nagyon bizonytalan

 – mondta Tömör.

Továbbra is azt szorgalmazzák, hogy a potenciális árvízi veszélyben élő csillaghegyi lakók érdekében soron kívül kezdjék meg az Aranyhegyi-patak mentén az árvízvédelmi mű kiépítését. Tömör számított arra, hogy a közgyűlés valahogy megpróbálja ellehetetleníteni a referendumot. „Orbán Viktor nem engedhette meg Tarlós Istvánnak, hogy kikérje a budapestiek véleményét.” Azt mondta, civil szervezetként a továbbiakban is erőszakmentesen, törvényi keretek között, de tiltakozni fognak a part menti gát ellen.

Az a célunk, hogy Tarlós is belássa, rossz döntést hozna, ha a Duna mellé építené a gátat. Reméljük, 70 körül hamarosan benő a feje lágya.

Összegyűltek volna

A hétfőn indult aláírásgyűjtés és a referendum egyik elindítója Pataki Márton, az Együtt budapesti elnöke (ő és Béres András, a Párbeszéd elnökségi tagja, III. kerületi önkormányzati képviselő nyújtottak be kérdést magánemberként) lapunknak azt mondta, gyáva és cinikus Tarlós lépése, ugyanis tudta, hogy a budapestiek nem támogatták volna a javaslatát egy esetleges népszavazáson.

Pataki emlékeztetett: a múlt héten a főpolgármester még úgy nyilatkozott, hogy nem bánja, ha népszavazáson döntenek a kérdésről, de „leszólhattak a Fidesz központi irodájából, hogy a párt nem engedi a referendumot”. Azonban azt mondta, ha lesz érvényes határozat arról, hogy hová tervezik a gátat és az szembemegy az emberek akaratával, ők újra megpróbálják a népszavazást, ugyanis a politikus úgy látja, a fővárosiak ezt akarják. Már az első napon tízezer aláírást gyűjtöttek össze a szükséges 138 ezerből.

Meglett volna a szükséges szám, amivel kiírták volna a népszavazást. Ezt a Fidesz is látta, ezért lépniük kellett.

Pataki azt mondta, most egyeztetnek a civilekkel és azzal a hét ellenzéki párttal, akik összefogtak a római-parti mobilgát ügyében (az Együtt mellett a Párbeszéd, a DK, az LMP, az MSZP, a Kétfarkúak, a Liberálisok, a Momentum és Modern Magyarország Mozgalom), hogyan tovább.

Az aláírásgyűjtő kampány kezdete a Nyugati aluljáróban
©

Óva int

A hvg.hu megkereste a közgyűlés után Király Dávidot is, a Republikon Intézet munkatársát, Budapest-szakértőt, aki azt mondta, a döntés mikéntje lepte meg a legjobban, a főváros ugyanis a saját szabályait szegte meg azzal, hogy csak helyben osztották ki a korábbi határozat visszavonásáról szóló előterjesztést, az előzetesen nem volt elérhető. A legfontosabb azonban az, hogy a vasárnapi boltzárral vagy az olimpiai népszavazással ellentétben a mostani döntés nem jelent tartalmi visszalépést, a városvezetés ugyanis deklarálta, hogy továbbra is a hullámtérben akarja megépíteni a gátat. Az egyetlen cél tehát az volt, hogy a népszavazás alól kihúzzák a szőnyeget.

Ez csak egy közjogi trükközés volt.

Király szerint ha lesz érvényes határozat arról, hogy hova tervezik a gátat, meg lehet próbálni egy újabb népszavazást, de emlékeztetett arra, amikor Tarlós István kritizálta a Fővárosi Választási Bizottságot, mivel szerinte nemcsak a jogszabályi hátteret kellett volna vizsgálniuk, hanem a kérdésfeltevés érthetőségét is. Ha a főpolgármester szerint ez megtette volna az FVB, akkor a Kúria nem tudta volna átengedni a népszavazási kérdést.

Az tehát, hogy ez a kérdés most átment, nem jelenti azt, hogy egy nagyon hasonló kérdés esetében ez legközelebb is így lesz.

Vasárnapi boltzár, olimpia, korrupció

2016 tavaszán a Kúria átengedett egy MSZP-s népszavazási kezdeményezést az akkor még létező vasárnapi boltzárról. Nem ment könnyen, ugyanis tavaly februárban tömegjelent alakult ki az NVI-nél, kopaszok akadályozták meg a szocialistákat, hogy akkor kérdést adjanak le. Aztán a boltzár egyéves évfordulóján kiállt Rogán Antal és Varga Mihály, elmondták, hogy ugyan sikeres az intézkedés, mégis visszavonják.

Amikor az elmúlt egy évet kell értékelni, akkor nemcsak a gazdasági mutatókat kell nézni, hanem az emberek véleményét is

– indokolt akkor Rogán, vagyis nem lett népszavazás, amit szinte biztos, hogy bukott volna a kormány.

Hasonló volt a forgatókönyv az olimpiaellenes aláírásgyűjtéskor is. A Momentum összegyűjtötte a szükséges 138 ezer aláírás majdnem dupláját a referendumhoz, majd Orbán Viktor, Tarlós István és Borkai Zsolt (akkor még olimpiai bizottsági elnök) úgy döntött: Magyarország visszavonja pályázatát a 2024-es olimpia megrendezésére. A népszavazás így okafogyottá vált. Ismét meghátrált a kormány. Amikor a főváros formálisan is visszavonta a pályázatot, Tarlós a közgyűlésen úgy fogalmazott: a kis- és törpepártok csak azért küszködtek a népszavazásért, mert az ezzel járó több hónapos kampányból politikai hasznot húznának.

Néhány hete Vágó Gábor, korábbi LMP-s politikus kezdeményezett népszavazást a korrupciós bűncselekmények elévülési idejének meghosszabbításáról. Felsorakoztatta a kérdése mögé a Párbeszéd, az Együtt, az LMP, az MSZP és a Momentum Mozgalom is, de a Fidesz egyetlen mondattal megfúrta a referendumot. Gulyás Gergely, a Fidesz mai frakcióvezetője akkor úgy érvelt, semmi szükség a népszavazásra, elég lenne módosítani a büntető törvénykönyvet. Ez két nappal az aláírásgyűjtés kezdete után meg is történt, hatalmas egységgel ment át a jobbikos javaslat a Házon. Harmadjára farolt ki a népszavazásból a Fidesz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ez a csata nem véres: hatalmas vita alakult ki az EU-ban a műhúsburgerek miatt

Ez a csata nem véres: hatalmas vita alakult ki az EU-ban a műhúsburgerek miatt

Varga Mihály megerősítette, nem indul egyéniben a 2022-es választáson

Varga Mihály megerősítette, nem indul egyéniben a 2022-es választáson

A MOK reagált a szegedi orvos elbocsátására

A MOK reagált a szegedi orvos elbocsátására