szerző:
hvg.hu

Az átengedett, majd elgáncsolt római-parti népszavazás óta hirtelen megváltozott a védmű mellett eddig kardoskodó Tarlós István véleménye.

A főpolgármester  pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta, az eldurvult vita miatt áprilisig már nem érdemes foglalkozni a Római-part ügyével. Ennek indoklásául a Tarlós István egyebek mellett a hét elején megjelent cikkünket hozta fel példának, és azt mondta: "végleg rá kellett döbbennem, hogy az egész Római-part kérdéskörével jövő áprilisig nem is érdemes foglalkozni, hiszen ez mindenről fog szólni, csak az árvízvédelemről nem".

A part két végpontjánál betorkolló, árvíz esetén szintén jelentős veszélyt jelentő Aranyhegyi-árok és a Barát-patak mentén azonban elkezdik az árvízi védvonal kiépítését. A főpolgármester elmondta, a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) írásbeli nyilatkozatában garantálja, hogy ha a két patak mentén a gát elkészül, a Nánási-Királyok útja nyomvonalán, a Rómaitól beljebb húzódó védmű megerősítésével az öblözet árvízvédelme egyelőre biztosítható. "Ezzel érdemben megkezdődik az árvízvédelmi fejlesztés a Csillaghegyi-öblözetben, és így nem is kell a kérdésről áprilisig tovább vitatkozni, persze aki szeretné, továbbra is megteheti, az én álláspontja nem fog változni"– tette hozzá Tarlós .

Korábban a közvetlenül a partra tervezett mobilgátról szóló döntés visszavonásáról adott be népszavazást Béres András, a Párbeszéd és Pataki Márton, az Együtt politikusa, ennek végül a Kúria helyt adott. Ha a szavazatok összegyűltek volna, a népszavazást nagyjából a választások idején kellett volna megtartani, ám a főváros ebből egy jól bevált fideszes módszerrel kitáncolt, és a szerdai közgyűlésben visszavonta a gátépítésre vonatkozó döntését, ezzel követ gördítve a népszavazás elé.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!