szerző:
hvg.hu

A magyar kormány a választások előtti politikai beavatkozásnak tekinti az amerikai külügyminisztérium pályázati felhívását. Az amerikai külügytől azonban közölték, hogy csak jövő májusban, a választások után fizetnék ki a támogatásokat.

Bekérették a Külügyminisztériumba az amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivőjét, miután kiderült, hogy a Trump-kormány csaknem 200 millió forinttal támogatná a független vidéki sajtót Magyarországon – tudta meg az RTL Híradó.

A 24.hu hétfőn írta meg: Debrecenben már szól Andy Vajna rádiója, a Rádió 1, de a kormánybiztos cége megvette a konkurenciát, a Best FM-et is, éppen akkor, amikor kiderült, hogy a város leghallgatottabb rádiójának meghosszabbította a Médiatanács a frekvenciaengedélyét. Iparági szakértők szerint piacfoglalás miatt vette meg a Best FM-et Vajna.

David Kostelancik, az amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője egy október 17-i rendezvényen a kormányközeli vállalkozók éppen ilyen piacszerzését kritizálta. Azt mondta: a kormány szövetségesei fokozatosan ellenőrzésük alá vonták a médiapiacot, anélkül, hogy ez ellen a monopóliumok elleni szabályozó testület tiltakozott volna.

Az ideiglenes ügyvivőt még aznap este bekérette a külügyminisztérium. Ez a diplomáciában tiltakozásnak számít – magyarázták a tudósításban.

David Kostelancikot azóta még egyszer bekérették az RTL Híradó szerint, a magyar kormány az amerikai külügyminisztérium honlapján megjelent pályázati felhívás ellen tiltakozott ezúttal. A Trump-kormány akár 700 ezer dollárt, vagyis átszámítva körülbelül 188 millió forintot szánna a független vidéki média támogatására.

Az RTL Híradó megkereste az ügyben a Külgazdasági és Külügyminisztériumot. A tárca írásban azt válaszolta: magyarázatot kértek az ügyvivőtől a magyar médiának szánt pénzről. A lépést a választások előtti politikai beavatkozásnak tekintik.

Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője is ugyanezt mondta. Szerinte az Egyesült Államok egy hasonló támogatást megakadályoznának, ez egy olyan újabb beavatkozási kísérlet a magyar politikába, amelyet az amerikai politikai elit külföldiek számára nem engedne meg, jöjjön a pénz bárhonnan is.

Az amerikai külügyminisztérium szerint a támogatást csak jövő májustól, a 2018-as országgyűlési választások után utalnák. A pénzt a vidéki, tényalapú újságírás támogatására szánják. Világszerte, több mint száz országban támogatják a sajtószabadságot. Az Egyesült Államok több alkalommal, nyilvánosan és zárt ajtók is kifejezte aggodalmát a magyar sajtó állapota miatt – tették hozzá.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!