szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az Operettszínház botránya kivívta a nemzetközi sajtó érdeklődését is. Az egyik német közszolgálati rádióban (BR) is foglalkoztak Kerényi Miklós Gábor ügyével, és egy volt operettes munkatárs súlyos vádakat fogalmazott meg a jelenlegi vezetéssel szemben.

A német közszolgálat bajor stúdiója dolgozta fel a budapesti Operettszínház ügyét. Ebben korrekt összefoglalóját adták az eddigi történteknek. Idézik Maros Ákos ATV-nek adott nyilatkozatát, Kalmár Péter blogját, és jelzik, Keró tagadja a vádak releváns részét. De hírösszefoglalónál többről van szó, mivel saját megszólalójuk is van.

Egy operettszínházi munkatárs, aki épp az esetek miatt mondott fel, nyilatkozott is a BR-KLASSIK bajor rádióállomásnak. A névtelenségéhez ragaszkodott Németországban is, mert szankcióktól tart az Operett jelenlegi vezetése részéről, ha kiderülne, hogy az ügyben megszólalt.

Kerényi eltávolításával nem szűntek meg a problémák

– állítja a nyilatkozó. Mély meggyőződése, hogy a színház vezetése tudott a zaklatásokról. "Nagyon elszomorít, hogy van egy intézmény, amelyben mindenki fél és nem meri vállalni véleményét" – mondta a volt operettes a bajorok kérdésére. Most már nem kell attól tartani, hogy Kerényi Miklós Gábor titokban belopódzik a színházba, és vállfával elfenekel valakit. De attól retteghetnek az emberek, hogy a következő évadban nem kapnak szerepeket. Ez épp elég rossz egy színésznek – mondja a BR KLASSIK nyilatkozója. Lőrinczy György, az intézmény főigazgatója egy interjúban korábban tagadta, hogy bármit tudott volna.

Nem az a kérdés, hogyan állítja valaki színpadra Csehovot, hanem hogy valaki az emberi méltósága sérülése nélkül tud-e dolgozni

– idézi a rádió a magyar beszélgetőpartnerét. A cikk végén a BR KLASSIK emlékezteti olvasóit, hogy a budapesti Operettszínház gyakori vendég Münchenben. És Marton László történetére is utalást tesznek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gergely Márton-Windisch Judit Itthon

Kerényi Miklós Gábor: "Én úgy éltem meg, hogy segíteni próbálok"

Nyugdíjazásom én kértem, ezért engem kirúgni nem lehet - mondta a hvg.hu kérdésére Kerényi Miklós Gábor, miután kedd délelőtt az Operettszínház bejelentette: azonnali hatállyal felmentette a munkavégzés alól a KERÓ művésznéven ismert rendezőt, az intézmény eddigi művészeti igazgatóját. Kerényi állítja, hogy az ellene felhozott esetek egy olyan oktatási folyamat játékos részei voltak, amelyek kölcsönösségen alapultak, és nem volt szexuális töltetük. A rendező azt mondja, egész egyénisége szabálytalan, de a történetek mögött nem volt valódi zaklatás, abuzálás, szexuális erőszak. Kerényi Miklós Gábor Szentpéterváron rendez, így telefonon beszéltünk vele.