szerző:
T. R.
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Bemutatták a Jobbik pártelnökéről írt könyvet, de a szerző nélkül. Havas Henrik ugyanis nem jött el. Néhány hónappal a választások előtt egy ilyen könyv nem sokkal több, mint a kampány része, de ha Vona helyett Szél Bernadettről írtak volna könyvet, az is az lett volna.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Két hajléktalan üvöltözik egymással a Batthyány téren szerda reggel, közteresek próbálják szétválasztani őket, a háttérben a Parlament. A törvényhozás palotája van Vona Gábor könyvének borítóján is, csak az előterében nem hajléktalanok látszanak, hanem a Jobbik elnöke, ahogy egy narancsot hámoz éppen. Ha néhány évvel ezelőtt bárki azzal állt volna elő, hogy 2017 végén Havas Henrik könyvet ír Vona Gáborról, a politikai sci-fin túli világra száműzték volna, aztán mégis ez történt, a könyvet az Erzsébet téri Kempinski Hotelben mutatták be.

©

A Jobbik elnöke is csodálkozik talán, hol találta magát. A könyvben igyekszik elmagyarázni hova jutott:

a fiam nehezen szokja ezt a helyzetet. Egyszer kijelentette, hogy nem szeretné, ha miniszterelnök lennék, mert akkor nagyon sokan fognak utálni. Erre az volt a válaszom, hogy ez most is így van, most is nagyon sokan utálnak, de ha miniszterelnök leszek, talán tudok tenni azért, hogy csökkenjen a számuk. Miközben a baloldali pártok náciztak, a jobboldaliak árulóztak, elkezdtem beszélni a hídépítés fontosságáról. Miközben vitára hívtam többször a miniszterelnököt, ő lebuzizott.

Ez a könyv tehát Vona politikai ambíciójának a része. A kötet a politikai bulvár és a néppártosodásról szóló kiálltvány szerelemgyereke, ugyanis egyszerre van szó benne Vona gyerekkoráról, arról, hogy a családban ő volt az első, aki egyetemet végzett, valamint a bérunióról és G-napról és arról, hogy mit akar elérni Vona Magyarországon, Magyarországgal.

©

A HírTV műsorvezetője, Farkas Krisztina azzal kezdte a beszélgetést, hogy Havas azért nem jött el, mert “a kormánypárti média politikai eseményt csinált az egészből”, anélkül, hogy elolvasták volna a könyvet. Vona egyszerre volt szomorú és csalódott emiatt, beszélt is Havassal a bemutató előtt, abban egyeztek meg, hogy ez nem a szerzőről, hanem a könyv alanyáról szól.

“Ami itt történik, az politikai terrorizmus” – mondta Vona, ugyanis a terroristáknak is a megfélemlítés a célja. “Vona Gáborról írsz könyvet? Lehetsz Havas Henrik is, kicsinálunk.” A Jobbik pártelnöke szerint erről szól a mai közélet.

Havas Henrik korábban egy interjúban a könyvről azt mondta, nem tudta megfejteni Vonát, a pártelnök most bevallotta, örül ennek, szerinte kevesen ismerik igazán, de talán ez a könyv majd segít. Rangos Katalin, amikor a Spinoza Házban beszélgetett vele, szóba hozta, hogy az ifjú Vona legyek szárnyát tépkedte le, majd azt hangyáknak adta, és tanulmányozta az állatok viselkedését. A könyvbemutatón azt mondta, ma már nem csinál ilyeneket, a páviánok sokkal jobban érdeklik, mostanában ezt a társadalmat tanulmányozza.

“Havas Henrik nem lett jobbikos, Vona Gábor nem lett Havas Henrik-es”

– összegezte az előző néhány hónapos munkát Vona, majd elmondta azt is, hogy nem elégedett a könyvvel, mert nem sikerült megmutatni, milyen ő valójában, az egész csak Havas szemüvegén keresztül értelmezhető. Volt olyan rész, amit kihúzatott volna, de végül a szerző benne hagyta, ez pedig az LMP-vel és a Momentummal történő esetleg koalíciókötés, amin azóta pörög a sajtó – Vona ezt nem szerette volna nyomtatásban látni. Talán azért sem, mert most azt mondta, a 2018-as választás a Fidesz és a Jobbik között dől el, a célja az, hogy a baloldali szavazók is elhiggyék, csak Vona tudja leváltani Orbánt.

©

A címről – Újratervezés – azt mondta, Havas ötlete volt, ahogy a borító is. Az újratervezés ezek szerint a pártelnök paranormális képességére utal. “Az autóban jobb vagyok, mint a GPS” – mondta. Lehet, hogy lesznek még benne újratervezések politikai értelemben, de a néppártosodás lezárult – jelentette ki. Saját bevallása szerint a könyv az ő lelkét boncolgatja, de szerinte arra is lenne igény, hogy Orbán Viktor is így tegyen, úgy gondolja, megoldatlan lelki vívódás van Orbánban, amit rávetít az egész társadalomra.

Segítsünk szegény Viktoron valahogy, hiszen egy országot vezet.

Úgy véli, Orbánnak is szüksége lenne egy újratervezésre.

Könyvét a Fidesz szavazóinak nem nagyon ajánlja, “náluk le van húzva a redőny”, de a Jobbik-szavazók sok mindent megtudhatnak róla. “De ajánlom a bizonytalanoknak és a baloldaliaknak is, hiszen Havas Henrik írta.” A bemutató végén Vona elgondolkodott azon, hogy karácsonyi ajándékként küld egy példányt minden frakcióvezetőnek.

Arra, hogy Kovács Béla ellen vádat emeltek, azt mondta, várták már, nem érte váratlanul őket a döntés, de azt gondolta, húzzák még egy kicsit a választásokig. Azonban ha Kovács bármi törvénytelent tett, felelnie kell.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A Photoshop megálmodója előállt egy új programmal, itt az új minden egyben videószerkesztő

A Photoshop megálmodója előállt egy új programmal, itt az új minden egyben videószerkesztő

Házhoz jött a híradó: épp a riporter mögött estek iszonyatosat egy quaddal

Házhoz jött a híradó: épp a riporter mögött estek iszonyatosat egy quaddal

Fotó: Madarat formáztak meg a rajzó seregélyek Sárospataknál

Fotó: Madarat formáztak meg a rajzó seregélyek Sárospataknál

Teljesen felújítják II. Rákóczi Ferenc szülőházát

Teljesen felújítják II. Rákóczi Ferenc szülőházát

Elsodort egy kislányt, majd segítségnyújtás nélkül továbbhajtott egy biciklis Tamásiban

Elsodort egy kislányt, majd segítségnyújtás nélkül továbbhajtott egy biciklis Tamásiban

Miközben Polt meggyanúsítaná, a helyi Polgárőrség kitüntette Simonkát

Miközben Polt meggyanúsítaná, a helyi Polgárőrség kitüntette Simonkát