szerző:
HVG

Az EU reformlendületének lassulása kedvezhet Orbán Viktornak, hiszen egyelőre nem kell foglalkoznia a szorosabb integrációval.

Angela Merkel német kancellár ugyan tavasszal támogatta Emmanuel Macron francia elnök kétsebességes EU-ról szóló tervét, azonban német belpolitikai okok miatt Merkel nem tud erőteljesen fellépni Macron mellett.

Orbán Viktor a kétsebességes Európát „a legellenszenvesebb gondolatok” közé sorolta, s a nemzetek Európája mellett állt ki. Amennyiben az EU reformja erőre kap, Magyarországnak döntenie kell, részt vesz a szorosabb integrációban vagy kimarad.

Orbán szerint, ha valaki úgy dönt, hogy kívül marad, „hagyni kell, hogy kívül szerezzen érvényt érdekeinek”.

A visegrádi országok közül Szlovákia nem osztja azt az illúziót, hogy az EU-n „kívül is van élet”, s a közép-európia összefogás is csak eszköz számukra, hogy a minél szorosabb uniós integrációban részt vehessenek. Ha pedig választani kell a visegrádi négyek és az EU között, Robert Fico miniszterelnök az EU-t választaná, Orbán Viktor viszont még nem állította élére a kérdést.

További részletek az e heti HVG-ben!

©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!