szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Eldördült a rajtpisztoly, Áder János kitűzte a választásokat, megnéztük, hogy álltak a pártok négy éve, és hogyan állnak most. A Fidesz hátradőlhet, az elmúlt 4 év legnagyobb vesztese pedig az MSZP.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Négy évvel ezelőtt a választás újabb kétharmadot hozott a Fidesznek, holott akkor a választás bejelentésének időpontjához legközelebbi mérések szerint kicsit rosszabbul állt a teljes népességben, mint most. Négy éve például az Ipsosnál – ma Závecz Research (ZRI) – fej-fej mellett állt a Fidesz, illetve a teljes ellenzéki tábor.

Orbán Viktor
©

Most a Fidesz előnye Záveczéknél a biztos szavazókat nézve 6 százalékpontos a legutóbbi, decemberi mérés alapján. Az adatokból látszik, az MSZP nemcsak az elmúlt pár hónapnak, hanem az elmúlt négy évnek is a legnagyobb vesztese: támogatottsága gyakorlatilag megfeleződött 2014-hez képest. Sőt, a ZRI-nél még ennél is rosszabbul áll.

Gyurcsány Ferenc viszont örülhet: sikerült a DK pozícióját javítani. Ha nem is kiugróan, de legalább stabilan a parlamenti küszöb (5 százalék) fölé mérik mindhárom általunk megnézett közvélemény-kutatónál, a ZRI-nél, a Mediánnál és a Nézőpontnál.

Gyurcsány Ferenc
©

Az LMP is szépen erősödött. A gőzerővel néppártosodó Jobbik kiugróan nem növelte támogatottságát, 1-3 százalékot erősödött. Az Együtt mostanra az alig mérhető kategóriában van, ahogy a Párbeszéd sem látható nagyon szabad szemmel.

A bizonytalanok aránya kevesebb volt most, mint 4 évvel ezelőtt. Ami viszont érdekes, hogyha a teljes népességre vett adatokat nézzük, akkor két intézetnél is éppen úgy áll a Fidesz, ahogy négy éve. (Az infografikán az intézetek nevére kattintva jön elő a hozzájuk tartozó mérési eredmény.)

Az adatokhoz annyi megjegyzést fűznénk, hogy a 2014-es és a mostani bejelentés előtti, utolsó mérések eredményét ábrázoltuk, melyet a közvéleménykutatók.hu oldalon összegeztek, ám a Mediánnak egyelőre csak novemberi adatai voltak, négy éve pedig náluk az MSZP, a DK és az Együtt esetén szintén egy hónappal korábbi, 2013 decemberi mérések álltak rendelkezésre a biztos pártválasztókról.

Még sok minden formálódik

A baloldalon egyelőre tart az egyezkedés: bár Molnár Gyula MSZP-elnök csütörtökön megerősítette, az MSZP és a Párbeszéd közös listát állít, aminek következtében a kettősnek 10 százalékot kell elérnie. Beszéltünk ugyanakkor olyan szocialistával, aki egyáltalán nem vette biztosra, hogy végül tényleg így vágnak neki a választásnak. A névtelenséget kérő politikus azt mondta, ha a párt támogatottsága nem javul jelentősen a következő, január végi mérésig, akkor szerinte nem fognak közös listát állítani. A méréseknél a hibahatár ugyanis simán lehet 3-4 százalékpont, így ha például 14-15 százalékra mérnék az MSZP–Párbeszéd-duót, nem lehetne mérget venni arra, hogy bejut a parlamentbe.

Molnár Gyula
©

Erről az MSZP a végső döntést a február 10-i kongresszusán hozza meg. Az egyéni jelölteket tekintve nagyobb a mozgástér: ott – igaz, milliós anyagi veszteség árán – az utolsó pillanatig vissza lehet léptetni egymás javára a képviselőket. A legutolsó verzió szerint az MSZP "rávágta" az ajtót az Együttre, amely így a DK-val állapodhat meg a koordinációról. Juhász Péter belvárosi és Szabó Szabolcs csepeli körzetén kívül – ahol a szocialisták Bangóné Borbély Ildikót indítják – több, az Együtt számára fontos körzet a DK-nál van.

Török Gábor politikai elemző szerint a választás tétje óriási, a Fidesz számára is: mégpedig az, mekkora többséggel nyeri meg a választást. Szerinte kétharmadtól a relatív többségig – vagyis ténylegesen a kisebbségi kormányig – bármi elképzelhető. Az elemző a hvg.hu-nak adott interjúban arról beszélt, az ellenzéknek ezt a tétet kellene megfogalmaznia a kampányban, szerinte hiteltelen, ha egy 8-9 százalékos párt kormányra kerülésről beszél. A választási kampány hamarosan hivatalosan is elindul, kérdés, mire jutnak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!