szerző:
T. R.

Az Orbán-kormány nyilvánosságra hozta két miniszter és hat államtitkár fizetését és egyéb juttatásait. A szolgálathoz autók, lakások és Erzsébet-utalványok járnak minden mennyiségben.

Lakás és szolgálati lakás

Tállai András a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkáraként havi bruttó 997 200 forintot rak zsebre, de emellé még kap 224 363 forintot is, mert parlamenti képviselő is egyben. A kormány oldalára feltöltött vezetői juttatásából kiderül, hogy államtitkárként egyéb pénzbeli juttatásként tavaly 200 ezer forint értékben kapott cafetéria juttatást és hivatali lakás is jár neki a 2014-es parlamenti ciklustól, egy 97 négyzetméteres. Érdekesség, hogy 2016-os vagyonnyilatkozata alapján Tállai Mezőkövesden négy társas- vagy családi háznak is tulajdonosa.

Tállai András érkezik a Fidesz-KDNP kihelyezett tanácskozására Visegrádon 2017. február 15-én.
©

Államtitkárként szolgálati autó is dukál Tállainak, amit rendszeresen cserélget is. A jelenlegi parlamenti ciklusban használt már egy 2011-es és egy 2015-ös évjáratú Skoda Superbet, január 8-a óta pedig egy 2017-es évjáratút hajt (jelenleg akciósan is kapható, fapados változata 7 millió, míg magas felszereltséggel 12 millió forintba kerül).

Kontrát Károly a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, ő is havi bruttó közel egymillió forintot kap, mellé pedig a tavalyi éves nettó cafetéria juttatása 150 ezer forint volt. A 2014-től kezdődő parlamenti ciklusban a napidíja bruttó 49 ezer forint, 2016 februárjában pedig jutalmat kapott, mert 10 éve volt a BM alkalmazásában. Ez bruttó 58 ezer forintot jelentett neki. Neki is jár hivatali lakás (egy éve egy 86 négyzetmétereset használ) és Skoda Superb is, 2014-től kezdődően ő is használt már 2011-es, 2015-ös és 2017-es modellt is, ez utóbbit tavaly december vége óta. Az államtitkárság mellett Kontrát is országgyűlési képviselő, havi bruttó 224 ezerért.

Kontrát Károly fideszes parlamenti képviselő, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára érkezik a Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióülésének helyszínére Balatonfüreden 2016. szeptember 7-én
©

Földművelésügyi utalványok

A kormányhonlap közzétette Nagy István államtitkár vezetői juttatását is, ő a Földművelésügyi Minisztériumban dolgozik és a már ismert 997 200 forintos fizetést kapja. Jelenleg egy 57 négyzetméteres szolgálati lakást használ és a 2014-ben kezdődött ciklusban ő is a harmadik Skodát nyúzza. 2017-ben 200 ezer forint cafetéria juttatást kapott, valamint a 2017-es évre szerepel a neve mellett 400 ezer forintnyi Erzsébet-utalvány is. Ami azért érdekes, mert amikor a Magyar Nemzet tavaly megírta, melyik minisztériumban mennyi utalványt szórtak ki karácsonykor – a BM-nél egy főre átlag 408 ezer, az igazságügyi tárcánál 212 ezer jutott –, akkor az FM nem válaszolt sem a Nemzetnek, sem az ugyanerre később rákérdező hvg.hu-nak.

Amikor megjelentek az FM-es államtitkárok és Fazekas miniszter mostani dokumentumai a kormányzat honlapján, újra rákérdeztünk a tárcánál, ez a 400 ezres összeg a karácsonyi Erzsébet-utalványokat jelöli-e, de választ újfent nem kaptunk. Nagy is képviselő, havi bruttó 224 363 forintért.

V. Németh Zsolt – aki nem ötödik a sorban, ahogy azt a Tények gondolta, az egy V betű ott – Nagyhoz hasonlóan az FM államtitkára, ez havi közel egymilliót hoz neki, tavaly 200 ezer forint cafetériát is zsebre tehetett, valamint a fent leírt és ismertetett 400 ezer forintos Erzsébet-utalványt is megkapta. 62 négyzetméteres hivatali lakást használ és december vége óta új Skoda Superbet. Ő is képviselő, bruttó 224 ezerért.

V. Németh Zsolt a kihelyezett frakcióülésen Egerben 2012-ben
©

A tárca miniszterének, Fazekas Sándornak is elérhetővé vált a vezetői juttatása, ő 1,1 millió forintot keres havonta azért, amiért igazgatja az FM-et és 224 azért, mert képviselő. Nála is fellelhető a 200 ezres cafetéria és a 400 ezres Erzsébet-utalvány, ő azonban államtitkáraival szemben nem háromszor, hanem négyszer cserélt autót 2014-től, használt 2011-es, 2015-ös, 2016-os és 2017-es Skoda Superbet is.

Régi kisbusz mögött a miniszter

Minisztertársa az Emmiből, Balog Zoltán is 1,1 millió forintot kap. Tavaly kapott mellé 200 ezer forintnyi cafetériát, ő azonban már 2015 közepén lecserélte Skodáját egy Volkswagen Multivanra. Érdekesség, hogy a dokumentum szerint 2015 májusától 2017 decemberéig egy 2015-ös, azóta viszont egy 2011-es modellt használ. Balog is képviselő, ezért jár neki a 224 ezer forint.

Balog Zoltán érkezik a köznevelési kerekasztal ülésére 2016 februárjában
©

Balog két államtitkárának is nyilvánossá tették a fizetését. Hoppál Péter a tárcától 997 ezret kap, plusz a 200 ezres cafetéria, a 63 négyzetméteres lakás, valamint a harmadik Skoda Superb. Ehhez jön a képviselőként megkeresett 224 ezer forintja. Soltész Miklós is Emmi-államtitkár, így megkapja a 997 ezres fizetést, mellé a 200 ezres cafetériát és a 2017-es Skodát is, valamint a képviselőségért a 224 ezer forintot.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A bankokat komoly felelősség terheli; de hol marad a forradalom? – interjú Dobó Mátyással

A bankokat komoly felelősség terheli; de hol marad a forradalom? – interjú Dobó Mátyással

November közepén viszi ki a postás a nyugdíjprémiumot

November közepén viszi ki a postás a nyugdíjprémiumot

A titokzatos Tibet: volt, hogy esőerdő terebélyesedett a közepén

A titokzatos Tibet: volt, hogy esőerdő terebélyesedett a közepén

Engedélyezhetik a paksi atomerőmű légterébe való berepülést

Engedélyezhetik a paksi atomerőmű légterébe való berepülést

Hamiltoné a pole pozíció

Hamiltoné a pole pozíció

Valaki 172 millió forintot adott egy 5,5 kilós meteoritért, de nem is csoda

Valaki 172 millió forintot adott egy 5,5 kilós meteoritért, de nem is csoda