szerző:
hvg.hu

A miniszterelnök szerint a nemzeti konzultáció kötelez.

A Stop Soros névre hallgató javaslatcsomag e heti debütálása után igazi jutalomjátéknak ígérkezett Orbán Viktor pénteki interjúja a Kossuth rádió 180 perc című műsorában, és a beszélgetésben valóban csúcsra járatta a miniszterelnök a sorosozást és migránsozást. A miniszterelnök szerint a törvényjavaslat a nemzeti konzultáció szellemében született meg, a célja pedig az, hogy Magyarország ne legyen bevándorlóország, és azok, akik a migrációt szervezik és finanszírozzák, ne tudjanak boldogulni, és távol lehessen tartani őket Magyarországtól.

Arra a kérdése, hogy a javaslatcsomag Soros György személyének vagy tevékenységének szól-e, Orbán Viktor azt mondta, az új jogszabály új helyzetet teremt, amelynek nyomán mindenki eldöntheti, hogy mit csinál, Soros György például abbahagyhatja a Soros-terv végrehajtását, és akkor az új törvény nem érinti.

Soros György szerint a probléma a kerítés, a megoldás pedig Európa jövőjére a migráció, a magyar kormány viszont pont fordítva látja: a probléma a migráció, a megoldás a kerítés – bontotta le fekete-fehérre a helyzetet Orbán Viktor.

©

Orbán Viktor szerint becsületbeli kérdés, hogy ha a kormány elindította a nemzeti konzultációt, akkor utána valamit cselekednie is kell, ennek eredményeként született meg a Stop Soros-törvénycsomag.

Orbán Viktor szerint a migrációt támogató civil szervezetek inkább álcivilek, hiszen fizetett aktivistákat alkalmaznak, ezért nagyítóval fogják nézni a pénzügyeiket. A törvényjavaslat értelmében a külföldi pénzt kapó szervezetek, akár magánszemélytől, akár szervezettől kapják azt, és az több mint a Magyarországról összeszedett összeg, akkor a külföldi pénz után 25 százalékos illetéket kell fizetni. A miniszterelnök szerint az uniós forrásokat is be kell vonni az elszámolás körébe, hiszen

mindegy, hogy Soros György adja-e személyesen vagy az Európai Unió, ha olyan célra adják, amely ellentétes a magyarok akaratával.

Az interjúban szóba került az is, hogy bármennyire változatlan is Magyarország migrációs politikája („Olyan országot látunk magunk előtt, amely nem bevándorlóország” – mondta Orbán Viktor), 2017-ben mégis 1300 embernek biztosított oltalmazotti státuszt. A miniszterelnök szerint ezek a nemzetközi jog alapján védelemre szoruló emberek abban különböznek a határt illegálisan átlépő migránsoktól, hogy ők illedelmesen bekopogtak. A Magyarország által biztosított oltalom pedig csak átmeneti, vagyis ők sosem lesznek magyar állampolgárok. A témát érintő elemzésünket itt olvashatja.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Itthon

A Stop Soros-törvények nem bűncselekményeket szankcionálnak majd - ez volt a Kormányinfón

Az elmúlt hetek összes fontosabb kérdése előjött a Kormányinfón: Orbán Viktor veje az EU-s vizsgálatok kereszttüzében, Lázár János városában a kormánypárti jelöltre szavazásra buzdít egy plébános, a kormány titokban befogad 1300 menekültet, Sorost pedig már ki sem akarják tiltani - és Szél Bernadett nemzetbiztonsági bizottsági kitiltási ügye is. Lázár először meghazudtolta Pintér Sándor belügyminisztert, majd megpróbálta elmagyarázni, hogy nem is úgy van. Az állam megveszi a Bálnát Budapesten, És Lázár nem mondta ki, hogy nem tudott arról, hogy Tiborcz István polgármestersége alatt megnyerte az első tendert Hódmezővásárhelyen, akkor már együtt járt Orbán Viktor lányával.

Visszavett karácsonyi kampányturnéjából a Coca-Cola

Visszavett karácsonyi kampányturnéjából a Coca-Cola

Bronzérmet nyert a focivébén a magyar hajléktalan-válogatott – videó

Bronzérmet nyert a focivébén a magyar hajléktalan-válogatott – videó

Gyurcsány irodája is megsemmisült a Teréz körúti tűzben

Gyurcsány irodája is megsemmisült a Teréz körúti tűzben

A magas árak és a korrupció miatt vonultak utcára Bulgáriában

A magas árak és a korrupció miatt vonultak utcára Bulgáriában

Út az X-Faktor döntőjéig - mi történik a háttérben? (videó)

Út az X-Faktor döntőjéig - mi történik a háttérben? (videó)

Csökkent forgalom, emelkedett a BUX

Csökkent forgalom, emelkedett a BUX