szerző:
Gergely Márton

A tény, hogy Magyarország 1300 embernek oltalmazotti státuszt biztosított 2017-ben annyira forradalmi, mint az állítás, hogy a Föld gömbölyű. Attól válik politikummá, hogy Orbán eddig a szemünkbe nézve állította: lapos. Rosszabb hír számára, hogy az általa kialakított rendszernek a következménye, hogy 2018-ban is kénytelenek lesznek a hatóságok a tavalyihoz hasonló nagyságrendben menekülteket oltalomra méltóként elismerni. És mindez épp az Orbán Viktor által megálmodott tranzitzóna miatt van.

A külső schengeni határon, Szerbia felé kialakítottak olyan Magyarország felé zárt létesítményeket, amelyekben menekültstátuszt kérelmezők várhatják ki a hazai hatóság vizsgálatát. Ezek Szerbia felé nyitottak, akik feladják a várakozást, nem viselik tovább a barátságtalan körülményeket és ügyintézést, szabadon távozhatnak, és próbálkozhatnak a Horvátország felé vezető útvonallal.

Kerítés Ásotthalomnál 2016 áprilisában
©

A szabályok szerint naponta öt embert engednek be a tranzitzónákba, hogy kérelmüket beadják. Ahogy a hvg.hu megírta, egy lista segíti a Szerbiában várakozókat, amelyet a két ország érintett határvédelme is elismer. Ezek szerint szervezik az életet. Sokan várják most is a vajdasági télben, hogy egyszer sorra kerüljenek.

Az Orbán-féle rendszer két célt szolgál:

  • a hatósági szigorral és az ijesztő körülményekkel csökkentse drasztikusan a Magyarországon menedéket kérők számát,
  • de közben valami minimális jelét adja annak, hogy az ország eleget tesz nemzetközi kötelezettségeinek, és a határán jelentkező oltalomra jogosult személyt befogadja. Ez kell ahhoz, hogy nemzetközi harcait meg tudja vívni.

Adódik a kérdés, hogy akkor miért állnak mégis emberek sorban a határ szerb oldalán, hogy bejussanak a tranzitzónába?

Egyetlen logikus válasz van: elterjedt az Európába tartók között, kiket részesít oltalomban a magyar állam.

Nem kell ehhez civil szervezet, az ország hatóságai is elintézik a precedensekkel, amelyeket teremtenek: egyeseket visszautasítanak, mások esetében elismerik az üldöztetést. Bármelyik csoportba is tartozik valaki, a döntésről azonnal beszámol a családjának, barátainak, esetleg szomszédjainak, munkatársainak. Így hamar megérkezik azokhoz, akik a menekülésen gondolkodnak, ők is bejuthatnak-e a kritériumok alapján Magyarországra, és ezzel a Portugáliáig tartó schengeni zónába.

Orbán Viktor és Bojko Boriszov Bulgária miniszterelnöke Törökország és Bulgária határán a menekültek megfékezésére állított kerítés mellett 2016. szeptember 14-én
©

Az várja ki, hogy egy napon bekerüljön az öt beengedett kérelmező köré, aki tudja: jól eséllyel célba ér odabent. Lehet bármilyen embertelen a tranzitzóna, a helyzet a mi, európai sztenderdjeink szerint minősíthetetlen. Aki szétbombázott, elaknásított városokból, sok százezres sátortáborokból érkezik, kibír még pár hetet odabent. A körülményeket nem azért kéne javítani, mert nem jelentene még ez is valamennyi kényelmet a hátrahagyott valósággal szemben, hanem mert ez az igényesség civilizált társadalomként magunkkal szemben elvárható lenne.

Az oltalomban nem reménykedő bevándorlók elkerülik a magyar határt, számukra tényleg visszatartó erő a hivatali packázás. Minden új döntéssel több a tapasztalat arról, kinek érdemes sorba állnia, és kinek marad a horvát–szlovén útvonal.

Ha a határon továbbra is mindenkit átengednének a magyar hatóságok, ahogy tették 2015-ben, akkor továbbra is alig lenne valaki, aki koronás-címeres papírokat kér, ahogy alig volt ilyen 2015-ben. Pedig abban az évben szakadt az ország nyakába több százezer ember. A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal nyilvántartása szerint 2015-ben 508, míg 2016-ban 432 személy kapott védelmet Magyarországon, 2017-ben pedig már 1291-en. Mi történt tavaly? Furcsa módon tovább szigorították a határzárat. Ezzel nagyon alacsony szinten, de a jelek szerint lett egy megbízható, a genfi konvenciónak fogcsikorgatva eleget tevő menekültelbíráló rendszerünk.

Azonos időszakban Németországban így alakultak a számok: 900 ezer menedékkérőt regisztráltak 2015-ben, 280 ezret egy évvel később, és tavaly további visszaesést regisztráltak 190 ezer beadvánnyal. Míg Európában csökkenek a számok, a magyar kormány intézkedései hatására nálunk nőnek.

A Fidesz a saját, sokmilliárdos csapdájában

Eddig nem kényszerült arra Orbán Viktor és kormánya, hogy mérlegre tegye saját intézkedésének hatását a menekültszámokra. Pedig nagyon úgy tűnik, hogy a szigorítások vezettek ahhoz, hogy a legszigorúbb kritériumok szerint is oltalomra méltók nálunk találjanak ajtót Európába.

A kibővített tompai tranzitzónában 2017. április 6-án
©

Ezen a ponton pedig valami egészen furcsa dolog történik a kormánnyal és a Fidesszel ezekben a napokban:

saját tízmilliárdokból kiépített politikai termékük áldozatává váltak.

A menekültellenes propaganda leggyilkosabb fegyvere az volt, hogy azzal minden ellenvéleményt el lehetett fojtani. Három éve veri minden magyar polgár fejébe a legegyszerűbb magyarázatot: idegen = életveszély. Minden nap azzal válaszolt a Fidesz minden érdemi politikai megnyilvánulásra, hogy a másik lebontaná a kerítést. Erre kiderül, hogy a kerítés és a tranzitzóna a Magyarországon elismert menekültek számának emelkedését hozta.

Igen, mondhatják, hogy ezek az emberek megérdemlik a védelmet. Igazuk is van, mégis borzalmasan kellemetlen helyzetben vannak, mert most az általuk megdolgozott, eltompított embereknek kell elmagyarázni a különbséget. Csapdát ástak az értelmes beszédnek, és most ők is ott vergődnek a mélyén.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Itt megtalálja a YouTube legjavát

Itt megtalálja a YouTube legjavát

Kimi Raikkönen nyerte az Amerikai GP-t

Kimi Raikkönen nyerte az Amerikai GP-t

Skorpiócsípés: teszten a legkülönlegesebb kis Abarth Fiat

Skorpiócsípés: teszten a legkülönlegesebb kis Abarth Fiat

Zsidó menekültek leszármazottjai térnek vissza Németországba a Brexit miatt

Zsidó menekültek leszármazottjai térnek vissza Németországba a Brexit miatt

Csak egy szakadt fotója volt édesapja katonakorából, aztán feltöltötte az internetre

Csak egy szakadt fotója volt édesapja katonakorából, aztán feltöltötte az internetre

Így teheti sokkal szebbé a Chrome vagy Firefox böngészőjét

Így teheti sokkal szebbé a Chrome vagy Firefox böngészőjét