szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Melegh Attila azt mondja, senki nem beszélt olyanról, amit Halász János frakciószóvivő állít.

"Soha senki nem beszélt arról, hogy ki kellene cserélni embereket" – reagált a hvg.hu megkeresésére Melegh Attila, a Corvinus Egyetem tanára, a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa.

A Fidesz a jelek szerint a szakértő egyik kiragadott mondatára építi a legújabb kampányát, miszerint a Soros-szervezetek népességcserén gondolkodnak. Halász János frakció-szóvivő egy 2015-ös nyilatkozatra mutogat, és idézte is, hogy Melegh Attila azt mondta, "szinte mindenhonnan olyanok érkeznek hozzák, akik jobbak, mint a hazai népesség".

A gondolatnak volt folytatása is – a korösszetételre, képzettségre és foglalkozatásra vonatkozóan –, de azt Halász János frakció-szóvivő már nem idézte, csak levonta a következtetést a népességcserére törekvésről. Melegh egyetemi tanársága mellett a migránsokkal foglalkozó Menedék Egyesület felügyelőbizottságának elnöke is, így lett a nyilatkozatából levezetve a Soros-szervezetek célja.

Melegh a hvg.hu-nak azt mondta, 2015-ben az Origo újságírójának azt a statisztikai tényt mutatta a 2011-es népszámlálási adatok alapján, hogy a legtöbb helyen Európában, főképp korösszetételüknél fogva a bevándorlók – akik alatt az összes külföldön születettet értette, benne nagy arányban a magyar etnikumúakat is – magasabb iskolai végzettségűek és Magyarországon az átlagnál jobban foglalkoztatottabbak. Melegh szerint ezt a tényt mindenki tudja a szakmában, és soha nem képezte vita tárgyát. Melegh a válaszához csatolta Gödri Irén, a KSH munkatársának tanulmányát, a következő táblázattal együtt, amelyen látszik, a bevándorlók magasabb arányban foglalkoztatottak és iskolai végzettségük is magasabb, az átlagot tekintve.

©

Melegh azt írta, az Origo cikkét nem látta megjelenés előtt, abban az újságíró megfogalmazásai érvényesültek, ami ellen akkor utólag tiltakozott is. Népességcseréről nem volt szó, "a statisztikai vizsgálatokkal a vándorlási folyamatok következményeit kell tudni értékelni. A ​szóvivői reakció azt jelzi, hova fajul a meggondolatlan politikai kampány" – zárta válaszát az éppen külföldön lévő szakértő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szorgalmasan szedi áldozatait a Nagyvárad téri ideiglenes buszforduló – videó

Szorgalmasan szedi áldozatait a Nagyvárad téri ideiglenes buszforduló – videó

Nagy bejelentés a Facebooktól: elérték a nettó karbonsemlegességet

Nagy bejelentés a Facebooktól: elérték a nettó karbonsemlegességet

Müller: "Tetőzik a harmadik hullám, magas számokkal küszködünk"

Müller: "Tetőzik a harmadik hullám, magas számokkal küszködünk"