szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Három év kellett a Fidesznek ahhoz, hogy átlásson a szitán: egy 2015-ös, szövegkörnyezetéből kiragadott és félremagyarázott mondat alapján kezdik felépíteni az újabb kampányt a Soros-szervezetek ellen.

Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője egy sajtótájékoztatón lerántotta a leplet: a Soros-szervezetek "gyakorlatilag népességcserén dolgoznak", "ki akarják cserélni a magyarokat migránsokra." Halász azzal állt elő, a Menedék Migránsokat Segítő Egyesület felügyelőbizottsági elnöke, Melegh Attila "sajtóhírek szerint" azt mondta, "a migránsok jobbak, mint a magyarok."

Az MTI beazonosította, Melegh a még nem kormánypárti Origonak beszélt a kérdésről 2015-ben. A cikket elolvasva egyértelmű a ferdítés. Melegh ugyanis felvezetésként valóban azt mondta,

"szinte mindenhonnan olyanok érkeznek hozzák, akik jobbak, mint a hazai népesség",

ám ezt úgy folytatta,

"az ideérkező afrikaiak, ázsiaiak és közel-keletiek sok esetben képzettebbek, mint a magyarok. Ennek egyszerű az oka. A kivándorláshoz pénz kell. Afganisztánból eljutni Európáig például 15 ezer dollárba is kerülhet, nagyjából 4,2 millió forintba. Ennyi pénzük csak azoknak van, akik képzettebbek."

Arról is beszélt, a bevándorók korszerkezete is jobb, mint a magyaroké. Melegh a Corvinus Egyetem docenseként akkor nyilatkozott, mikor az országot már elárasztották a menekülteket figyelmeztető, bevándorlásellenes, magyar nyelvű plakátok arról, nem vehetik el a magyarok munkáját és be kell tartani a törvényeket. Ennek apropóján a szakértő azt mondta, a már letelepült bevándorlókkal nem járt rosszul az ország, egyes tanulmányok szerint 1-1,5 százalékos hozzájárulásuk lehet a GDP-növekedéshez. Nagy részük hiányszakmában helyezkedik el, vagy saját vállalkozást nyit.

Melegh felhívta a figyelmet arra is, 2060-ra 7 millióra csökkenhet az ország lakossága, ha továbbra is többen hagyják el az országot, mint amennyien hozzánk érkeznek. Itt még egy összehasonlításban értékelte "jobbnak" a menekülteket: a korszerkezet tekintetében.

A lakosságcsere nem hagyta el a száját. Rákerestünk az MTI archívumában, de nem láttuk nyomát annak, hogy Melegh nyilatkozata kiverte volna a biztosítékot a Fidesznél. Megkerestük Melegh Attilát, aki azt mondta, "soha senki nem beszélt lakosságcseréről". Ő statisztikai adatokról nyilatkozott a 2011-es népszámlálási adatok alapján, a bevándorlókhoz vett mindenkit, aki nem itt született. A Menedék Egyesületnél azt mondták, Melegh a felügyelőbizottság elnökeként az operatív munkában nem vesz részt, részletesebb nyilatkozatra egyelőre várunk.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Reagált a kormány Fekete-Győr felhívására, amiben közös videózásra hívta Orbánt

Reagált a kormány Fekete-Győr felhívására, amiben közös videózásra hívta Orbánt

Áder János a szegedi professzorról: Ha valóban az hangzott el, az minősíthetetlen

Áder János a szegedi professzorról: Ha valóban az hangzott el, az minősíthetetlen

Ketten haltak meg egy felgyújtott kaposvári lakásban, Izraelben fogták el a gyanúsítottat

Ketten haltak meg egy felgyújtott kaposvári lakásban, Izraelben fogták el a gyanúsítottat