szerző:
hvg.hu

Nagy felfordulás várható az esélyes baloldali körzetekben, a helyzet hajaz arra, ami Hódmezővásárhelyen zajlik. Lévai Katalin után újabb érdekes életrajzú jelölt jelentkezhet be a szomszédos körzetben.

Az országgyűlési választáson az indulását a hvg.hu-n bejelentő Lévai Katalin volt szocialista miniszter után újabb balodali politikusról jelent meg ismeretlen eredetű, imázsépítő újság. Móricz Eszert, az MSZP nemrég kirúgott tagját a XV. kerületben népszerűsíti ugyanaz a furcsa lap, melyet az impresszum szerint egy kínai ruházati kiskereskedelmi cég ad ki, mail-címe pedig elérhetetlen, de árulkodó, "igazibal" néven fut.

Megkerestük Móricz Esztert, de a keddi, Lévai Katalinnal együtt tartott sajtótájékoztató előtt nem akart beszélni. Lévai ott jelenti be hivatalosan az indulását "a Lendülettel Magyarországért, a nemzeti baloldal képviselője" párt nevében. Móriczot hiába értük el, azt sem árulta el, hogy hasonló célból lesz-e jelen a keddi sajtóeseményen, mint a korábbi szocialista miniszter.

Lévai a XIV. kerületben, vagyis Zuglóban indul, egyik ellenfele Tóth Csaba szocialista politikus lesz, aki négy éve nyert a körzetben. Móricz Eszter 2014-ben még az MSZP tagjaként, az Összefogás színeiben indult, és 277 szavazattal maradt el a fideszes győztes, László Tamás mögött (a borítóképen Móricz Eszter piros sálban látható a 2014-es összefogók között). Most az MSZP és DK alkuja alapján itt a DK állíthat jelöltet. Gyurcsányék döntése értelmében a polgármester, Hajdu László indul a mandátumért.

Móricz kalandos útja

Móriczot az MSZP tavaly nyáron kizárta a pártból – Móricz ugyan a döntés után fellebbezett, ám weboldalán 2017 novemberében már azt közölte, hogy független képviselőként folytatja. A politikus megkeresésünkre azt mondta, kizárásáról a végső döntést a kongresszusnak kell meghoznia. Móricz volt az, aki a kvótanépszavazás kapcsán a kormány mellett állt ki, illetve több kérdésben együtt mozgott a Fidesszel Hajdu László DK-s polgármester ellen. Utóbbi miatt kapott fegyelmit, és indult el kizárása. Móricz viszont párttagsága megfosztása után a Magyar Időknek arról beszélt, azért állították félre, hogy megágyazzák a terepet Gyurcsány Ferencnek, aki az akkori pletykák szerint ott indulhatott volna egyéniben.

Hódmezővásárhelyen is balról előznek

A fővárosi eset – vagyis baloldali veteránt indítani a baloldal által támogatott jelölt ellen – emlékeztet arra, ami Hódmezővásárhelyen zajlik. Ott a szocialisták és a Jobbik által egyaránt támogatott jelölttel, Márki-Zay Péterrel szemben elindult az időközi polgármester-választáson Hernádi Gyula szocialista politikus – akit azóta kizártak a pártból. Helyben gyanúsnak tartják, hogy Hegedűs szóróanyaga villám gyorsan elkészült, illetve azt is, hogy szórólapját a fideszes önkormányzat anyagával, nem egyszer a fideszes jelölt, Hegedűs Zoltán reklámanyagával együtt dobták be a postaládába.

Az esetről a 444.hu számolt be januárban, de többen megerősítették a hvg.hu-nak is. Helyben emlegetik Lázár Jánossal való kapcsolatát is, a teniszklubon keresztül, melynek ő az elnöke. Hernádi élénk piros szórólappal kampányol, azt hirdeti, ő az igazi baloldali jelölt, mail-címe alapján a vásárhelyi baloldal jelöltjeként láttatja magát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kleinheislerék bepörögtek Telkiben - videó

Kleinheislerék bepörögtek Telkiben - videó

Lemondott az LMP kommunikációs igazgatója

Lemondott az LMP kommunikációs igazgatója

Visszavett karácsonyi kampányturnéjából a Coca-Cola

Visszavett karácsonyi kampányturnéjából a Coca-Cola

Átlépte a lélektani 50 milliárd forintos határt a kórházak adóssága

Átlépte a lélektani 50 milliárd forintos határt a kórházak adóssága

A kormány szerint Gruevszki különleges bánásmódot igényel, pedig nem terhes nő

A kormány szerint Gruevszki különleges bánásmódot igényel, pedig nem terhes nő

Akadálymentes lesz a nemzeti konzultáció

Akadálymentes lesz a nemzeti konzultáció