szerző:
hvg.hu/MTI

Szijjártó Péter szerint azért, mert "gyűlöli Magyarországot".

Jean Asselborn a német liberális Der Tagesspiegel napilap online kiadásában hétfőn Orbán évértékelőjére és a menekülteket támogató szervezetekkel szembeni fellépésre reagálva azt mondta:

Ez a hozzáállás egy olyan diktátornak felel meg, akinek a hatalom megtartása fontosabb, mint bármiféle politikai erkölcsi tisztesség.

Orbán az évértékelőjében a "Nyugatról fenyegető veszélyről", a Nyugat elestéről, illetve nemzetek megszűnéséről beszélt, a luxemburgi külügyminiszter pedig ennek hatására sürgette az úgynevezett 7-es cikkely erőteljes aktiválását az EU-ban. Mint ismert, az EU alapszerződése szerinti 7-es cikkely szerinti eljárás végül akár az uniós szavazati jog megvonásával is járhat.

Az EU-nak fel kell állnia és fel kell háborodnia

– mondta az EU-ban legrégebb óta szolgálatot teljesítő külügyminiszter, aki azt is hozzátette, az ENSZ emberi jogi főbiztosának haladéktalanul jelentést kell tennie az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának a magyar helyzetről.

Asselborn azt is mondta,

Magyarország megállíthatatlanul egy olyan ország irányába tart, amely elvesztette az emberi méltóság iránytűjét.

A luxemburgi külügyminiszter szerint az iszlám ilyen differenciálatlan elítélése egy EU-tagállamban ellentétes az uniós szerződésekkel és a vallásszabadságot is sérti. Asselborn hozzátette, a háború és nyomorúság elől menekülő muszlim menekültekkel szembeni félelemkeltéssel Orbán azt adja elő, hogy megvédi a kereszténységet, de ez a keresztény etika értelmetlen eltorzítása, az ugyanis a testvériség és a bajban lévők segítésének alapelveire épül.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter válaszul azt mondta, Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter "gyűlöli Magyarországot", és "ő egy elvakult bevándorláspárti, a migrációt támogató politikus, aki Soros György kottájából játszik".

Szijjártó azt mondta, szerinte ők elárasztanák Európát, így Magyarországot is migránsokkal, "szélsőségesen liberálisok, elfogadhatatlan álláspontot képviselnek". A külügyminiszter szerint Jean Asselborn a mostani nyilatkozatával minden határon túlment.

Jean Asselborn egy ostoba ember, a magyarok azonban nem azok, a magyaroknak nincs szükségük a luxemburgi külügyminiszter agymenéseire ahhoz, hogy tudják, mi a jó nekik

– közölte Szijjártó, aki szerint Asselborn nyilatkozata "megmutatta az április választás tétjét". "Az Orbán-kormány Magyarország biztonságát védi, a luxemburgi külügyminiszter azonban Soros Györggyel és magyarországi elvbarátaikkal lebontanák a kerítést, és elárasztanák migránsokkal Magyarországot" – tette hozzá.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!