szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Szijjártó Péter szerint azért, mert "gyűlöli Magyarországot".

Jean Asselborn a német liberális Der Tagesspiegel napilap online kiadásában hétfőn Orbán évértékelőjére és a menekülteket támogató szervezetekkel szembeni fellépésre reagálva azt mondta:

Ez a hozzáállás egy olyan diktátornak felel meg, akinek a hatalom megtartása fontosabb, mint bármiféle politikai erkölcsi tisztesség.

Orbán az évértékelőjében a "Nyugatról fenyegető veszélyről", a Nyugat elestéről, illetve nemzetek megszűnéséről beszélt, a luxemburgi külügyminiszter pedig ennek hatására sürgette az úgynevezett 7-es cikkely erőteljes aktiválását az EU-ban. Mint ismert, az EU alapszerződése szerinti 7-es cikkely szerinti eljárás végül akár az uniós szavazati jog megvonásával is járhat.

Az EU-nak fel kell állnia és fel kell háborodnia

– mondta az EU-ban legrégebb óta szolgálatot teljesítő külügyminiszter, aki azt is hozzátette, az ENSZ emberi jogi főbiztosának haladéktalanul jelentést kell tennie az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának a magyar helyzetről.

Asselborn azt is mondta,

Magyarország megállíthatatlanul egy olyan ország irányába tart, amely elvesztette az emberi méltóság iránytűjét.

A luxemburgi külügyminiszter szerint az iszlám ilyen differenciálatlan elítélése egy EU-tagállamban ellentétes az uniós szerződésekkel és a vallásszabadságot is sérti. Asselborn hozzátette, a háború és nyomorúság elől menekülő muszlim menekültekkel szembeni félelemkeltéssel Orbán azt adja elő, hogy megvédi a kereszténységet, de ez a keresztény etika értelmetlen eltorzítása, az ugyanis a testvériség és a bajban lévők segítésének alapelveire épül.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter válaszul azt mondta, Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter "gyűlöli Magyarországot", és "ő egy elvakult bevándorláspárti, a migrációt támogató politikus, aki Soros György kottájából játszik".

Szijjártó azt mondta, szerinte ők elárasztanák Európát, így Magyarországot is migránsokkal, "szélsőségesen liberálisok, elfogadhatatlan álláspontot képviselnek". A külügyminiszter szerint Jean Asselborn a mostani nyilatkozatával minden határon túlment.

Jean Asselborn egy ostoba ember, a magyarok azonban nem azok, a magyaroknak nincs szükségük a luxemburgi külügyminiszter agymenéseire ahhoz, hogy tudják, mi a jó nekik

– közölte Szijjártó, aki szerint Asselborn nyilatkozata "megmutatta az április választás tétjét". "Az Orbán-kormány Magyarország biztonságát védi, a luxemburgi külügyminiszter azonban Soros Györggyel és magyarországi elvbarátaikkal lebontanák a kerítést, és elárasztanák migránsokkal Magyarországot" – tette hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jóváhagyták a magyar felmenőkkel rendelkező Antony Blinken külügyminiszteri kinevezését

Jóváhagyták a magyar felmenőkkel rendelkező Antony Blinken külügyminiszteri kinevezését

Kivágták a Hétköznapi Csalódások raktárkoncertjéből a kormánykritikus dalokat

Kivágták a Hétköznapi Csalódások raktárkoncertjéből a kormánykritikus dalokat

Gázolajként adott el vizet egy négyfős banda

Gázolajként adott el vizet egy négyfős banda