szerző:
hvg.hu

Végignézve a Nemzeti Választási Iroda adatait az látszik, sokan vérmes reményekkel vágtak neki a választásnak: 106 jelöltet ígértek, ehhez képest alig pár embernek sikerült eddig összeszedni az aláírásokat. A határidő hétfő, aznap van az utolsó lehetőség leadni az íveket. A nagy ellenzéki pártok is küszködtek.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Makrai Zoltán MSZP-s jelölt csütörtök este jelentette be Facebook-oldalán, hogy összegyűlt a szükséges számú aláírás, így a szocialisták közül utolsóként ő adta le az aláírásgyűjtő íveit. Bár múlt héten több szocialistától is azt hallottuk, az MSZP is szenvedett rendesen az aláírásgyűjtéssel, Molnár Gyula pártelnök tagadta ezt, szerinte legfeljebb 1-2 helyen lehetett gond.

Az MSZP 58 helyen gyűjtött aláírást, két körzetben – Pécsen és Veszprémben – visszaléptek független jelöltek javára. A két független, Mellár Tamás és Kész Zoltán már bejelentkezett.

A Demokratikus Koalíció 46 jelöltjéből a csütörtök esti állapot szerint 45 jelölt szerepel ta listán – van, akinél még a helyi választási bizottság döntése várat magára, ez azonnal nem frissül az oldalon –, a párt kommunikációs igazgatója szerint mindenki leadta már az íveket. Wirsching Viktória azt mondta, az aktivisták visszajelzései szerint nagyon nehéz volt összegyűjteni az aláírásokat – erről más pártokat is hallottak panaszkodni –, egyrészt a nagy hideg miatt kevesen voltak az utcákon, másfelől több helyen azt mondták az emberek, félnek, ezért nem akarják megadni az adataikat.

A Jobbik a valasztas.hu adatai szerint 93-nál tartott este. Szabó Gábor pártigazgató a hvg.hu megkeresésére azt írta, nem halad lassan a gyűjtés, jóval több választókerületből van már leadva aláírás, de nem minden látszik még a valasztas.hu-n. Sok helyen nem álltak meg a jelöltek 600-700 aláírásnál, ennél többet terveztek összegyűjteni. Stratégiai okokból:

A minél hosszabb ajánlásgyűjtés ugyanis remek alkalom arra, hogy minél több választópolgárral találkozzon a jelölt személyesen.

Az LMP-nek is turbófokozatba kell kapcsolnia hétvégén: eddig a 106-ból 76 jelölt adta le az aláírásokat. Közülük Ungár Péter nyilvántartásba vételét elutasította a helyi választási bizottság, mert nem volt 500 érvényes ajánlása. Ungár pénteken pótlólag leadja a nála lévő 80 aláírást. Miután hétfő a leadási határidő, azt mondja, ebből semmi problémája nem lesz. A párt hétvégén átcsoportosít aktivistákat oda, ahol még hiányoznak aláírások. Egy párttag tapasztalata szerint az emberek rájöttek, hogy az aláírással pártpereferenciát lehet kifejezni, így már nem tapasztalják, hogy fideszesek is aláírnának az LMP-nek.

A parlamentbe igyekvő Momentum nem áll igazán jól: a választas.hu-n a párt neve mellett 34 jelölt szerepel. A párttól azt az információt kaptuk,

„úgy tudjuk, 28 van bejelentve, de 50-nél több helyen vagyunk 500 felett, a maradékban gőzerő."

A Momentum is 106 körzetre hajt.

Az Együtt sem áll rózsásan, 20 jelöltjük szerepel a listán. Bokros Lajos pártja, a Modern Magyarország 31 jelöltet indítana a választáson, eddig négyet jegyeztek be, köztük Bokros Lajost, aki a négy évvel ezelőtti DK-s győztesnek, Oláh Lajosnak okozhat kellemetlen perceket.

A vérmes reményekkel induló, Lévai Katalin nevével fémjelzett Lendülettel párt eddig 7 jelöltet jelentett le – maga Lévai nincs köztük, de a 15. kerületben induló Móricz Eszter igen. Nem tudni még azt sem, minek a miniszterelnök-jelöltje lesz Lattmann Tamás, a Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt neve mellett egyelőre 3 jelölt szerepel, szintén a 106-ból. A Kutyapárt is 3 jelöltnél tart a választás.hu adatai szerint.

A Momentum egyébként csütörtökön leleplezett egy kamupártot, amelynek aktivistája aláírásokat cserélt volna.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Joó Hajnalka Itthon

24 év után teszi ki egyik legdolgosabb képviselője szűrét a Fidesz – itt a párt országos listája

Selyemzsinórral ér fel jó pár ősfideszes képviselőnek a párt szerda este nyilvánosságra hozott országos listája. 24 év után biztosan elbúcsúzhat például a parlamenttől Répássy Róbert, mennie kell Budai Gyulának, de rezeg a léc a miniszterelnöki biztos Révész Máriusz vagy Halász János szóvivő esetében is. Nőpárt – ha tartott ettől bárki – ezúttal sem lesz a Fideszből.