szerző:
hvg.hu

A főváros XVIII. kerületében már négy éve is izgalmas volt a verseny, idén sem lesz másként. Az MSZP arcának van esélye, de ha nem lépnek vissza a javára, nyer a Fidesz.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

A Közös Ország Mozgalom Budapest 15. egyéni választókerületében is felmérte az erőviszonyokat. 2014-ben Kucsák László és a Fidesz nyert itt, 56 szavazattal Kunhalmi előtt. Kucsák most is esélyes, 34 százalékon áll, amivel első, de ez nem izmos eredmény. Alig négy százalékponttal követi őt Kunhalmi, az LMP és a Jobbik jelöltjének pedig körülbelül fele akkora a támogatottsága, mint az előbbieknek: 14, illetve 16 százalék.

A kutatást a 24.hu ismerteti, megemlítik, négy éve az LMP 6,3 százalékot szerzett, a Jobbik pedig 15,5-öt, de a kamupártok is elvittek néhány száz szavazatot. Idénre az LMP sokat erősödött, a Közös Ország Mozgalom szerint Kunhalmi Ágnes a legesélyesebb ellenzéki jelölt, és ha legalább az LMP-s jelölt visszalép az ő javára, megverheti Kucsák Lászlót.

De ha az LMP javára lép vissza mindenki, akkor Kassai 50-50 százalékon állna a fideszes jelölttel, de ehhez mindenkinek vissza kellene lépni, miközben Kunhalmi győzelméhez elég lenne Kassai visszalépése, még a Jobbikra sincs szükség. De ha az LMP nem lép vissza, akkor Kunhalmi nem nyerhet.

Ha csak egy kihívó van, Kunhalmi, akkor 54-46 arányban nyerne Kucsákkal szemben. Ha ez az egy kihívó a jobbikos, ő 58-42 arányban kapna ki Kucsáktól. Az LMP pedig döntetlen közeli eredményt érne el. A kerületben a választók 58 százaléka szeretne kormányváltást és csak 26 százalék szeretné, hogy maradjon a kormány.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!