szerző:
hvg.hu

A Jobbik-közeli Iránytű Intézet legfrissebb felmérése szerint az ellenzéki pártok tudtak profitálni a Fidesztől elfordulásból, és egyre nő a részvételi hajlandóság is.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Főleg az MSZP és a Párbeszéd, valamint a Jobbik tudott profitálni a Fidesz hódemzővásárhelyi bukta utáni gyengüléséből – írja Magyar Nemzet a Jobbik-közeli Iránytű Intézet múlt héten végzett felmérésére hivatkozva.

A felmérés szerint a biztos szavazók között januárhoz képest 4 százalékot veszített a Fidesz–KDNP, így 44 százalékon áll. Hozzáteszik, ez decemberhez képest 6 százalékos gyengülés. A teljes népesség körében a januári 33-ról 31 százalékra esett vissza a kormánypártok támogatása.

Az Iránytű Intézet számításai szerint összesen mintegy 300 ezer választó fordult el a Fidesztől, de ők egyelőre főleg bizonytalanok.

A februári történésekből azért profitáltak az ellenzéki pártok: a Párbeszéddel közös listát állító MSZP-t a biztos pártválasztók között az intézet 11 százalékon mérte a korábbi 9-hez képest, a teljes népesség körében a párt a felmérés szerint 8 százalékon áll.

A Jobbik szintén erősödött, a biztos szavazók között 22-ről 24 százalékra. A felmérés szerint a DK, az LMP és a Momentum is javított 1-1 százalékot, a biztos szavazók között így előbbieknek 8, a Momentumnak 4 százalékos a támogatottsága.

Az Iránytű Intézet szerint viszont az Együttnek betett a Párbeszéd összefogása az MSZP-vel, ezért a párt szerintük jelenleg nem mérhető sem a teljes népesség, sem a biztos választók között, amire 5 éve nem volt példa.

Hozzáteszik, nőtt a választ megtagadók száma is, ami az ellenzék jobb helyzetére enged következtetni, emellett pedig a részvételi hajlandóság is nő, főleg az ellenzéki szavazók körében.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!