szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A lehető legmagasabb szintig, a kormányfő elé jutott Szabó Zsolt államtitkárnak, a hatvani központú választókerület fideszes képviselőjének és Horváth Richárdnak, a város polgármesterének a konfliktusa.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

A Magyar Nemzet több forrása arról számolt be, hogy Orbán magához rendelte az egymással évek óta és a sajtó előtt is látványosan rossz viszonyt ápoló politikust, miután Lázár János egy februári Kormányinfón nyíltan és élesen bírálta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkárát.

Lázár akkor arról beszélt, hogy Szabó súlyos hibát követett el, a miniszter a Településfejlesztési operatív program (Top) hatvani pályázataira utalt ezzel. A Magyar Nemzet ugyanis korábban összesítette a választókerületben szétosztott Top-forrásokat, amiből kiderült, hogy a városnak csak morzsák jutottak, miközben a Szabó Zsolthoz lojális polgármesterek települései milliárdokat nyertek.

Horváth ráadásul az önkormányzat novemberi testületi ülésén kijelentette, kimutatható, hogy négy esetben azután módosították a kiírásokat, hogy Hatvan beadta a pályázatát. Mivel a Fidesznek nem tesz jót a kampányfinisben, ha politikusai egymásnak ugranak, Orbán magához rendelte a feleket, a cél az elsimítás volt.

De nem csak a közelgő választás miatt volt erre szükség. Horváth ugyanis 2014-ben még Fidesz-tagként nyerte el tisztségét, sőt 2010 és 2014 között, Szabó városvezetése idején alpolgármester is volt. Orbán azonban nem tudta kibékíteni a feleket a lap szerint, amikor megkérdezte Szabót, hajlandó-e támogatni Horváthot, a képviselő nem felelt. Így végül elmaradt az a sajtótájékoztató is, amelyet azért hívtak volna össze, hogy bemutassák, szent a béke.

Szabó helyét azonban nem ingatta meg, hogy nem nemet mondott Orbánnak, a körzete nyerhető, az országos listán is befutó helyet kapott, 46. lett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rengeteg új fotó érkezett a Marsról, a Perseverance küldte őket

Rengeteg új fotó érkezett a Marsról, a Perseverance küldte őket

Marabu Féknyúz: Írja alá, doki!

Marabu Féknyúz: Írja alá, doki!

Egy majom fogja eljátszani Robbie Williamst

Egy majom fogja eljátszani Robbie Williamst